Start het nieuwe schooljaar zonder budgetstress

September is een dure maand voor wie schoolgaande kinderen heeft. Dat legt vaak extra druk op je budget. Vermijd budgetstress en een gat in je portemonnee met deze 9 slimme l!fesavers:

TIP 1 – Zorg voor grip op je budget

Maak een overzicht van al de uitgaven die voor schoolspullen doet. Noteer ze allemaal op één plaats, bijvoorbeeld in een notitieboekje dat je overal met je meeneemt. Tel op het eind van de maand alle uitgaven per uitgavenpost op. Dat geeft je zicht op het gemiddelde budget dat je uitgeeft aan schoolbenodigdheden. Bekijk dan of er uitgavenposten zijn die je volgend jaar kunt schrappen, minderen of er een alternatief voor kunt zoeken. Check bij het begin van het schooljaar ook de schoolbijdragen in het schoolreglement. Nu weet je precies waar je aan toe bent en kun je er volgend jaar rekening mee houden in je jaarbudget. Zo vermijd je verrassingen en extra stress.

TIP 2 – Vermijd dubbele aankopen

Voor je erop uit trekt om nieuwe spullen aan te kopen, verzamel je eerst al het schoolmateriaal van vorig jaar. Ga na wat nog in goede staat is, dat hoef je alvast niet meer aan te kopen. Je zult ook dubbele aankopen kunnen vermijden. Wellicht vind je nog een heleboel balpennen, mappen, stiften en kleurpotloden, gommen, een passer, geodriehoek, latjes, turnpantoffels, boeken- of sporttassen… die nog in uitstekende staat zijn en die gerust nog een schooljaar mee kunnen. Dat is alvast heel wat geld  uitgespaard!

TIP 3 – Stel je aankopen niet uit tot het allerlaatste moment

Stel je schoolaankopen niet uit tot het laatste moment. Naarmate het nieuwe schooljaar nadert, zullen vele zaken immers hoger geprijsd staan. Door op tijd je aankopen te doen, vermijd je bovendien lange wachtrijen aan de kassa en dat geeft je meteen ook een pak minder stress.

TIP 4 – Koop niet meer dan nodig

Koop alleen wat echt nodig is. Idealiter krijg je van de school (op het einde van het schooljaar) een lijst met benodigdheden. Stel op basis daarvan een boodschappenlijst op en koop alleen wat op die lijst staat. Lagere scholen zijn trouwens ook verplicht om het (meeste) schoolmateriaal voor je kind gratis te leveren. En stel jezelf ook de vraag of je kind echt elk jaar een nieuwe schooltas of pennenzak nodig heeft? Wellicht zijn die van vorig jaar nog in goede staat.

TIP 5 – Vermijd merkproducten

Vermijd (dure) merkproducten, zoals bijvoorbeeld schooltassen, kaftpapier, schrijfgerief.  Wat nu ‘in’ is, kost een pak meer en is over enkele maanden toch alweer uit de mode. Ook merkkledij is een pak duurder. Je vindt heus wel leuke alternatieven aan een betere prijs.

TIP 6 – Doe je aankopen in de goedkoopste winkel

Kies de goedkoopste winkel om je schoolbenodigdheden aan te kopen. Een vergelijking maken tussen winkels kan je heel wat geld opbrengen. Gebruik het internet om prijzen van winkels bij jou in de buurt te vergelijken. Je zult versteld staan van de grote prijsverschillen. Loop zeker ook even langs in tweedehands- of kringloopwinkels.

TIP 7 – Groepeer je aankopen

Groepeer je aankopen: voor grote(re) aantallen krijg je meestal korting (of kun je gerust korting vragen).

TIP 8 – Plan je aankopen

Loop niet elke dag – of meerdere keren per dag – in alle haast naar de winkel. Op die manier kom je immers heel vaak in de verleiding om impulsaankopen te doen en dat zijn grote geldvreters. Plan ook om de schooloutfits voor je kinderen tijdens de koopjesperiode in juli of januari aan te kopen. Met de aankoop van een nieuwe winterjas bijvoorbeeld kun je wellicht tot de koopjesperiode in januari wachten.

TIP 9 – Laat je kinderen thuis als je gaat winkelen

Dit advies is wellicht het moeilijkst te volgen, want je kinderen willen liefst van al zélf kiezen welke mappen of kaftpapier ze mee naar school nemen en jij wil hen dat niet ontzeggen. Hun smeekbeden kosten je over het algemeen veel geld. Probeer toch de meeste aankopen zonder je kinderen te doen en zoek een gulden middenweg tussen wat hun (vaak dure) wensen zijn en het budget dat je aan schoolspullen wil uitgeven. Koop bijvoorbeeld dat leuke design kaftpapier, maar koop wel de goedkoopste cursusmappen (die zijn er heus ook in leuke kleuren). Zo kan iedereen met een goed gevoel aan het nieuwe schooljaar beginnen!