8 tips om het meeste uit je weekend te halen

Weg met weekendstress: 7 tips van life & business coach Sara Van Wesenbeeck om het meeste uit je weekend te halen. www.barkingdogs.be

Hoera, het is weekend! Eindelijk tijd om je te ontspannen, maar dat blijkt in de praktijk makkelijker gezegd dan gedaan.

Ook in het weekend heb je het drukdrukdruk met het huishouden, boodschappen, rondrijden met de kinderen, administratie verwerken, op familiebezoek. En voor je het weet is het weekend weer voorbij en heb je geen enkele van je energie-gevende plannen gerealiseerd.

Weekendstress de baas

Met mijn 8 tips ben je weekendstress te slim af, creëer je tijd om je batterijen op te laden en haal je het meeste uit je weekend.

1. Plan, ook je weekend

Tijd is een kostbaar goed, ook in je vrije tijd. Plan dus ook je weekend.

  • Een goed plan is je leidraad.
  • Zonder plan zullen anderen voor jou beslissen hoe je weekend er gaat uitzien, met stress en frustratie tot gevolg.
  • Met een planning krijg je alles gedaan en creëer je ruimte voor jezelf en voor je prioriteiten.

2. Bepaal je prioriteiten en maak keuzes

De verleiding is groot om je weekend vol te proppen met activiteiten. Je hebt immers heel wat in te halen na een drukke werkweek. Voor je het weet, ervaar je enkel stress, terwijl je net in het weekend energie zou moeten bijtanken. Prop je weekend dus niet vol:

  • stel prioriteiten
  • maak keuzes
  • zorg dat er niet te veel ‘moet’
  • en focus op dingen die je energie geven.

3. Zorg voor regelmaat

Het ritme van je weekdagen wordt hoofdzakelijk bepaald door school- en werkuren. In het weekend vallen die weg en ben jij aan zet. Met regelmaat kan je het maximale halen uit de tijd die je ter beschikking hebt. Je dag indelen volgens een vast patroon waarin je zo veel mogelijk op vaste tijdstippen doet, geeft houvast, ook tijdens het weekend.

4. Sta (zoveel mogelijk) op je normale tijd op

Met uitslapen boek je geen winst, want meer dan één uur extra slapen levert volgens slaapdeskundigen geen voordeel voor je lichaam op. Lang uitslapen vreet wel aan je tijd en voor je het weet is het weekend voorbij en vraag je je op maandagochtend verwonderd af hoe de tijd zo is gevlogen. ‘Verslaap’ je tijd niet en sta in het weekend ook op je normale tijd op.

5. Groepeer je huishoudtaken

Werk je huishoudtaken tezamen in één ruk af, laat je niet storen en besteed er enkel de tijd aan die nodig is. Plan ze zo vroeg mogelijk in het weekend. Dan is dat al uit de weg. Pak het slim aan: begin bijvoorbeeld al vroeg op de dag zodat je al een flinke voorsprong hebt tegen de tijd dat je andere huisgenoten opstaan.

6. Plan je weekend in 7 tijdsblokken

Stel je weekendplanning op aan de hand van 7 tijdsblokken: vrijdagavond, zaterdagochtend, -middag en -avond, en zondag nog eens diezelfde drie blokken. Maak een lijst met alles wat je tijdens het weekend wilt of moet doen (moet het echt?) en plan dat dan in.

7. Spaar niet alles op voor tijdens het weekend

Laat weekends en weekdagen wat meer in elkaar overlopen. Spaar niet alle taken en leuke dingen op voor tijdens het weekend. Je work-lifebalans houd je in evenwicht als je élke dag een mogelijkheid ziet om te werken en te ‘spelen’. Verdeel plezier en werk voortaan over de week en het weekend en zorg voor evenwicht.

8. Laat je smartphone ook van het weekend genieten

Geef je smartphone en laptop niet de kans om je vrije tijd te ‘vervuilen’: je wordt erdoor gestoord, ze leiden je af en je gedachten dwalen af naar het werk. Schakel je smartphone en laptop tijdens het weekend uit. Doe het samen met het hele gezin, motiveer elkaar en geniet bewuster van de leuke dingen die het weekend brengt.

Lees meer

Lees dit artikel van life & business coach, professional organizer, spreker en auteur Sara Van Wesenbeeck ook in Deze Week: ‘Tank energie en geniet’, 7 tips om het meeste uit je weekend te halen.

Meer structuur in leven en werk met Barking Dogs

Heb je nood aan meer structuur in je leef- of werkomgeving, in je tijd, je routines? En wil je het duurzaam aanpakken, maar weet je niet hoe of waar te beginnen?

Dan biedt Barking Dogs een antwoord met:

  • Home organizing, thuiscoaching voor spitsuuroudrs en spitsuurgezinnen
  • Office organizing, personal coaching bij het organiseren en structureren van de werk en werkomgeving

Zowel op je werkplek als in je thuisomgeving word je met kennis van zaken gecoacht door organizing expert Sara Van Wesenbeeck (of een van haar teamleden).

Sara Van Wesenbeeck is:

Contacteer Barking Dogs. We bijten niet!

Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Of een afspraak maken voor een coachingstraject?

Contacteer hier Barking Dogs. Een telefonisch kennismakingsgesprek is gratis.

En… we bijten niet.

 

Over de auteur: Life en business coach - Professional organizer Sara Van Wesenbeeck - Foto Ellen Goegebuer2Sara Van Wesenbeeck is life & business coach, erkend bemiddelaar bij arbeidsconflicten, professional organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, onderwijspersoneel, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek en Het slimme budgetboek en een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor effectief, gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) Afbeelding: Shutterstock – Tatyana Yamshanova