Verslik je je weleens in het leven? In de wirwar van rollen, taken en to do’s? In ‘nog even iets hier’ en ‘nog even iets daar’? In altijd meer en nooit genoeg?
Als spitsuurvrouw (en -man) komt er heel wat op je af. Je hebt het drukdrukdruk met je baan, je huishouden, je veeleisende lieve kroost en je sociaal leven. Je hebt altijd te weinig tijd voor jezelf, om even halt te houden of gewoon eens niets te doen. En die lekke band van gisteren kon je echt wel missen.
Geen wonder dat je je soms als een weggeschoten elastiekje voelt dat alle richtingen op gaat.
‘Druk’ moet?
Je klaagt vaak over de drukte, verwenst die ook, maar gek genoeg vind je ‘druk’ helemaal niet uitzonderlijk. Iederéén heeft het immers druk – of doet alsof. ‘Druk’ staat immers goed op het naamkaartje van een busy professional.
En je zegt zo vaak dat je ‘druk bezig’ bent, dat je op de duur zelf gaat geloven dat je goed bezig bent en een interessant leven hebt. En dus blijf je net als iedereen druk doen, niet van harte, maar je kunt het jezelf amper kwalijk nemen.
Nog meer losse eindjes
En wat heb je aan het eind van je ‘drukke’ dag geoogst? Teleurstelling, omdat je niets echt hebt afgewerkt? Frustratie, die je misschien net iets te veel op je partner en je kinderen hebt afgereageerd? Nog meer ‘losse eindjes’?
Als je ’s avonds uitgeput en futloos op de bank ploft, rest je vaak niets anders dan een diepe zucht slaken, je schouders ophalen en hopen dat het morgen anders zal zijn.
Hoe graag je het ook zou willen, het is niet makkelijk om uit de ratrace te stappen. Toch probeer je alles in goede banen te leiden en de puzzelstukjes te laten passen.
Tijdsdruk
Ook uit onderzoek blijkt dat steeds meer mensen zich opgejaagd voelen. Vrouwen meer dan mannen. Ook ervaren vrouwen meer tijdsdruk.
Het meest recente Nederlandse tijdbestedingsonderzoek uit 2011* heeft niet alleen de tijdsbesteding van de Nederlanders gemeten, maar ook de tijdsdruk. Dit zijn de resultaten (zonder twijfel ook herkenbaar voor jou):
- Vier op de tien voelen zich minstens één dag in de week opgejaagd.
- Een op de tien geeft aan zich in het dagelijks leven bijna altijd opgejaagd te voelen.
- Vrouwen ervaren vaker opgejaagde gevoelens dan mannen.
- Ook hebben mensen met veel verplichtingen dergelijke gevoelens iets vaker dan gemiddeld (48%), maar ook bij mensen met minder verplichtingen komt het vrij vaak voor (36%).
(*) Bron: Met het oog op de tijd, Sociaal Cultureel Planbureau, Mariëlle Cloïn, 2011
Hoogspanning
Heel belangrijk: er is een verschil tussen druk en té druk. Je lichaam kan best wat stress aan, maar als je voortdurend onder hoogspanning staat, is de kans op een burn-out reëel.
Let dus goed op als je je te vaak als een elastiek voelt waaraan in alle richtingen wordt getrokken. Voordat je het beseft, is de rek eruit, en dat kan de bedoeling niet zijn.
Druk of té druk? Doe de zelftest
En hoe zit het met jou? Heb jij het druk of té druk?
Doe de zelftest:
- Je hijst jezelf elke ochtend met veel moeite uit bed.
- Je leven bestaat alleen maar uit ‘losse eindjes’.
- Je hebt het gevoel dat je hoofd elk moment kan ontploffen omdat het ‘vol’ zit.
- Je spreektempo ligt zo hoog dat je collega’s of medewerkers je nog nauwelijks kunnen verstaan.
- Je snoept uren van je nachtrust af.
- Eten combineer je altijd met andere activiteiten zoals werken, telefoneren, mails beantwoorden of de vaatwasmachine uitruimen.
- Je hebt altijd te veel te doen om binnen de beschikbare tijd af te werken.
- Je roept tegen je magnetron dat hij moet opschieten.
- Je springt van de ene naar de andere to do en er is geen tijd voor echt belangrijke zaken zoals je gezin, vakantie, me time en zelfverrijking.
- Het lukt je niet om je te concentreren en je wordt voortdurend afgeleid door minder belangrijke zaken (zoals Facebook en e-mail).
- De kleinste futiliteiten krijgen je op de kast.
- Je ligt ’s nachts te piekeren over je werk.
- Niemand durft je meer te vragen of je even kunt helpen.
- Je werk blijft liggen omdat starten zo moeilijk is.
- Overal waar je kijkt, is het een rommeltje.
- Je begint van alles te vergeten.
- Je weet niet meer hoe het voelt om op schema te zijn.
- Hollen door het leven is de enige sport die je beoefent.
Té druk, en wat nu?
Heb je in bovenstaande zelftest heel wat “ja’s” kunnen verzamelen? Dan heb jij het hoogst waarschijnlijk vaak té druk.
Trek dan nu je conclusies, voor druk té druk wordt en je van geen hout meer pijlen weet te maken.
Leer voortaan de symptomen voor ’té druk’ bij jezelf te herkennen en druk op tijd op de pauzeknop.