Maak winst in 2014: Hou een huishoudboekje bij.

 

Een groter budget ligt dit jaar ook voor jou binnen handbereik! Met een aantal kleine, slimme acties en gedragsveranderingen kun je in 2014 makkelijk vele honderden (en zelfs duizenden!) euro’s winnen. Dat maak ik deze week hard aan de hand van een dagelijkse budget-L!FESAVER waarmee jij dit jaar winst kunt maken.

 

BUDGET-L!FESAVER 2: Hou een huishoudboekje bij.

 

“Waar is al ons geld naartoe? We zouden zo graag sparen, maar er blijft op het eind van de maand niets meer over!” Het is een verzuchting die ik vaak hoor bij mijn coachees. Het geld glipt de meeste mensen – zeker in deze economisch moeilijke tijden – als zand door de handen.

 

Grip op je budget realiseer je door overzicht te creëren op al je inkomsten en uitgaven. Dat is de belangrijkste eerste stap op weg naar een gezond budget.

 

Je realiseert het aan de hand van een huishoudboekje waarin je al je inkomsten en uitgaven nauwgezet noteert, zoals je loon en kinderbijslag, uitgaven voor hypotheek of huur, eten en kleren, geschenken, verzekeringen, autokosten…

 

Bij voorkeur noteer je alle inkomsten en uitgaven gedurende minimaal drie tot zes maanden. Idealiter hou je het een jaar vol. Lijkt je dat erg lang? Begin dan al eens met zeven dagen. Zo ga je daarbij te werk:

 • Noteer een week lang (inclusief een weekend) consequent al je uitgaven: het bedrag, de datum en waaraan je het geld uitgegeven hebt (bakker, krantenkiosk, benzinestation, grootwarenhuis…).
 • Op het eind van de week maak je de som van de verschillende uitgavenposten en zul je al een goede eerste indruk van je grootste centenvreters krijgen.
 • Beslis met welke uitgavenpost je het eerst aan de slag gaat. Kies bijvoorbeeld op basis van het hoogste bedrag of het bedrag waar je het meest van geschrokken bent.
 • Leg dan één of twee actiepunten vast om je grootste centenvreters overboord te gooien.

 

MAAR… wie de moed heeft om zes maanden tot een jaar een huishoudboekje bij te houden, zal daarvoor nog meer beloond worden! Ik zet graag enkele voordelen op een rij:

 • Je weet precies hoeveel je elke maand kunt uitgeven.
 • Je kunt de grootte van je spaarbedrag bepalen (en dus eindelijk sparen!).
 • Je kunt anticiperen op maanden waarin grotere uitgaven vallen.
 • Je kunt bijkomende grote uitgaven beter plannen.
 • Je kunt actie ondernemen om je centenvreters overboord te gooien.
 • Je krijgt eindelijk rust in je hoofd en in je leven.

 

Een huishoudboekje vind je in alle vormen en maten. Hier zijn enkele suggesties:

 • Je hebt online huishoudboekjes, zoals dat van Inspecteur Decaluwé van Radio 2 (je kunt er kiezen tussen een standaard huishoudboekje of een expert-versie waarin je zelf categorieën kunt aanmaken).
 • Er zijn smartphone-apps (je vindt geschikte apps voor het besturingssysteem van je smartphone door wat te googelen).
 • En papieren huishoudboekjes, zoals de Huishoudagenda 2014 van het Wit-Gele-Kruis waarin je elke maand ook slimme en praktische budgettips van mij vindt. Je vindt de Huishoudagenda/Agenda de ménage 2014 onder meer bij de krantenboer, in De Standaard Boekhandel, Fnac, Club Boekhandels en in de supermarkten in Vlaanderen en Wallonië. En de Huishoudagenda (inclusief mijn tips) is ook te koop via mijn website.

 

Tot slot nog dit: vorig jaar was ik naar aanleiding van de Crisisweek van Inspecteur Decaluwé – waar ik budgettips heb gegeven aan de luisteraars van Radio 2 – samen met zangeres Jo Leemans te gast in het tv-programma Café Corsari. Jo heeft in opdracht van Inspecteur Decaluwé een maand lang een huishoudboekje bijgehouden en dat heeft bij Jo de ogen geopend. Kijk en luister mee naar Café Corsari en ontdek Jo’s grootste (en vooral verrassende) centenvreters…