Budgettip Mijn portemonnee: Zo doe je écht je voordeel met aanbiedingen en kortingsacties

In deze geldblog (en ook in mijn artikel in De Zondag) beloof ik je een goedkopere winkelkar, àls je rekening houdt met de (sluwe) valkuilen van aanbiedingen en kortingsacties.

Zo doe je écht je voordeel met aanbiedingen en kortingsacties - bespaartips van budgetexpert Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.be
“Ik beloof je een goedkopere winkelkar, àls je rekening houdt met de valstrikken van aanbiedingen en kortingsacties” – budgetexpert Sara Van Wesenbeeck

Goed nieuws voor je duurdere boodschappen

Onze boodschappen worden almaar duurder, onder meer door de stijgende kosten, maar ook door de coronacrisis. En dat zal wellicht nog een tijdje zo blijven.

Toch is er ook goed nieuws: met aanbiedingen en kortingsacties kun je wel degelijk je voordeel doen en dus goedkoper boodschappen doen.

Maar er is één voorwaarde: kijk uit voor de (sluwe) valkuilen van aanbiedingen. Als je daarmee rekening houdt, rijd je met een goedkopere winkelkar de supermarkt uit!

Zo doe je écht je voordeel met aanbiedingen en kortingsacties: 8 slimme tips

1. Laat je niet verleiden

Onthoud dat aanbiedingen er in de eerste plaats op gericht zijn om je meer te doen kopen.

  • Zo zijn kortingsbonnen een ‘geweldige’ manier om jou aan te zetten om dingen aan te schaffen; onderzoek heeft aangetoond dat de doorslag om iets te kopen vaak gegeven wordt door bonnen. Maar je kan er ook heel wat geld mee besparen.
  • En er zit een addertje onder het gras: veel mensen gebruiken die bonnen niet eens. Volgens een schatting wordt 40 procent van de bonnen nooit ingeleverd. Nu weet je meteen waarom verkopers liever kortingsbonnen aanbieden in plaats van een vergelijkbare korting op de producten.

2. Kies voor de goedkoopste winkel

Aanbiedingen kunnen je naar winkels lokken waar je normaal gezien nooit komt, bijvoorbeeld omdat de prijzen er hoger liggen dan in jouw vertrouwde supermarkt.

3. Koop enkel wat je nodig hebt

Koop enkel die aanbiedingen die je echt gebruikt. Laat je niet verleiden tot aankopen die je anders niet doet omdat je ze niet nodig hebt.

“Onthoud dat aanbiedingen er in de eerste plaats op gericht zijn

om je meer te doen kopen.”

4. Weggooien kost geld

Soms krijg je meer korting bij aankoop van grotere hoeveelheden. Dat is uiteraard goed voor je portemonnee, maar ga toch maar even bij jezelf na of je al deze extra producten wel echt nodig hebt.

Sla zeker niet te veel (verse) producten in, enkel en alleen omdat het een aanbieding is. Voedsel of producten weggooien kost geld.

LEES MEER: Zo vermijd je voedselverspilling

5. Rekenen breng op

Reken altijd uit of je wel écht voordeel hebt met de korting of met het extraatje dat je er ‘gratis’ bij krijgt. In de winkels dansen de getallen, de kortingen en de weggevertjes vaak voor je ogen en dan zie je door de bomen het bos niet meer.

Gebruik je rekenmachine bij twijfel over de prijzen: 15 procent korting bij aankoop van twee wasproducten, klopt de rekening wel?

6. Kijk uit voor verleidelijke aanbiedingen

‘3 halen, 2 betalen’: dat klinkt interessant! Maar… door op het aanbod met korting in te gaan, heb je vaak een ander product dat je liever hebt of goedkoper is, niet gekocht.

En hoe meer je van een product in huis hebt, hoe meer je ervan gaat eten (en des te sneller je dus terug naar de winkel moet om het opnieuw te kopen).

“Laat je niet verleiden tot aankopen die je anders

niet doet omdat je ze niet nodig hebt.”

7. Laat je niet onder druk zetten

Of wat dacht je van ‘Op is op!’, een slogan die vaak samengaat met een aanbieding of korting. Voel je de druk al op je schouders? ‘Als ik nu niet koop, dan loop ik deze korting voor altijd mis!’

Met de hete adem van dat (valse) gevoel van schaarste in je nek, zal jij zonder nadenken willen kopen.

8. Weersta aan % en ‘gratis’

Laat je niet verleiden door getallen en procenten die je veel beloven, of door ‘gratis’. Voor dat magische woord ga je steevast door de knieën, maar besef wel dat aan ‘gratis’ vaak een verborgen prijskaartje hangt. Denk maar aan de ‘gratis’ stickers of gadgets die je in de supermarkt soms krijgt. Voor je het weet, koop je een pak duurdere producten om je verzameling toch maar compleet te maken. Onthoud: gratis bestaat niet, alles kost geld!

Nog meer besparen op je winkelkar? Dat kan hier!

Wil je nog meer besparen op boodschappen, dan zal dit artikel je beslist interesseren: Meer in je winkelkar voor minder geld: 22 slimme bespaartips.

(Zonder moeite) elke dag nog meer geld besparen? Schrijf je NU in voor de gratis budgettips van expert Sara Van Wesenbeeck

Mag je portemonnee best wat aankomen?

Schrijf dan NU in voor de gratis budgettips via Whatsapp van budgetexpert en coach Sara Van Wesenbeeck.

Zo word jij, zonder moeite, elke tip een beetje rijker!

NIEUW: ‘Hack je budget’, 365 tips om meer uit je geld te halen

Hack je budget van budgetexperte en coach Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.be

365 tips om meer  uit je geld te halen. Die vind je in het gloednieuwe boek ‘Hack je budget’ van (bespaar)expert en coach Sara Van Wesenbeeck.

Wil je meer geld overhouden op het einde van de maand, zonder in te boeten op comfort en plezier? Dan is ‘Hack je budget’ het boek voor jou!

“Elke dag dat je niets doet, ben je geld aan het verliezen” – Budgetexpert en coach Sara Van Wesenbeeck.

Met de hacks in dit boek:

  • Haal je meer uit je geld
  • Kun je eindelijk weer sparen
  • Word je financieel fit
  • én krijg je ook rust in je hoofd. Want dat is één van de prettige bijwerkingen als je grip op je geldzaken hebt!

Elke dag een beetje rijker, ook in crisistijd? Dit winstgevende boek zet je meteen op weg!

Bestel hier een gesigneerd exemplaar van ‘Hack je budget’, 365 tips om meer uit je geld te halen.

 

Over de auteur: Sara Van Wesenbeeck is personal coach, erkend bemiddelaar/mediator, tijd- en budgetexpert, personal organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers en starters, artsen, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van vijf bestsellers: Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek, Rust in je huis en je hoofd en Hack je budget. Ze is een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en het team van Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor gelukkig, gezond en succesvol leven en werken. #YourGpsToSuccess #YourGpsToHappiness
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) Foto’s: Unsplash, Shutterstock SFC