Je 3 slimste budget- gewoontes

GEEF JE BUDGET EEN BOOST MET 3 GOEDE GEWOONTES

 

Wil je met je budget aan de slag? Dan is het belangrijk om slimme ‘goede gewoontes’ in je leven te introduceren. Een goede gewoonte is een vaardigheid of routine die iets toevoegt aan je leven of werk, zoals meer overzicht en minder stress of meer geld in je portemonnee.

 

Vijf, tien, honderd euro of meer, met nieuwe goede gewoontes maak je in elk geval winst – en zelfs dubbele winst: je portemonnee wordt dikker én je wint aan levenskwaliteit.

 

In ‘Het slimme budgetboek’ (het boek waarmee je 100 euro per week wint) zet life & business coach, professional organizer, spreker en auteur Sara Van Wesenbeeck voor jou de 9 allerslimste goede budgetgewoontes op een rij. Met die gewoontes kun je je budget flink verruimen.

 

Dit zijn alvast 3 (van de 9) slimste budgetgewoontes die coach Sara Van Wesenbeeck in haar budgetboek noteerde:

 

1. JE eerste SLIMSTE BUDGETGEWOONTE: CULTIVEER TRAAGHEID

Rijd je graag een blokje om voor je favoriete croissants omdat je een echte zoetekauw bent? Of is het vanwege de mooie ogen van de bakker? Geef je graag geschenken? Koop je graag mooie kleren als je in een verdrietige bui bent? Er zijn momenten waarop we makkelijk geld uitgeven, vaak onder invloed van onze zogenoemde ‘zwakke plekken’ of emotionele buien.  Wil je op zulke momenten slim zijn, dan is het altijd goed om ’traag’ te zijn.  Jezelf een halt toeroepen, even denken en dan pas doen: dat is een slimme goede gewoonte die heel veel opbrengt.

 

Zo ga je meteen aan de slag:

‘Traagheid’ bij het shoppen vertaalt zich in het woord ‘stop’ en in het stellen van een aantal vragen, zoals:

 • Heb ik dit echt nodig?
 • Kan ik het me veroorloven?
 • Heb ik er thuis nog een voorraadje van?

 

Nog enkele slimme tips:

 • Laat het leuke jurkje dat je wilt kopen in de winkel hangen. Koop het pas als je het na een week nog nodig denkt te hebben.
 • Dit wordt geadviseerd aan mensen die in budgetbegeleiding zijn: vries je bankkaart in (stop ze in de diepvriezer in een beker met water). Tegen de tijd dat het water ontdooid is, zal je zin om te kopen al lang voorbij zijn.

 

 

2. JE tweede SLIMSTE BUDGETGEWOONTE: ZORG DAT JE UITGESLAPEN BENT

Goed uitgeslapen zijn, in alle betekenissen van het woord, is een bijzonder slimme gewoonte die je altijd van pas kan komen. Wie goed uitgeslapen is, heeft minder stress in zijn leven en kan makkelijker ‘nee’ zeggen tegen de verleidingen die in shoppingland op de loer liggen.

 

Wie aankopen doet met minder afleidingen, zoals vermoeidheid (snel-snel-snel je aankopen doen kost je veel geld), honger (ga niet met een lege maag shoppen) en emoties (shoppen om je droevige bui weg te werken kan je veel geld kosten), kan zijn budget beter in de hand houden.

 

Goed uitgeslapen zijn zal je het ook makkelijker maken om aan de slag te gaan met wat grotere budgetklussen, zoals het vergelijken van prijzen, de juiste bankrekening kiezen of het onderhandelen bij aankoop van een auto of hypotheeklening. Met een uitgeslapen hoofd kun je alle budgetuitdagingen aan!

 

3. JE derde SLIMSTE BUDGETGEWOONTE: LEER ONDERHANDELEN

Hoewel je wellicht denkt dat het in onze streken niet echt gebruikelijk is en het niet in onze aard ligt, onderhandelen we meer dan we denken: op het werk, thuis met je kinderen. Door voortaan ook wat meer in de winkel te onderhandelen over de prijs, kun je heel wat geld winnen.

 

Zo ga je meteen aan de slag:

Onderhandel niet:

 • bij de bakker en de slager
 • voor spullen die al heel goedkoop zijn
 • in winkelketens (want de verkopers zijn doorgaans niet gemachtigd om je een korting toe te staan)

 

Onderhandel wel:

 • bij grotere en duurdere aankopen zoals een auto, een huis, elektronica, een vakantie en evengoed bij het afsluiten van je hypotheeklening en andere diensten.
 • als je meerdere stuks van hetzelfde product wilt kopen
 • als er iets met het product of de verpakking aan de hand is
 • op de (rommel)markt
 • op het internet
 • bij je bank, je verzekeraar…

 

Een neen heb je, een ja kun je krijgen: zet je eerste stappen in het onderhandelen door bij een volgende aankoop enkele eenvoudige vragen te stellen:

 • Is dat je beste prijs?
 • Kan er nog wat van de prijs af?

 

Of onderhandel niet om korting te krijgen op het prijskaartje, maar vraag naar ‘meer’, bijvoorbeeld bij de aankoop van een stuk speelgoed vraag je de batterijen er gratis bij.

 

 

LEES MEER!

Wil je ook de 6 andere slimste budgetgewoontes kennen die je heel wat kunnen opbrengen? Of ben je op zoek naar een recept om te leren slim onderhandelen, naar 101 tips voor slim shoppen? Wil je beter zicht krijgen op je centenvreters? Je leest het in ‘Het slimme budgetboek’ (het boek waarmee je 100 euro per week wint) van professional organizer en coach Sara Van Wesenbeeck, uitgegeven bij Lannoo en vanaf 8 oktober 2012 te koop in je boekhandel!

 

CONTACT

Op zoek naar een leven met minder stress en wanorde én met meer ‘winst’ op alle vlakken? Contacteer Plus Organizing® en professional organizer en coach Sara Van Wesenbeeck: