Nooit meer stress na je vakantie: tem je mailbox met 11 slimme tips

Nu weet je het wel zeker: je wil nooit meer op vakantie omdat je mailbox bij je terugkeer zowat op ontploffen staat, en omdat je alleen maar een pak stress hebt van het vele werk dat zich na je vakantie opgestapeld heeft!

Het is wellicht een schamele troost, maar je bent niet de enige voor wie dit een bron van stress en ergernis is:

  • Uit een enquête van het Nederlandse recruitment- en -marketingbureau VONQ blijkt dat we het verwerken van een overvolle mailbox als dé grootste ergernis zien bij terugkeer op het werk na de vakantie. Ook de hoeveelheid werk die zich heeft opgestapeld na de vakantie blijkt voor 45 procent van de ondervraagden een bron van ergernis en stress, gevolgd door collega’s die overgedragen taken niet goed hebben afgehandeld (37 procent).
  • En ook uit de jaarlijkse enquête van Radar, het Nederlandse consumentenmagazine blijkt dat stress, vooral voor en na de reis, ervoor zorgt dat we vakantie minder leuk vinden.

Zonder (e-mail-)stress terug uit vakantie: 11 slimme tips

Om voortaan zonder stress weer aan het werk te gaan, zijn een degelijke voorbereiding, strakke planning en goede afspraken essentieel – daar had ik het eerder al over in mijn blogpost ‘Werkstress hoort niet in je reiskoffer’.

En ja, de gedachte aan een overvolle mailbox kan je heel wat stress bezorgen, voor, tijdens en vooral ook na je vakantie. Toch kun je dat ‘onding’ snel en grondig onder handen nemen, àls je het slim aanpakt.

Ga stap voor stap te werk en laat je niet opjagen. En laat je leiden door mijn adviezen om je mailbox snel en efficiënt te temmen:

TIP 1 – Bereid je mailbox voor je vakantie voor

Wie slim is, heeft zijn mailbox voor zijn vertrek al op de vakantie voorbereid. Zo heb je bij je terugkeer een pak minder mails te verwerken.

Enkele tips:

  • Geef je inbox een opschoonbeurt voor je vakantie.
  • Maak een vakantie-inbox aan waarin je e-mails tijdens je vakantie automatisch terechtkomen. Lees en behandel na je vakantie alleen de e-mails die in je vakantie-inbox staan.
  • Machtig een collega om je e-mails tijdens je vakantie te behandelen.
  • Verstuur voor je met vakantie vertrekt zo weinig mogelijk mails, dan zul je er tijdens je vakantie ook minder ontvangen.

TIP 2 – Laat je afwezigheidsassistent voor je werken

Laat je afwezigheidsassistent na je terugkeer nog een paar dagen aan staan, zo zul je de eerste dagen minder mails ontvangen.

TIP 3 – Focus op het behandelen van e-mails

Voorzie tijd om exclusief met het behandelen van je e-mails bezig te kunnen zijn. Reserveer de eerste dag na je vakantie om je mails door te nemen. Zo geef je jezelf tijd en ruimte om je e-mails snel en efficiënt te behandelen. Houd deze dag voor je vakantie al vrij in je agenda.

TIP 4 – Behandel ‘cc’ later

Alle e-mails die jou in cc toegestuurd zijn, zet je in een aparte map – die kun je later lezen, want je hoeft er toch niet meteen mee aan de slag. De meeste van deze mails kun je trouwens snel doornemen en verwijderen.

TIP 5 – Delete naar hartenlust

Verwijder meteen alle berichten die niet dringend of belangrijk zijn en die je – zonder nadenken en/of zonder te openen – kunt verwijderen: spam, statusberichten, nieuwsbrieven (waarvoor je geen tijd hebt om ze te lezen), Twitteralerts en noem maar op.

TIP 6 – Verwerk je e-mails snel en slim

Groepeer je e-mails eerst op onderwerp, dan kun je de spam en andere vreemde berichten er al uit verwijderen. Groepeer ze vervolgens op alfabet, zo zie je in één oogopslag wie je wat gestuurd heeft gestuurd en kun je snel beslissen welke mails je eerst doorneemt.

TIP 7 – Behandel de recentste e-mails eerst

Behandel de recentste e-mails eerst. De kans is groot dat ze alle informatie bevatten die je nodig hebt.

TIP 8 – Open elke e-mail slechts één keer

Open elke e-mail slechts één keer en beslis meteen wat je ermee gaat doen: verwijderen, archiveren, meteen beantwoorden, op je to do-lijst plaatsen, in je agenda noteren…

TIP 9 – Pak eerst aan wat je in minder dan een minuut kunt afhandelen

Alle mails die je in minder dan één minuut kunt afhandelen, pak je eerst aan.

TIP 10 – Werk met een to do-lijst

De mails die meer tijd vragen, noteer je op je to do-lijst. Je kunt ze later gegroepeerd behandelen – maak daar nu al tijd voor vrij in je agenda.

TIP 11 – Of pak het eens helemaal anders aan…

Of pak het dit jaar eens helemaal anders aan: noteer de namen van de klanten en collega’s die je tijdens je vakantie een e-mail hebben gestuurd en bel hen even op in plaats van je door alle e-mails heen te ploeteren. Je legt meteen weer contact en hebt snel alle informatie en details die je nodig hebt.

En als je je telefoontjes staand pleegt, zullen de gesprekken bovendien niet uitlopen en win je dus nog meer tijd ;-).

Dit wil je zeker ook lezen

Zonder stress op vakantie? Lees zeker ook deze blogposts van life & businesscoach, organizing expert, spreker en auteur Sara Van Wesenbeeck:

Nooit meer vakantiestress en e-mailstress met Barking Dogs coaching

Wil je eindelijk weer grip op je mailbox? Al je e-mails makkelijk kunnen afhandelen? Je niet langer de hele dag laten onderbreken door je e-mails ? Eindelijk al je to do’s kunnen afwerken? Niets meer uitstellen? Je werk(load) onder controle krijgen?

Dan ben je bij Barking Dogs aan je het juiste adres om je mailbox te temmen én om nieuwe goede (werk)gewoontes te verankeren in je leven en werk.

Barking Dogs coacht jou, je medewerkers en/of je team onder meer op de werkplek.

Een greep uit het aanbod:

Contacteer Barking Dogs. Een telefonisch kennismakingsgesprek is gratis.

En… we bijten niet!

 

Over de auteur: Life & business coach - Professional organizer - mediator - spreker - auteur Sara Van Wesenbeeck @ Barking DogsSara Van Wesenbeeck is life & business coach, erkend bemiddelaar bij arbeidsconflicten, professional organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, onderwijspersoneel, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek en Rust in je huis en je hoofd en een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor effectief, gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(Deze blogpost werd voor het eerst gepubliceerd op 14 juli 2016)
(c) Afbeelding: Shutterstock – ArtiCool