Ik beken!

(Deze blogpost is tevens ook de inleiding van ‘Het handboek voor de spitsuurvrouw’)

Het handboek voor de spitsuurvrouw - Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.beIk beken

Ik beken: ik sla mijn eigen ‘goede raad’ weleens in de wind. In de waan van de dag – met een gezin, een eigen coachings- en mediationpraktijk en zoveel mensen, projecten en uitdagingen om voluit voor te gaan – zijn er van die momenten waarop ik weleens bezwijk voor de druk van deze hectische wereld.

Hoewel ik beter weet, ga ik dan allerlei taken combineren, kan ik de roep van mijn mailbox niet weerstaan en zit ik tijdens het autorijden te telefoneren – wel handsfree, alsof dat mijn gedrag goedpraat.

Waardevolle dingen als ‘pauzeren’ en ‘één ding tegelijk doen’ lijken dan even uit mijn woordenboek verdwenen.

En jij?

Maar… voor, achter en naast me holt iedereen even haastig en in dezelfde verbeten cadans met me mee, van de ene to do, deadline en vergadering naar de andere, van het werk naar huis, van school naar balletles, van hoofd- naar bijzaak, en weer terug.

Met de verschillende rollen die je als (spitsuur)vrouw hebt, heb je heel wat op je bord. En in een immer wakkere en veeleisende wereld komt er veel op je af.

Geen wonder dat het in het leven van velen continu spitsuur lijkt te zijn: thuis, op je werk, en zelfs in je vrije tijd en op vakantie.

Ik heb het… druk

Ironisch genoeg is deze drukte ook een statussymbool geworden. Iemand die het druk heeft, móét wel succesvol zijn.

Maar die drukte eist vroeg of laat haar tol, want hoe voelt het als je de hele dag aan het multitasken bent (of wat daarvoor door moet gaan) in de hoop meer tijd te vinden? Of als je geen enkele e-mail wilt missen omdat je bang bent klanten mis te lopen of door je baas op de vingers getikt te worden? Of als je op je werk en thuis nooit iets helemaal af krijgt en je aan het eind van de dag uitgeteld op de bank ploft en vaststelt dat er geen tijd en ruimte meer over is voor wat er echt toe doet?

Toch houd je het liefst de schijn op, want ook al heb je het superdruk, je vertelt anderen ‘dat je het wel aankunt’. Dat je af en toe niet meer weet waar je staat of waar je moet beginnen, hoeft de buitenwereld niet te weten.

Als meer van hetzelfde niet meer werkt

Het liefst wil je hard op de pauzeknop drukken, want dit is niet het leven waar je van droomde. Maar om het spitsuur écht het hoofd te kunnen bieden zal een stopknop of een poetsbeurt aan de buitenkant niet genoeg zijn.

Ook de binnenkant moet vertimmerd worden en veranderen. En daarbij moet je je omgeving wakker schudden en zul je geregeld ‘gegijzeld’ worden door hardnekkige en vastgeroeste gewoontes bij anderen. Dat zal je doorzettingsvermogen danig op de proef stellen.

Veranderen vraagt tijd, maar vooral ook guts en durf.

Survivalgids voor de ratrace van elke dag

‘Het handboek voor de spitsuurvrouw’ is voor iedereen die de puzzelstukken anders durft te leggen.

Dat gebeurt echter niet van vandaag op morgen. Het gaat stap voor stap en ontstaat vanuit het gevoel dat je niet langer ‘meer van hetzelfde’ wilt. Van daaruit ga je een stand van zaken opmaken, inzichten verwerven en actie ondernemen.

Succeservaringen motiveren je vervolgens om vol te houden en met succes je nieuwe doelen te realiseren.

Op weg naar succes

Maar ‘Het handboek voor de spitsuurvrouw’ gaat verder dan het oppoetsen van de buitenkant. Het wil aanzetten tot duurzame verandering. Naast inzichten, inspiratie en motivatie reik ik je ‘goede gewoontes’ aan. Daar kun je meteen mee aan de slag, of zodra je er klaar voor bent.

Verhelderende inzichten, tools en inspiratie vind je onder meer in mijn gesprekken met experten uit België en Nederland en in de recente studies, boeken en artikelen uit binnen- en buitenland waaruit ik citeer.

Als coach motiveer ik je en aanmoediging vind je onder meer ook in de voorbeelden van mensen die het hebben voorgedaan.

Met de beproefde recepten die ik je in mijn boek aanreik, kun je actie ondernemen. Het enige dat jij dan nog moet doen, is de vruchten plukken van je acties en ten volle genieten van de successen die je boekt.

Je kunt meteen aan de slag

In het eerste hoofdstuk laat ik je stilstaan en even nadenken: heb je het écht te druk om te leven?

Omdat het in je drukke leven niet vanzelfsprekend is om te starten en te stoppen – 95 procent van de mensen stelt weleens dingen uit en pauzeren zie je als puur tijdverlies – en om door te gaan zonder al te veel omwegen en ‘energieverlies’, wijd ik de drie daaropvolgende hoofdstukken aan deze bijzondere ‘kunsten’: starten, doorgaan en stoppen. Je legt er de basis mee voor al je acties.

Daarna belicht ik de verschillende spitsuurmomenten in je leven: van de drukke ochtendspits en de hectische overgangen van je privéleven naar je werk, tot het spitsuur op je werk, voor je vakantie en tijdens de eindejaarsperiode.

Ook de spitsuurmomenten in je privéleven komen aan bod, want het is niet niks om na het krijgen van een kind weer met hetzelfde elan aan het werk te gaan.

Tot slot vertel ik hoe je met je goede voornemens uit dit boek aan de slag gaat en hoe je zo succes kunt boeken in je leven en je werk.

Aan het eind van elk hoofdstuk heb ik de belangrijkste inzichten, tools en acties voor je samengebracht in lijsten met ‘lifesavers’ die je in één korte hap tot je kunt nemen.

Kortom, in ‘Het handboek voor de spitsuurvrouw’ leer je de spitsuurmomenten in je leven en werk beter te begrijpen en te managen. Stap voor stap reik ik in de praktijk geteste adviezen aan, zodat je rust en evenwicht vindt en tijd overhoudt voor de dingen die er écht toe doen.

Zo word je eindelijk weer regisseur van je leven, zowel thuis als op het werk.

Durf!

Ik koester de stille hoop dat mijn boek bijdraagt aan een betere wereld, al besef ik dat dat misschien wat soft klinkt. De maatschappij verandert snel en wij denderen met zijn allen in sneltreinvaart voort. Toch roept een steeds sterkere onderstroom dat het anders moet.

Ik hoop dat je in ‘Het handboek voor de spitsuurvrouw’ de inzichten, de tools, het enthousiasme én de durf vindt om nieuwe doelen te realiseren, om nieuwe goede gewoontes in je leven te verankeren die het verschil maken.

Zo hoef je niet langer te zwichten voor de waan(zin) van de dag en kun je bouwen aan een gelukkig, zinvol en evenwichtig leven!

‘Het handboek voor de spitsuurvrouw’, je survivalgids voor de ratrace van elke dag, is uitgegeven bij Lannoo en is vanaf 15 september 2015 te koop in België en Nederland.

PS: ‘Het handboek voor de spitsuurvrouw’ bevat ook heel wat inspiratie, nuttige inzichten en adviezen voor mannen!