Zo doe je echte koopjes tijdens de solden: 9 winstgevende tips

Echte koopjes doen tijdens de soldenperiode? Het kan! Ik vertel je graag hoe ik het aanpak.

Zo doe je echte koopjes tijdens de solden - tips van budgetexpert Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.be

Echte koopjes versus mijn FOMO

Weet je waar ik deze tijd van het jaar mee zit? Koopjesdrang 🤭. Hoewel ik genoeg kleren en schoenen en co heb, en eigenlijk niet nog iets extra nodig heb, voel ik toch de kriebels om de stad in te trekken op zoek naar buitenkansjes. 

Mijn FOMO, Fear Of Missing Out, ‘zuigt’ me als het ware naar de winkels. Wat zal ik moeten missen als ik niet op koopjesjacht ga?

Herkenbaar?

Ik vertel je graag hoe ik mijn FOMO tijdens de koopjesperiode onder controle houd.

Zo doe je échte koopjes tijdens de solden: 9 handige tips

De zomerkoopjes zijn gestart en dat is goed nieuws voor wie extra wil besparen. Maar koopjes kunnen ook een centenvreter zijn. Hoe kun je dit vermijden? En hoe doe je echt je voordeel tijdens de solden?

 • Mijn favoriete leuze om niet teveel uit te geven tijdens de koopjesperiode: Een écht koopje is enkel iets dat je echt nodig hebt en dat je nu goedkoper kan aankopen.
 • Laat je niet verleiden door percenten, want die zetten je (onbewust) aan om te kopen. De kans is dus groot dat je tijdens de koopjesperiode dingen koopt die je niet echt nodig hebt.
Opgelet: Percenten zetten aan tot kopen. De kans dat je zaken koopt die je niet echt nodig hebt, is dus groot.
 • Timing is alles. De beste koopjes doe je meestal niet op de eerste dag van de solden. Even (af)wachten brengt op. Een koopjesperiode kent meestal verschillende prijsdalingen: aan het begin tot ongeveer 30 procent, halverwege betaal je maar de helft meer en helemaal op het eind krijg je vaak tot 70 procent vermindering. Je geduld loont dus.
 • Ga nooit shoppen met de gedachte ‘ik zie wel wat ik uitgeef’. Leg vooraf een maximum budget voor koopjes vast, en houd je daaraan.
 • Organiseer eerst je kleerkast: Wat heb je dat nog gedragen kan worden? Beslist heel wat. (Lees ook mijn blogpost: ‘Organiseer je garderobe in 7 stappen’)
Geef niet onbezonnen geld uit enkel en alleen omdat je iets (een beetje) goedkoper kan aankopen.
 • Stel een boodschappenlijstje op met de spullen die je zeker nodig hebt, en koop enkel wat op je lijst staat. Zo vermijd je impulsaankopen.
 • Koop slim: Koop enkel de juiste maat – een maatje minder zal helaas niet volgende week al passen. Kies niet voor wat ‘in de mode is’, maar ga bij voorkeur voor de basics die vele modeseizoenen mee gaan.
 • Laat je niet verleiden door de collecties van het nieuwe seizoen, die niet afgeprijsd zijn, maar waar je in de winkel vaak eerst voorbij moet voor je bij de afgeprijsde kledij kan.
 • Ga na of je wel een echt koopje doet: Bekijk de prijs die zich onder de sticker met de soldenprijs bevindt. Vraag altijd om de korting op de laagste prijs toe te passen.

Voortaan doe je echte koopjes ook met een gerust hart

Wees alert op ‘valse’ koopjes. Gelukkig helpt de wet je hier een handje. Hoewel het strikt verboden is, trokken sommige winkelketens hun prijzen net vóór de solden op, om ze dan tijdens de koopjesperiode weer te laten zakken, en als ‘koopje’ aan te bieden. Je dacht dat je een koopje deed, maar betaalde eigenlijk gewoon de oorspronkelijke prijs.

Door een aanpassing van de wet, kan je ‘valse’ koopjes vanaf nu makkelijk op het spoor komen.

Om deze misleidende praktijken te stoppen:

 • Moet vanaf nu bij elk koopje de ‘referentieprijs’ vermeld worden. Dat is de prijs die je gedurende 30 dagen voor de korting op het prijskaartje vindt, en die in die periode niet aangepast mag worden.
 • Een korting moet nu ook verrekend worden op deze (laagste) referentieprijs.

Ben je hierop alert, dan kun je voortaan met een gerust hart échte koopjes doen.

Volg Sara nu ook op Instagram: ook dat brengt op!

Wist je dat budgetexpert Sara Van Wesenbeeck de eerste financefluencer van België is? Op Instagram geeft Sara tips en tricks voor een rijker leven dat je zonder moeite bereikt.

 • Ook op ‘MijnPortemonnee.be’ op Facebook vind je gratis budgettips van Sara Van Wesenbeeck, aangevuld met budgettips uit de media (artikels zonder betaalmuur) en brandstofalerts (stijging- en daling van de benzine- en dieselprijzen). Liken mag altijd!

Zo kun je elke maand zonder moeite je portemonnee spijzen met de slimme budgettips van Sara Van Wesenbeeck.  

 

Over de auteur: Sara Van Wesenbeeck is personal coach, erkend bemiddelaar, expert life- en budgetmanagement, personal organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van vijf bestsellers, Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek, Rust in je huis en je hoofd en Hack je budget, en een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en het team van Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) Foto’s: Unsplash