Student on a budget: 16 l!fesavers voor een ruimer studentenbudget

Vorige week ging het nieuwe academiejaar van start. Voor studenten en hun ouders betekent dat meteen ook heel wat extra uitgaven. Een student wil graag op kamers, wil een boeiend sociaal leven, de nieuwste gadgets en… dat kost geld. Om je een idee te geven van de kosten: een recent onderzoek van Cebud (Centrum voor Budgetadvies en –onderzoek) wees uit dat een kotstudent jaarlijks 12.450 euro kost.

Studeren hoeft echt geen gat in je portemonnee te slaan. Met enkele eenvoudige en slimme gewoonteveranderingen (ja, ik blijf het herhalen 😉 ) kun je ook je studentenbudget verruimen, zonder moeite en zonder in te boeten aan plezier.

Ga aan de slag met deze 16 l!fesavers en laat studeren opbrengen

L!FESAVER 1 – Zorg voor overzicht op je inkomsten en uitgaven

Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Dat lijkt op het eerste gezicht een hele klus, maar het loont. Het kost je één keer wat tijd en voor je het weet heb je (weer) grip op je budget. Zo ga je te werk: maak een overzicht van je maandelijkse inkomsten en uitgaven (waaraan heb je geld uitgegeven en hoeveel). Noteer eerst wat er per maand binnenkomt en maak dan een lijst met je uitgaven. Maak een overzicht van je uitgaven per uitgavenpost, bijvoorbeeld eten, kleren, uitgaan, studiemateriaal, extraatjes… en tel die na een maand op. Nu heb je zicht op je uitgavenposten en je grootste centenvreters. Stel nu een budget-actieplan op: welke aankopen kun je schrappen of verminderen of welke acties plan je om al te grote uitgaven te vermijden.

L!FESAVER 2 – Leg een week- of maandbudget vast

Volgens de studie van het Cebud weegt de ‘leefkost’ het zwaarst door in het budget van een student, dat zijn de kosten voor eten, kleding, verzorging en ontspanning. Leg voor deze zaken een (realistisch en haalbaar) week- of maandbudget vast. Bepaal vooraf hoeveel geld je elke week wil uitgeven, bijvoorbeeld voor uitgaan, voor kleren, eten… Wijk niet af van dit vooropgestelde budget. Je zult minder geld uitgeven, want het is nu eenmaal zo dat wie minder heeft ook minder uitgeeft.

L!FESAVER 3 – Let op de kleintjes

Je beseft het misschien niet, maar pizza, broodjes of afhaalchinees kosten heel wat geld. Een designerkoffie hier, een drankje of koffiekoek daar… dat alles neemt – zonder dat je er erg in hebt – een flinke hap uit je studentenbudget. Kijk dus uit voor de kleintjes en probeer er hier en daar een te schrappen of te vervangen door een goedkoper alternatief. Een kopje koffie op kot of bij vrienden smaakt even lekker dan een dure designerkoffie in een hippe koffiebar.

L!FESAVER 4 – Betaal eens wat vaker met cash geld

Wie contant betaalt, geeft minder makkelijk geld uit. Dat heb je te danken aan de ‘betaalpijn’, de ‘pain of paying’, een gewaarwording in de hersenen die gelijk staat aan pijn. Met een bankkaart of kredietkaart voel je die betaalpijn niet en zul je dus veel makkelijker geld uitgeven. Nog een bijkomende tip: leg vooraf een budget vast, bijvoorbeeld als je een avondje gaat stappen. Hou dat bedrag in contant geld op zak. Is het geld op, dan kun je niet anders dan stoppen met kopen.

L!FESAVER 5 – Koop tweedehands studiemateriaal

Schoolboeken en studiemateriaal zijn duur en nemen een flinke hap uit je budget. Probeer zoveel mogelijk tweedehands boeken te kopen, via collega-studenten, in boekenwinkels, op het web. Als je je boeken netjes houdt, kun je ze op jouw beurt voor een goede prijs doorverkopen. Ga ook naar de bib, je kunt er in elk geval boeken of studiemateriaal voor een prikje ontlenen.

L!FESAVER 6 – Gebruik je studentenkaart

Je studentenkaart is geld waard! Je kunt er op veel plaatsen korting mee krijgen. Stop ze in je portefeuille en toon ze overal waar je gaat. Je zult versteld staan hoeveel ze je kan opbrengen.

L!FESAVER 7 – Zoek het goedkoopste bel- en internetabonnement

De telefoon en het internet snoepen elke maand heel wat geld op. Lange bel- of internetsessies met je gsm of smartphone kunnen je heel wat geld kosten. Ga eerst en vooral na of je het goedkoopste abonnement hebt (en check dat minstens een keer per jaar). Laat je bij het afsluiten van een abonnement niet vangen door de schijnbaar kleine maandelijkse bedragen; samen maken ze een groot bedrag. Maak gebruik van de gratis alternatieven voor dure abonnementen zoals bijvoorbeeld Skype, of loop eens ‘in levende lijve’ langs bij je vriend(in) in plaats van te bellen.

L!FESAVER 8 – Neem wat vaker de fiets

Fietsen biedt heel wat voordelen. Het houdt je lijf fit en gezond, maakt je hoofd leeg en brengt je snel op je bestemming. Bovendien is het een budgetvriendelijke gewoonte en goed voor het milieu. Je vindt goedkope tweedehands fietsen op het internet, in hergebruikwinkels en op de jaarlijkse verkoopdagen van de politie.

L!FESAVER 9 – Stop je slechte gewoontes

Roken en snoepen zijn slechte gewoontes die je heel veel geld kosten. Stoppen met roken of snoepen is uiteraard makkelijker gezegd dan gedaan, maar door te stoppen of te minderen kun je nu eenmaal heel wat geld winnen. Ga op rookstop-cursus of las bijvoorbeeld één of twee ‘no-candy-dagen’ per week in, zo hoef je niet al je pleziertjes te laten.

L!FESAVER 10 – Richt je studentenkamer in met tweedehandsspullen

Ga in de hergebruikwinkels of op het internet op zoek naar leuke en goedkope tweedehandsspullen om je kot mee in te richten. Je vindt er zeker originele vintage-spullen aan een interessante prijs. Of geef een oude meubelstuk een ‘upgrade’ met een likje verf. Origineel en niet duur.

L!FESAVER 11 – Breng eten mee van thuis

Mama of papa zullen in het weekend maar al te graag wat extra eten voor je klaarmaken zodat jij tijdens de week wat minder geld zult moeten uitgeven. En geef toe, het is veel lekkerder (en ‘lekker’ goedkoop) dan het eten uit het studentenrestaurant of bij de pizzaboer om de hoek, toch?!

L!FESAVER 12 – Wees zuinig met energie

Ook water, elektriciteit en verwarming kosten geld. Introduceer enkele goede gewoontes die je heel wat geld opleveren: doe het licht altijd uit als je de deur uit gaat, doe deuren en ramen dicht als je de verwarming op zet, laat je douche niet te lang lopen…

L!FESAVER 13 – Plan je aankopen

Ga niet elke dag (of verschillende keren per dag) de deur uit om aankopen te doen. Trek één keer in de week tijd uit om naar de supermarkt te gaan en sla er eten in voor de hele week. Stel een weekmenu op en maak op basis daarvan een boodschappenlijst. Koop alleen wat op je lijst staat. Zo kun je impulsaankopen en nutteloze aankopen vermijden, zul je geen eten moeten weggooien, gezonder eten en heel wat geld kunnen uitsparen, makkelijk vele tientallen euro per week.

L!FESAVER 14 – Hou een moestuin bij

Heb je groene vingers, zet dan een moestuintje op. Daar hoef je echt niet veel ruimte voor te hebben: op je terras, op de vensterbank of in potten kun je makkelijk kruiden, sla en zelfs je eigen tomaten kweken. Op het internet vind je heel wat nuttige informatie om met een moestuin van start te gaan. Je kunt er wat geld mee winnen en het is een welkome ontspanning tijdens het studeren.

L!FESAVER 15 – Organiseer eens wat vaker een avondje ‘in’

Zin in een avondje uit? Spreek af met je vrienden dat je met een beurtrol samen komt of een feestje bouwt op elkaars studentenkamer. Deel de kosten voor de drank en de versnaperingen. Het zal je heel wat minder kosten dan op café te gaan en je zult er evenveel plezier aan beleven!

 

L!FESAVER 16 – Zorg dat je elk jaar slaagt

‘Zorg dat je elk jaar slaagt!’… Deze zin is grijsgedraaid, maar elk extra jaar op de unief of hogeschool betekent ook heel wat extra uitgaven (minstens 12.450 euro per jaar – zie studie Cebud). Met een goede planning, regelmaat in het studeren en een goed evenwicht tussen ontspanning en studeren, is de kans groot dat je je doel haalt. Volg al je colleges, plan het studeren, studeer regelmatig en begin op tijd aan de voorbereidingen voor je examens. Daar doe je niet alleen (het budget van) je ouders een plezier mee, maar het geeft jou ook een pak meer voldoening.