Eerste hulp bij het budgetteren: een gezond gezinsbudget in 8 stappen

Het gezinsbudget beheren is voor de meeste mensen niet hun favoriete bezigheid. Toch kan budgetteren je heel wat opleveren:

 • je geld glipt niet meer ongemerkt uit je portemonnee
 • (Meer) sparen ligt binnen handbereik
 • en het brengt rust in je hoofd

Budgetteren kun je leren. Met mijn 8-stappenplan (je vindt het ook in De Zondag) realiseer je zonder moeite een gezond gezinsbudget.

Eerste hulp bij het budgetteren: een gezond gezinsbudget in 8 stappen - tips van budgetexpert Sara van Wesenbeeck - www.barkingdogs.be

Leer budgetteren: Weer baas over je geld en rust in je hoofd met dit 8-stappenplan

Stap 1: Maak geldzaken bespreekbaar

Praten over geld is nog altijd taboe, ook binnen het gezin. Toch is het slim om geld(zaken) bespreekbaar te maken, want je bewijst er je gezinsportemonnee een dienst mee. Als je de verschillen in normen en waarden tussen jou en je partner kan wegwerken, heeft dat sowieso een positieve impact op de financiële armslag van je gezin.

Bespreek hoe vaak en wanneer je samen zit om de geldzaken te bespreken. Ook de beslissingen over geld(zaken) neem je samen. Heb je geen partner, dan kan ook een goede vriend(in) je ‘adviseur’ of ‘sparringpartner’ zijn. Werk samen, want enkel dan heeft budgetteren kans op slagen.

Stap 2: Verdeel de taken

‘Eerste hulp bij het budgetteren’: Lees het 8-stappenplan van expert Sara Van Wesenbeeck ook in De Zondag

Wie verwerkt de post en doet de betalingen? Wie regelt de administratie? Bespreek wie dit het beste kan, het liefste doet of er (enige) ervaring mee heeft. Ken de gezamenlijke administratie en houd je partner altijd op de hoogte zodat die de geldzaken te allen tijde kan overnemen.

“Houd je partner altijd op de hoogte zodat die de geldzaken te allen tijde kan overnemen.”

Stap 3: Kies een systeem

Om accuraat je budget te gaan managen, werk je met een huishoudboekje. Bij voorkeur vul je dit minstens zes maanden tot een jaar in. Maar ook na enkele weken kan je er al mee aan de slag. Beslis welk soort huishoudboekje jullie voorkeur geniet:

 • een online tool of app (die gratis en gebruiksvriendelijk is),
 • een excelsheet
 • of een papieren notitieboekje – dat werkt even goed

Ga meteen aan de slag met mijn spoedcursus voor het huishoudboekje.

Stap 4: Ken je inkomsten

Meten is weten. Ga na hoeveel geld je elke maand exact in handen hebt. Lijst daarvoor je inkomsten op in je huishoudboekje. Je vindt ze op je bankrekening(en): je loon, werkloosheidssteun, pensioen, premies (zoals een invaliditeitsuitkering), huuropbrengsten, kindergeld…

Werk met nettobedragen (dat is het bedrag dat je overhoudt na aftrek van belastingen, sociale zekerheid of taksen), zo weet je hoeveel je echt te besteden hebt.

Stap 5: Weet wat je uitgeeft

Je uitgaven bestaan uit de maandelijks terugkerende kosten, ook vaste lasten genoemd, en de dagelijkse ‘huishouduitgaven’.

 • De vaste lasten zoals huur, aflossing van je hypotheeklening, uitgaven voor water, elektriciteit en gas, verzekeringen kan je makkelijk terugvinden op je bankafschriften.
 • De andere (dagelijkse) uitgaven zoals boodschappen, kleren, gezondheid, vervoer, de kapper, extraatjes… noteer je per categorie.

Het hele gezin doet mee en ook àlle kleine uitgaven worden genoteerd en daarna per categorie opgeteld.

Stap 6: Stel een actieplan op

Aan de hand van het overzicht van de inkomsten en uitgaven in je huishoudboekje weet je hoe je er financieel voor staat, en ken je je grootste uitgavenposten en centenvreters. Stel nu een haalbaar actieplan op: Begin met één of twee acties waarmee het hele gezin aan de slag gaat.

Stap 7: Verminder je uitgaven

Ga na waar je kan besparen, om bijvoorbeeld (meer) te sparen of je tekorten aan te vullen. Mijn advies: Ga eerst aan de slag met dat deel van je budget dat je het makkelijkst zelf kan beïnvloeden, zoals de uitgaven voor eten, kleren, extraatjes… Dat dan heb je het snelst resultaat. Daarna kun je met je vaste lasten aan de slag.

“Begin eraan, meteen! Zolang je niets doet, ben je geld aan het verliezen.”

Stap 8: Volg op en evalueer

Blijf je huishoudboekje consequent aanvullen, evalueer je acties geregeld en houd ook bij hoeveel je met elke actie bespaart. Dat motiveert om te blijven budgetteren en nog meer te (be)sparen.

(Zonder moeite) nog meer geld besparen? Schrijf je NU in voor de gratis budgettips van expert Sara Van Wesenbeeck

Mag je portemonnee best wat aankomen?

Schrijf dan NU in voor de gratis budgettips via Whatsapp van budgetexpert en coach Sara Van Wesenbeeck.

Zo word jij, zonder moeite, elke tip een beetje rijker!

NIEUW: ‘Hack je budget’, 365 tips om meer uit je geld te halen

Hack je budget van budgetexperte en coach Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.be

365 tips om meer  uit je geld te halen. Die vind je in het gloednieuwe boek ‘Hack je budget’ van (bespaar)expert en coach Sara Van Wesenbeeck.

Wil je meer geld overhouden op het einde van de maand, zonder in te boeten op comfort en plezier? Dan is ‘Hack je budget’ het boek voor jou!

“Elke dag dat je niets doet, ben je geld aan het verliezen” – Budgetexpert en coach Sara Van Wesenbeeck.

Met de hacks in dit boek:

 • Haal je meer uit je geld
 • Kun je eindelijk weer sparen
 • Word je financieel fit
 • én krijg je ook rust in je hoofd. Want dat is één van de prettige bijwerkingen als je grip op je geldzaken hebt!

Elke dag een beetje rijker, ook in crisistijd? Dit winstgevende boek zet je meteen op weg!

Bestel hier een gesigneerd exemplaar van ‘Hack je budget’, 365 tips om meer uit je geld te halen.

 

Over de auteur: Sara Van Wesenbeeck is life & business coach, erkend bemiddelaar, professional organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, individuen en gezinnen bij het realiseren van een ‘rijker’ leven in alle betekenissen van het woord: leven met minder stress, een betere worklife-balans, meer ruimte in het budget en meer kwali-tijd. Sara is auteur van vijf bestsellers, Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek, Rust in je huis en je hoofd en Hack je budget, en een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en het team van Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) Foto’s: Unsplash