Dear Albert, leven als een koning (op rust): het kàn!

Dear Albert, met enige verbazing vernamen we vandaag dat u met uw verminderde dotatie – van 923.000 euro – uw levensstandaard niet kunt aanhouden en dat u onder meer de regering gevraagd heeft om enkele kosten voor u te betalen, zoals de verwarming van kasteel Belvédère, uw residentie, of de brandstof voor uw koninklijk jacht.

 

Wellicht bent u er nog niet van op de hoogte, maar het is nu eenmaal eigen aan pensionering dat we het dan met wat minder moeten stellen. Ons loon valt weg, we hebben geen bedrijfswagen meer, geen tankkaart of smartphone of allerlei andere voordelen. Deze nieuwe levensfase vraagt dus om enkele aanpassingen, op alle gebied.

 

Nu de regering beslist heeft om u geen extra geld toe te steken, deel ik graag enkele L!FESAVERS met u. Zo kunt u een gezond budget creëren, zelfs zonder dat u aan plezier of luxe moet inboeten. (Ter info: ook de ‘gewone sterveling’ die – te gelegener tijd – met pensioen gaat – of is -, kan uiteraard met mijn tips aan de slag).

 

1. Krijg grip op uw nieuwe financiële situatie

 

Als u met pensioen gaat en deze nieuwe levensfase aanvat, is het altijd slim om uw financiële situatie te herbekijken. Ga na wat u voortaan maandelijks ter beschikking hebt. Dat berekent u in drie stappen:

 

  • Stap 1 – Krijg zicht op uw inkomsten.

Noteer al uw inkomsten: uw pensioen (in uw geval ‘dotatie’ genoemd), eventueel loon uit een bijverdienste, groepsverzekering, huurinkomsten, erfenis(sen)… (het is trouwens ook mogelijk om uw wettelijk pensioen al te berekenen nog voor u met pensioen gaat).

 

  • Stap 2 – Krijg zicht op uw uitgaven.

Noteer ook al uw kosten, zoals voor huisvesting, nutsvoorzieningen (water, elektriciteit, verwarming), verzekeringen, eten en kleren, vervoer (te land, ter zee en in de lucht), telefoon en internet, hobby’s, reizen, cadeaus voor Paola en de kleinkinderen…

 

Idealiter houdt u al uw uitgaven (ook de kleintjes) bij in een huishoudboekje. U haalt er het meeste uit als u het een jaar lang sytematisch bijhoudt. Op die manier krijgt u een goed zicht op al uw uitgaven, uw grootste centenvreters en ‘zwakke plekken’ en kunt u daarop anticiperen in uw budget.

 

(Geeft u er de voorkeur aan om op papier uw uitgaven bij te houden, dan kunt u bijvoorbeeld aan de slag met de Huishoudagenda, waarin u ook budgettips van mij terugvindt. Doet u het liever online, dan kunt u aan de slag met het huishoudboekje van Radio 2-Inspecteur Decaluwé. Maar ook een eenvoudig notitieboekje waarin u al uw uitgaven noteert, is geschikt).

 

  • Stap 3 – Bereken dan wat u echt ter beschikking hebt.

Tel nu uw inkomsten op en ook uw uitgaven en bereken het verschil. Nu kent u het bedrag dat u kunt besteden. In functie daarvan kunt u uw uitgavenpatroon herbekijken. Denk nu niet dat u alle plezier of luxe uit uw leven zult moeten schrappen. In stap 2 hebt u zicht gekregen op uw uitgavenpatroon. Ga eerst aan de slag met uw grootste centenvreters en ‘zwakke plekken’ en bekijk of u (overbodige) activiteiten, extraatjes of uitgaven kunt minderen of schrappen.

 

2. Bepaal uw (nieuwe) prioriteiten

 

Maak een lijst met alles wat u tijdens uw pensioen wilt gaan doen. Leg uw nieuwe prioriteiten vast. U zult een verschuiving van uw activiteiten vaststellen en daardoor ook geld uitsparen.

 

3. Zorg voor een spaarpotje, voor en tijdens uw pensioen

 

Voor extraatjes kunt u eventueel uw spaarpotje aanspreken – bij de regering gaan aankloppen is uiteraard ook altijd het proberen waard -, maar probeer het zoveel mogelijk te vermijden. Het is wel altijd slim om wat geld opzij te hebben voor onverwachte uitgaven, voor een verbouwing, voor het vervangen van versleten toestellen, voor een vakantie, voor het realiseren van een droom… Die spaarpot kunt u ruim voor uw pensioen beginnen opbouwen en ook tijdens uw pensionering verder zetten.

 

Slim sparen doet u zo: zet via een domiciliëring en meteen na ontvangst van uw loon of dotatie een deel opzij. Zo verbindt u uzelf ertoe om te sparen en hebt u geen excuses om het geld toch uit te geven.

 

4. Hou uw geldzaken overzichtelijk

 

U zou het op het eerste gezicht niet zeggen, maar u kunt ook heel wat geld winnen door uw rekeningen op tijd te betalen, door ervoor te zorgen dat u belangrijke documenten makkelijk kunt terugvinden, door goede afspraken te maken met de koningin.

 

Zet een eenvoudig en transparant archiefsysteem op – zorg dat u alle documenten meteen en snel kunt terugvinden. Leg een administratiemoment vast in uw agenda, zodat u uw rekeningen altijd op tijd betaalt. Maak afspraken over wie wat doet. Als uw financiële administratie te lastig wordt, kunt u hulp vragen aan één van uw kinderen of aan een vertrouweling.

 

5. Laat 65+ opbrengen

 

Als gepensioneerde kunt u ook genieten van allerhande kortingen of gratis aanbiedingen: onder meer voor reizen met de trein (voor 5,30 euro reist u als 65-plusser het hele land door). Er zijn kortingen op autoverzekeringen, cultuurkortingen… Op reis naar het buitenland? Ook daar kunt u van veel kortingen of gratis aanbiedingen genieten. Check dit voor uw vertrek bij het reisbureau of op het internet, bijvoorbeeld op Wegwijzer. Wie 65-plus is, reist in eigen land ook gratis met De Lijn.

 

6. Zoek een leuke bijverdienste

 

Met pensioen gaan betekent ook dat er heel wat tijd vrij komt – bij de ene is die al sneller weer ingevuld dan bij de andere. Wilt u tijdens uw pensioen over een groter budget beschikken en meteen ook nuttig bezig zijn, dan kunt u die extra vrije tijd opvullen met een bijverdienste – dat màg van de overheid, weet u.

 

Laat uw hobby’s opbrengen: Wat dacht u van het organiseren van natuurexcursies naar de Ardennen waarbij u leuke kiekjes van de deelnemers maakt? Of misschien kunt u landgenoten een onvergetelijke vakantie bezorgen aan boord van uw jacht waar u hen als kapitein veilig door de Europese wateren loodst? Een snelle-motor-tour doorheen Brussel of een gids van uw hand met de beste eethuizen ter wereld, kunnen zeker ook geld opbrengen.

 

Uiteraard kunt u ook als vrijwilliger aan de slag gaan. Bij de Gesù-daklozen bijvoorbeeld, die kunnen hulp (en onderdak) gebruiken. Vrijwilligerswerk vertaalt zich niet meteen in een groter budget, maar persoonlijke voldoening is sowieso van onschatbare waarde.

 

7. Lees ‘Het slimme budgetboek’.

 

Beste Albert, mag ik u tot slot adviseren om ook ‘Het slimme budgetboek’ te lezen. In mijn boek heb ik 101 nuttige, slimme en vooral eenvoudige tips opgelijst waarmee u zonder moeite nog heel wat extra geld kunt winnen.

 

Bovendien toon ik in mijn boek aan dat we kunnen leven als een koning, ook zonder in te boeten aan luxe of plezier of bij ‘derden’ te moeten gaan aankloppen. Het kost u niets en brengt alleen maar op, zonde om dat zomaar te laten liggen niet?