3 nuttige tips voor minder ‘spitsuur’ in je leven

 

3 nuttige tips voor minder stress - door coach Sara Van Wesenbeeck

Heb jij het druk of té druk? Altijd goed om je dat even af te vragen. Hopelijk vond je in je druk-druk-drukke leven al even de tijd om de zelftest te doen die ik eerder al op mijn blog ‘Sara’s L!fesavers’ heb gepost.

Heb je in de test heel wat “ja’s” verzameld? Dan heb jij het hoogst waarschijnlijk vaak té druk. Je lichaam kan best wat stress aan, maar als je voortdurend onder hoogspanning staat, is de kans op een burn-out reëel.

Let dus goed op als je het te vaak té druk hebt en je je als een elastiek voelt waaraan in alle richtingen getrokken wordt. Voordat je het beseft, is de rek eruit, en dat kan de bedoeling niet zijn.

Doe de zelftest en trek je conclusies, voor druk té druk wordt en je door het spitsuur in je leven overspoeld wordt.

3 NUTTIGE TIPS VOOR MINDER STRESS

Je kunt het spitsuur in je leven te lijf gaan aan de hand van deze 3 eenvoudige tips. Zo win je een leven met minder stress, meer tijd en een betere levenskwaliteit.

TIP 1 – Herken de ‘symptomen’ voor té druk meteen en druk op de pauzeknop

De kunst bestaat erin om de signalen voor ’té druk’ op tijd te herkennen. Maak tijd om even halt te houden en te reflecteren over je druk-druk-drukke leven.

Gun jezelf nu meteen een time-out en stel een lijst op met de ‘symptomen’ die jij gewoonlijk ervaart als je het té druk hebt. Dat helpt om ze voortaan meteen te herkennen en ’té druk’ in je leven te kunnen voorkomen.

TIP 2 – Stel prioriteiten & maak keuzes

Ga voor elk (spitsuur)moment van de dag na wat je prioriteiten zijn: wat vind je ’s ochtends belangrijk, wat op het werk, wat bij het thuiskomen en tijdens het weekend of tijdens je vakantie?

Kies resoluut voor wat je belangrijk vindt en maak keuzes in functie van deze prioriteiten. Al de rest is ballast. Om het spitsuur uit je leven te halen, ga je nu schrappen, delegeren en/of minderen.

TIP 3 – Leer de kunst van het stoppen

Neem wat vaker een pauze (lees ook mijn blogpost ‘pleidooi voor pauze’). Dat is heus niet zo moeilijk: neem tijdens je werkdag elk uur vijf minuten pauze, sla je middagpauze niet over (‘laptop-lunchen’ mag je uit je woordenboek schrappen), waak over je nachtrust.

Je zal voortaan veel minder te maken krijgen met stress en spitsuur in je leven en werk.

Meer weten? Volg een workshop of lees mijn boeken

Wil je graag af van het spitsuurgevoel in je leven en werk? Of wil je het beter leren hanteren? Ben je op zoek naar eenvoudige tips & tricks? Dan nodig ik je graag uit op een van mijn workshops waarin ik een heleboel nuttige en eenvoudige  ‘L!fesavers’ aanreik. Om meteen mee aan de slag te gaan.

 

 

Dit voorjaar kun je mijn workshops onder meer nog bijwonen in Grimbergen, Keerbergen, Ternat, Gent, Kortenaken, Hasselt, Halle, Vilvoorde… (de meeste van deze workshops zijn gratis).

Of lees mijn boek ‘Het handboek voor de spitsuurvrouw’, je survivalgids voor de ratrace van elke dag.

(c) Afbeelding: Shutterstock – RATOCA