Zakgeld is één van de nuttigste tools om je kind budgetwijs te maken. In deze blogpost vertel ik hoe je het aanpakt en geef ik nog andere tools om je kind een mooie financiële toekomst te geven.
Week van het geld
Vandaag start ‘De week van het geld’. Doel van deze week is geldzaken zo breed mogelijk bespreekbaar maken en extra aandacht vragen voor financiële vorming.
Naar aanleiding van ‘De week van het geld’ werden ook de resultaten van een budgetonderzoek van de VRT, De Tijd en Wikifin bekendgemaakt (dit artikel dateert van 2016) en daaruit blijkt dat veel ouders met hun kinderen over geld praten, maar dat niet alle geldzaken, zoals het loon van de ouders, bespreekbaar zijn.
Zakgeld, een bijzonder ‘cadeau’
Op zich een goede evolutie dat ouders geldzaken bespreekbaar maken met hun kinderen, want het is belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd met geld leren omgaan. Ik had er eerder al over op deze blog, in ‘Het slimme budgetboek’ en ook in het boek ‘Kinderdromen’ (uitgegeven bij Lannoo) waarvoor ik als budgetexpert en -coach het artikel ‘Jong geleerd is oud gedaan’ schreef.
Zakgeld is een belangrijke tool om je kind ‘budgetwijs’ te maken. Gééf je kind zakgeld, want zo geef je hen ook garanties voor een mooie toekomst.
Maar er is meer… Niet alleen aan de hand van zakgeld kun je je kind slim leren omgaan met geld. In deze blog deel ik 8 tips waarmee je als ouder je kind ‘budgetwijzer’ kunt maken.
Jong geleerd is oud gedaan: 8 tips om je kinderen een mooie financiële toekomst te geven
Geld speelt een belangrijke rol in kinderdromen. Kinderen hebben er altijd lekker veel van en ze kunnen er in hun dromen alles wat hun hartje begeert mee kopen. Toch is het slim om een kind ook de realiteit over geldzaken bij te brengen, want een ‘geldwijs’ kind zal later minder vaak financiële problemen kennen.
Jong geleerd, is oud gedaan.
- Maak geldzaken dus bespreekbaar
- Leer je kind slimme budgetgewoontes
- Onderschat je impact als ouder niet
- En ga op kindermaat aan de slag.
Succes gegarandeerd met mijn 8 (budget)tips!
TIP 1 – Geef het goede voorbeeld
Onderschat je voorbeeldfunctie niet, je kind leert meer van jou dan je denkt. Als je elke dag geld uitgeeft zonder erbij na te denken en je daardoor voortdurend in het rood staat, is de kans groot dat je kind dat later ook als norm zal hanteren.
Zorg voor gezonde budgetgewoontes en zet je samen met je partner op dezelfde golflengte wat normen en waarden over geld betreft.
TIP 2 – Geef je kind zakgeld
Zakgeld is een krachtig leermiddel om je kind vertrouwd te maken met het beheren van een budget. Zo zal hij leren dat (leuke) dingen geld kosten, dat geld weleens opgeraakt en dat hij voor grotere uitgaven zal moeten sparen. Het zijn wijze budgetlessen.
Gééf je kind zakgeld want zo geef je hem ook garanties voor een mooie toekomst. Een financieel zekere toekomst vooral, want onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen die al op jonge leeftijd leren kiezen waaraan ze hun geld uitgeven, later minder financiële problemen hebben.
Op een eenvoudige manier kun je je kind dus een bijzonder cadeau doen, waar hij zijn leven lang de vruchten van plukt.
Geen idee hoeveel zakgeld je je kind moet geven? Ik reik je graag wat inspiratie aan uit een recente studie (uit 2013) van het Nibud, het Nederlandse Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting. Dit zijn de bedragen die Nederlandse kinderen gemiddeld per week krijgen:
5 jaar – 0,50 euro/week
6 jaar – 1 tot 2 euro
7 jaar – 1 tot 2 euro
8 jaar – 1,20 tot 2 euro
9 jaar – 1,20 tot 2 euro
10 jaar – 1,70 tot 2 euro
11 jaar – 2 tot 2,50 euro
12 jaar – 3 tot 4,60 euro
13 jaar – 3,50 tot 4,60 euro
14 jaar – 4,60 tot 4,95 euro
15 jaar – 4,95 tot 5,75 euro
16 jaar – 4,85 tot 5,95 euro
17 jaar – 5 tot 6,90 euro
18 jaar – 5,95 tot 9,25 euro
En dan de cijfers voor België, uit de OIVO-studie ‘Jongeren en geld’ uit 2010. Deze studie is tot op heden (maart 2016) de enige studie over zakgeld die ooit in België gehouden werd. Ze is al enkele jaren oud en geeft bedragen per maand en vanaf 10 jaar. Jammer, want je begint best zo vroeg mogelijk met het geven van zakgeld:
10 jaar – 21 euro/maand
11 jaar – 23 euro
12 jaar – 28 euro
13 jaar – 34 euro
14 jaar – 30 euro
15 jaar – 36 euro
16 jaar – 49 euro
17 jaar – 56 euro
18 jaar – 107 euro
Laat de grootte van het zakgeld vooral ook afhangen van de ruimte die je in je budget hebt. En maak duidelijke afspraken met je kind over wat hij van het zakgeld moet betalen en wat niet.
TIP 3 – Geef je kind inzicht in geldzaken
Ben je tot nu toe niet verder gekomen dan ‘geld groeit niet aan de bomen’ of ‘geld tover je niet uit de muur’, dan is het hoog tijd om je kind inzicht in geldzaken te geven. Maak het thema bespreekbaar, vertel hem dat alles een prijs heeft, leg de waarde van geld uit.
Gebruik voorbeelden uit de eigen leefwereld. Je dochter lust graag ijsjes? Leg haar uit dat de doos Lego die ze zo graag wil evenveel kost als 15 ijsjes. Dat is heel wat!
TIP 4 – Vertel je kind hoe de economie werkt en hoe jij je geld verdient
Hoe werkt kopen en verkopen en winst en verlies maken? Hoe komt het geld ‘in de muur’ terecht, wat heb je daar allemaal voor moeten doen opdat je het er weer uit kunt halen?
TIP 5 – Wijs je kind op de valkuilen van de reclame
Kinderen worden elke dag overspoeld met reclame en beseffen niet welke impact dat heeft op het koopgedrag. Vertel je kinderen waar de verborgen verleiders liggen en wat reclame je belooft, maar niet altijd waar kan maken.
TIP 6 – Leer je kind om slim te shoppen
Het is niet altijd evident om samen met je kind te gaan winkelen, maar hij kan er wel heel wat van leren. Vertel je kind waarom je het ene product wel koopt en het andere niet, vertel hem over de kiloprijs (in België is het verplicht om de kiloprijs van producten te vermelden). Laat hem prijzen vergelijken: een bol ijs kost bij het ene ijskraam 75 cent en wat verderop betaal je 1,25 euro. Waar wil je je ijsje kopen?
Maak er een spelletje van en laat je kind die dingen opmerken en laat hem bijvoorbeeld op zoek gaan naar alternatieven die minder kosten.
TIP 7 – Wees eerlijk met je kind
Waarom zou je hem niet laten weten dat je een aantal maanden wat minder te besteden hebt? Kinderen voelen meer aan dan je denkt en ze zullen blij zijn dat ze hun steentje kunnen bijdragen.
Vertel je kind eerlijk dat een duur verjaardagspartijtje er dit jaar niet in zit en ga samen op zoek naar leuke activiteiten die niets kosten maar even leuk – of misschien zelfs leuker – zijn dan een ingehuurde clown of een duur feestje in de bioscoop.
TIP 8 – Leer je kind sparen
Je kind zal al snel leren dat hij geld opzij moet zetten om een grotere aankoop te kunnen financieren. Een spaarrekening kan hem daarbij helpen.
Vertel je kind dat sparen het meest effectief is als hij het meteen na ontvangst van zijn zakgeld doet, want geld dat je niet hebt, ga je immers ook niet uitgeven.
Meer lezen?
- Lees ook het artikel ‘Kinderen en geld: praat erover en geef het goede voorbeeld’ dat op 14 maart 2016 in De Standaard stond met budgettips voor ouders van onze budgetexpert Sara Van Wesenbeeck.
- Meer tips voor een ruimer gezinsbudget vind je in mijn boek ‘Het slimme budgetboek’, het boek waarmee je elke week minstens 100 euro wint (uitgegeven bij Lannoo).
- Lees meer over – onder meer – ‘Kinderen en hun materiële dromen’ in het boek ‘Kinderdromen’.