Blokkende studenten in huis? 11 survivaltips voor ouders

Tips voor ouders met examenstress - life & business coach, personal organizer Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.be

Wist je dat niet alleen studenten, maar ook hun ouders last hebben van examenstress? Van zodra de kinderen boven de studieboeken hangen, stijgt ook de examenkoorts bij de ouders:

 • ze slapen minder goed
 • zijn angstiger en humeurig
 • ongeduldiger en gejaagd.

Dat blijkt uit een enquête van kinderbijslagfonds Partena (die ik ook citeerde in ‘Het handboek voor de spitsuurvrouw’).

Ook ouders hebben examenstress

Maar liefst 77 procent van de ouders (7 op de 10!) angstiger en onrustiger is tijdens de examenperiode. En dat gevoel zet zich ook door op het werk.

Partena vroeg aan ruim 900 Belgische ouders hoe zij de examenperiode beleven, hoe ze hun kinderen begeleiden en dit combineren met hun beroepsactiviteit. Dit zijn enkele interessante bevindingen en cijfers uit de enquête:

 • 77 procent van de ouders voelen zich bang en onrustig tijdens de examenperiode.
 • 33 procent van de mama’s en papa’s heeft last van slaapstoornissen.
 • 19 procent van de ouders is gejaagd en minder geduldig.
 • Met meer kinderen ervaar je ook meer stress: met 3 kinderen stijgt het stressgevoel naar 73 procent, tegenover 68 procent met 1 kind.
 • Ouders lopen tijdens de examenperiode thuis en op het werk meer humeurig rond en hebben vaak last van lichamelijke kwaaltjes.
 • En de examenperiode verstoort de work-life balans van 2 op 3 ouders.

Survivaltips voor ouders met examenstress

Met deze 11 adviezen geef je examenstress geen kans. En, erg belangrijk, dat komt meteen ook je studerende kinderen ten goede.

TIP 1 – Plan en maak op voorhand goede afspraken

Wie gaat zich tijdens de examenperiode over de kinderen ontfermen en wanneer? Verdeel de taken met je partner of schakel een hulplijn in, bijvoorbeeld de grootouders.

Onthoud vooral ook dit: geef je kinderen tijdens het studeren voldoende ruimte. Je hoeft ze echt niet te overladen met aandacht en zorg. Neem het niet van je kind over. Zo leert het zelfredzaam te zijn.

TIP 2 – Blijf kalm

Uit onderzoek blijkt dat veel ouders angstiger en gejaagder zijn tijdens de examenperiode. Neem zelf meer rust en ontspanning, want stress is besmettelijk. Projecteer je eigen stress niet op je studerende kinderen.

TIP 3 – Ga samen met je kinderen op tijd naar bed

Op tijd naar bed komt niet alleen je studenten ten goede (wist je dat voldoende slaap bijdraagt tot betere studieresultaten?), maar jij doet er ook je voordeel mee: je bent rustiger, productiever, veerkrachtiger en beter geluimd.

TIP 4 – Zorg voor ochtenden zonder stress

Bereid je ochtend ’s avonds voor:

 • dek de ontbijttafel
 • leg de kleren en spullen voor de volgende dag klaar
 • geef je sleutelbos een vaste plaats…

Niemand (ook jij niet) heeft baat bij hollende en roepende ouders, en zeker niet op de ochtend van een examendag.

TIP 5 – Pak je werk slimmer aan

Voorzie op het werk focusmomenten waarop je ongestoord aan één stuk kunt doorwerken, behandel je mails gegroepeerd, doe één ding per keer. Daar win je heel wat tijd mee en het laat je toe om zonder stress op tijd naar huis te kunnen vertrekken.

TIP 6 – Ook thuis geef je best het goede voorbeeld

Schakel ‘stoorzenders’, zoals je smartphone, uit (lees ook mijn blogpost: ‘Maak het uit met je smartphone’). Je wordt er zelf rustiger van en je kinderen kunnen zich beter concentreren op het studeren, en als het een beetje meezit volgen ze ook jouw voorbeeld.

TIP 7 – Wees tolerant en mild, ook voor jezelf

Tijdens de examenperiode is iedereen gespannen en loeren conflicten voortdurend om de hoek. Begin niet te discussiëren over de rommel in de slaapkamer van je kinderen, maak je niet dik als je huis niet aan kant is. Neem even afstand als je de druk bij jezelf en bij je huisgenoten voelt stijgen.

TIP 8 – Besteed aandacht aan een gezonde levenswijze

Verwen je kinderen en jezelf met:

 • een gezond en evenwichtig ontbijt
 • een lichte lunch
 • gezonde en energierijke tussendoortjes
 • drink veel water
 • beweeg en ontspan geregeld
 • en bouw voldoende pauzes in

Jij en je studenten zullen zich meteen een pak fitter voelen en het studeren zal beter vlotten. Blijf dit ook volhouden na de examenperiode.

TIP 9 – Moedig je kinderen aan om het hele jaar door goed te studeren

Studenten die hun leerstof tijdens het schooljaar goed bijhouden, zullen tijdens de examenperiode minder druk op hun schouders voelen. Het studeren zal een pak makkelijker verlopen. Dat maakt de druk voor iedereen tijdens de examenperiode minder groot.

TIP 10 – Probeer te genieten

Geniet van het feit dat je tijdens de examenperiode (wat vaker) thuis bent en even me-time, tijd voor jezelf, kunt nemen. Lees een boek of pak kleine klussen aan die je had uitgesteld, zoals bijvoorbeeld je kleerkast organiseren of het onkruid wieden in de moestuin.

TIP 11 – Blijf vrolijk en optimistisch

Een goed humeur werkt aanstekelijk. Heb vertrouwen dat het goed komt en dat je gezin ook deze examenperiode weer overleeft. Ook dat brengt rust in je huis en je hoofd.

Maak van dit jaar je beste ooit. Realiseer het samen met Barking Dogs

Je gezin, werk, tijd, omgeving… slimmer organiseren? Pak het aan samen met de personal coaches en organizing coaches van Barking Dogs. Het team van Barking Dogs zet je met kennis van zaken in de juiste versnelling voor effectief, gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.

Bekijk hier wat we voor jou kunnen betekenen:

Boek 'Rust in je huis en je hoofd' van Life & business coach - Professional organizer - mediator - spreker - auteur Sara Van Wesenbeeck @ Barking Dogs

Of lees een van de bestsellers van life & business coach en personal organizer Sara Van Wesenbeeck:

Deze boeken zijn uitgegeven bij Lannoo en te koop in België en Nederland.

Contacteer Barking Dogs

Heb je vragen? Wil je in zee met Barking Dogs? Neem hier contact met ons op.

Een telefonisch kennismakingsgesprek is gratis.

En, we bijten niet!

 

Over de auteur: Life & business coach - Professional organizer - mediator - spreker - auteur Sara Van Wesenbeeck @ Barking DogsSara Van Wesenbeeck is life & business coach, erkend bemiddelaar bij conflicten (werkplek, tussen burgers en bedrijven), professional organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek en Rust in je huis en je hoofd en een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor effectief, gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) Foto: Shutterstock – Everett Collection