Terug naar school: geef stress geen kans!

Wat vliegt de tijd! Het lijkt wel of de vakantie nog maar net begonnen is en over amper enkele dagen moet je alweer klaarstaan voor school, een hectische tijd tegemoet. Voor jou en je gezin is het geen sinecure om opnieuw in de werk-en schoolroutine te komen.

Toch kan de overgang van de vakantie naar het schooljaar gerust ook vlot en met een pak minder stress verlopen. Ga aan de slag met deze acht l!fesavers (die ik vanochtend voor dag en dauw ook al heb toegelicht in de Ochtendshow van Q-Music).

 T!P 1 – Doe niet mee aan de ratrace.

Wacht niet tot de laatste week van de vakantie of de eerste week van september om nieuwe kleren en schoolspullen voor de kinderen te kopen. Plan zulke aankopen in op andere, meer rustige momenten en spaar tijd, stress en zelfs geld. Vind rust bij de gedachte dat veel spullen op je terug-naar-school-lijst – zoals schoenen en jassen – gerust ook de komende weken of maanden aangekocht kunnen worden.

T!P 2 – Maak je huiswerk.

Georganiseerd blijven is de sleutel tot goed gezinsmanagement. Drukke gezinnen hebben drukke planningen. Niet makkelijk om het overzicht te bewaren. Ga de uitdaging aan om voor het hele gezin een overzichtelijke planning op te stellen. Vermeld daarop alle afspraken, (buitenschoolse) activiteiten, (school)vakanties, uitjes, optredens, verjaardagen, afspraken met dokter en tandarts, verplichtingen, verjaardagspartijtjes en vergeet zeker niet ook je me-time te noteren. Deze planning geeft overzicht én rust in je hoofd, een heel (school)jaar lang.

T!P 3 – Denk strategisch.

Vermijd het over-programmeren van je kinderen en jezelf. Organiseer een ‘gezinsvergadering’ en bespreek de planning en wensen met het hele gezin. Zorg dat er nog voldoende tijd overblijft voor huiswerk, quality time met het gezin, tijd om op adem te komen. Daar plukt iedereen de vruchten van.

T!P 4 – Delegeer.

Spreek met andere ouders, buren of vrienden af om te carpoolen naar de activiteiten van je kinderen. Maak ook hier goede afspraken en giet dit meteen in een overzichtelijke planning. Zo help je jezelf en ook andere ouders vooruit en zullen je kinderen geen enkele afspraak moeten missen.

T!P 5 – Stel niet uit wat je meteen kunt doen.

Stel niet uit wat je meteen kunt doen. Tijdens de vakantie maakt het niet uit dat je wat later opstaat, dat het eten wat later op tafel komt. Daarom zal het tijdens de eerste weken van het schooljaar erg verleidelijk zijn om dingen uit te stellen, maar dat brengt je in deze drukke tijden geen stap verder. Pak dus aan wat je meteen (bijvoorbeeld binnen 2 minuten) kunt doen, stel zo weinig mogelijk uit. Je zult heel wat meer gedaan krijgen met als resultaat minder stress en meer tijd voor de leuke dingen van het (gezins)leven.

T!P 6 – Plan vooruit.

De rust tijdens een (school)ochtend heb je te danken aan een goede voorbereiding vooraf. Leg de avond voordien de kleren klaar voor jezelf en voor je kinderen, dek de ontbijttafel, maak de boekentassen en sportzakken op voorhand klaar, ruim je huis ’s avonds op, bereid zoveel mogelijk de lunch en versnaperingen van de dag erop voor. Vraag aan je kinderen en partner om hierbij zeker een handje te helpen. Bereid en af en toe (bijvoorbeeld deze zondag) ook eens een extra portie soep of spagetti en vries die in, dan heb je een voorraadje om op terug te vallen als het een keer te druk is en je geen zin hebt om te koken.

T!P 7 – Stel prioriteiten.

Maak ook van je eigen welzijn een prioriteit en vergeet niet om ook tijd te maken voor jezelf. Sporten, lezen, een uitje met je partner… Het is belangrijk om je batterijen geregeld op te laden zodat je het hoofd kunt (blijven) bieden aan de vele uitdagingen van je actieve gezin. Leg je me-time in je agenda vast, want je hebt er recht op.

T!P 8 – Blijf kalm.

Verlies je gevoel voor humor niet. Als er ondanks al je voorbereidingen en opgewekte acties toch nog wat ‘misgaat’, word dan niet boos maar denk aan al die keren dat het wél goed ging. En de volgende keer krijg je zeker weer een nieuwe kans om het opnieuw met succes aan te pakken en jezelf ’10 op 10′ te geven!