Laat je niet vangen door Blue Monday

Welke invloed heeft Blue Monday, de somberste dag van het jaar, op je koopgedrag? De kans is groot dat je de donkerste dag van het jaar wil compenseren met het kopen van spullen. Maar er is een remedie. Die vind je in mijn wekelijkse geldrubriek in De Zondag.

Blue Monday: de gevolgen voor je koopgedrag

Elke derde maandag van het jaar is het Blue Monday, Blauwe Maandag. Het zou voor de meeste mensen, wereldwijd, de somberste dag van het jaar zijn. En dat heeft ook gevolgen voor je koopgedrag.

Ik vertel je hoe dat precies zit en wat je er aan kan doen.

Blue Monday: meest sombere dag van het jaar?

Eerst en vooral moet je weten dat het concept ‘Blauwe maandag’ in 2005 gelanceerd werd door de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij zou dat gedaan hebben in opdracht van een PR-bureau dat voor een groot reisbureau werkte dat in de donkere wintermaanden meer vakanties wilde verkopen.

Om de meest neerslachtige dag van het jaar te berekenen, stelde hij een formule op die onder meer rekening houdt met mislukte voornemens en de stemming na de kerstperiode. En zo zou de meest sombere dag van het jaar op de derde maandag van januari vallen.

Zijn pseudowetenschappelijke methode wordt betwist en wordt een pr-stunt genoemd.

“In deze donkere tijd van het jaar loert emoshoppen om de hoek en daar is je portemonnee niet blij mee.”

Tweede Black Friday

Maar… ondertussen zien we Blue Monday elk jaar opnieuw prominent opduiken, in de media en in de winkels, en is de dag zelfs uitgegroeid tot een tweede Black Friday. Jij wil van dat ‘donkere’ gevoel af en wil niets liever dan dat het gauw weer lente is. Een (online) shopping uitje kan dan misschien soelaas brengen?

Je doet dan aan emoshoppen of retail therapy en daar spelen winkels op en rond Blue Monday gretig op in. Schoenen, smartphones, DIY­-gereedschap en wellicht ook auto’s, reizen, juwelen of andere dure dingen vliegen als bakjes troost over de toonbank.

Laat je niet vangen door Blue Monday, met tips van budgetexpert Sara Van Wesenbeeck - www.mijnportemonnee.be
“Je kan voor een deel baat hebben bij emoshoppen of retail therapy. Door het kopen van troost zal je gemoedstoestand verbeteren, maar daar hangt ook een prijskaartje aan.”

LEES MEER: Retail therapy, niet altijd slim voor je portemonnee

De remedie voor emoshoppen

Snoept jouw emotietherapie of donkere-dagen-therapie aardig wat euro’s op en wil je deze centenvreter de baas zijn? Maak dan drie lijsten:

  • Op de eerste lijst komen de situaties die bij jou aanleiding hebben gegeven voor impulsief en excessief koopgedrag, bijvoorbeeld na een drukke week, bij frustratie of verdriet.
  • Op de tweede lijst noteer je acties waarmee je deze situaties kan voorkomen.
  • En op je derde lijst komen de alternatieven voor het shoppen-om-je-beter-te-voelen. In plaats van te gaan winkelen ga je voortaan sporten, bel je een vriend(in), ga je met de hond wandelen…

De volgende keer dat je met negatieve gevoelens zit en klaar bent om naar de stad of naar het shoppingcenter te rijden of je favoriete online winkel te bezoeken, ga je met een van de alternatieven die je bedacht hebt aan de slag.

Een slimme en eenvoudige actie voor een gezonder budget!

(Zonder moeite) nog meer geld besparen? Schrijf nu in voor mijn GRATIS budgettipsMet het handig jaarspaarplan van budgetexpert Sara Van Wesenbeeck bereik je dit jaar al je financiële doelen - www.mijnportemonnee.be - www.barkingdogs.be

Mag je portemonnee best wat aankomen?

Schrijf dan NU in voor mijn gratis budgettips die ik jou via Whatsapp toestuur.

Zo word jij dit jaar, zonder moeite, elke tip een beetje rijker!

Met mijn ‘jaarspaarplan’ maak je dit jaar al je geldvoornemens waar

Met het handig jaarspaarplan van budgetexpert Sara Van Wesenbeeck bereik je dit jaar al je financiële doelen - www.mijnportemonnee.be - www.barkingdogs.be
“Elke dag dat je niets doet, ben je geld aan het verliezen” – Budgetexpert en coach Sara Van Wesenbeeck.

‘Een betaalbaar jaar’ is mijn derde budgetboek. Het werd eind 2023 uitgegeven en is te koop in België en Nederland.

Een betaalbaar jaar: Onmisbare gids voor een rijker leven

Waarom je dit boek zeker moet lezen:

✔️ In ‘Een betaalbaar jaar’ bundel ik al mijn knowhow en slimme geldreflexen voor een gebalanceerd budget

✔️ Met de tips in mijn boek breng je orde op zaken in je agenda, je huis en je hoofd

✔️ Je kunt meteen aan de slag met mijn groot ‘jaarspaarplan’: een handige handleiding voor het hele jaar

Handig stappenplan van budgetexpert Sara Van Wesenbeeck om je financiële doelen waar te maken - www.mijnportemonnee.be
‘Een betaalbaar jaar’ is het zesde boek van budget- en tijdexpert Sara Van Wesenbeeck.

Bestel hier jouw exemplaar van ‘Een betaalbaar jaar’, rijker leven met het grote jaarspaarplan.

PS: Je verdient de aankoopprijs van dit boek meteen terug. Ga meteen aan de slag.

 

Met het handig jaarspaarplan van budgetexpert Sara Van Wesenbeeck bereik je dit jaar al je financiële doelen - www.mijnportemonnee.be - www.barkingdogs.beOver de auteur: Sara Van Wesenbeeck is personal coach, expert in life & budgetmanagement, erkend bemiddelaar, organizing expert,  spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van 5 bestsellers: Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek, Rust in je huis en je hoofd, Hack je budget en Een betaalbaar jaar. Sara is een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland.
Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor gelukkig, gezond, prettig en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) Foto: Unsplash