17 tips voor geslaagde koopjes in coronatijden

17 tips voor geslaagde koopjes in coronatijden - tips van budgetexpert Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.be

Zaterdag start de koopjesperiode, een maand later én anders dan we gewoon zijn (deze blogpost dateert van 29 juli 2020, deze info zal tijdens een volgende koopjesperiode niet meer kloppen – alle tips blijven uiteraard altijd nuttig voor wie meer uit zijn geld wil halen). Dit jaar géén funshoppen met vriend(inn)en, want je moet alleen op stap. En ook je winkeltijd moet je beperken tot maximaal 30 minuten.

Toch zijn de buitenkansjes die je tijdens de solden kunt scoren altijd mooi meegenomen voor wie op de centen wil letten. En dat is altijd nuttig in crisistijd.

Shoppen met beperkingen en daarnaast alert zijn voor de valkuilen van koopjes, impuls- en spijtaankopen vermijden en ondertussen ook je vinger (wat) aan de knip houden. Je doet het aan de hand van mijn 17 adviezen.

Koopjes scoren in coronatijden: zo pak je het slim aan

Wie tijdens de koopjesperiode buitenkansjes wil scoren, kijkt best altijd goed uit zijn doppen. Een goede voorbereiding is het halve werk. En ook het internet is in coronatijden een grote hulp.

Met deze 17 tips kun je snel en budgetvriendelijk koopjes scoren:

Dit doe je vooraf:

 • Houd dit voor ogen als je niet té veel wil uitgeven tijdens de koopjesperiode:  Een écht koopje is (enkel) iets dat je echt nodig hebt en dat je nu goedkoper kunt aankopen.
 • Ken de valkuilen:
  • Percenten doen kopen. De kans dat je zaken koopt die je niet echt nodig hebt, is dus groot.
  • Tijdsdruk, die je meer dan ooit zult ervaren omdat je winkeltijd beperkt is, leidt tot meer impuls- en spijtaankopen.
  • Tracht impuls- en spijtaankopen zoveel mogelijk te vermijden (tips volgen verder).
  • Geef niet onbezonnen geld uit enkel en alleen omdat je iets (een beetje) goedkoper kunt aankopen.
 • Organiseer eerst je kleerkast (of ga eens door je kleren): Wat hangt er in dat je nog kunt gebruiken? Beslist heel wat.
 • Maak dan een lijst met de zaken die je nodig hebt en die je tijdens de koopjesperiode wilt aankopen. Je doet minder impulsaankopen én je wint tijd in de winkel. Erg handig nu je door de coronamaatregelen niet langer dan 30 minuten in de winkel mag doorbrengen.
 • Leg vooraf een budget voor koopjes vast én houd je aan dat budget.
 • Kijk vooraf al eens rond in de (online) winkels waar je denkt een koopje te kunnen doen.

Doe je voordeel met het internet:

 • Vergelijk online de prijzen. Ga na in welke winkel je het goedkoopst af bent.
 • Wil je online aankopen, bekijk dan of er geen bijkomende (verborgen) kosten zijn zoals voor het verzenden of retourneren.
 • Online slim koopjes doen? Ga online op zoek naar een nog betere afprijzing van het artikel dat je wil aankopen. Dat kost je enkel een beetje tijd, maar kan veel opbrengen.

Slimme acties tijdens de koopjesjacht:

 • Kies een stad, buurt of winkelcomplex uit dat je goed kent. Dat helpt om tijd te winnen tijdens het shoppen.
 • Ga tijdens de rustige uren op koopjesjacht, bijvoorbeeld rond de middag, want met minder tijdsdruk zul je ook minder impuls- en spijtaankopen doen. Bovendien moet je grote mensenmassa’s nu te allen tijde vermijden.
 • De beste koopjes doe je niet op de eerste dag van de solden. Even (af)wachten brengt op. Een koopjesperiode kent meestal verschillende prijsdalingen: aan het begin tot ongeveer 30 procent, halverwege betaal je maar de helft meer en helemaal op het eind vaak nog een pak minder. Je geduld loont.
 • Koop enkel de juiste maat (nee, een maatje minder zal heus niet volgende week al passen).
 • Koop slim. Kies niet voor wat ‘in de mode is’, maar eerder voor de basics. Die gaan alle modeseizoenen mee en je kunt ze gelijk wanneer up-to-date brengen met een kledingstuk of accessoire in een modekleur.
 • Laat je niet verleiden door de collecties van het nieuwe seizoen, die niet afgeprijsd zijn, maar waar je vaak eerst voorbij moet voor je bij de afgeprijsde kledij kunt.
 • Ga na of je wel een echt koopje doet, want handelaars durven wel eens te doen alsof het om een koopje gaat.
  • Check de oorspronkelijk prijs door in de winkel onder de sticker met de aanbiedingsprijs te kijken.
  • Online doe je dat door het woord ‘cache:’ voor de url te plaatsen. Zo krijg je de vorige versie van de website en dus ook de oude prijs te zien.
 • Door de coronamaatregelen is de kans klein dat je in de fysieke winkel de kledij kunt aanpassen. Laat thuis het etiket aan het kledingstuk, zodat je altijd kunt retourneren als het niet past (en je je geld terug krijgt).

(Zonder moeite) nog meer geld besparen? Schrijf nu in voor de gratis budgettips van expert Sara Van Wesenbeeck

Mag je portemonnee best wat verdikken?

Schrijf dan NU in voor de gratis budgettips via Whatsapp van budgetexpert en coach Sara Van Wesenbeeck.

Zo word jij, zonder moeite, elke tip een beetje rijker!

Financieel fit zijn én blijven? Het kàn, met het boek ‘Hack je budget’

Wil je meer geld overhouden op het einde van de maand, zonder in te boeten op comfort en plezier? Dan is ‘Hack je budget‘ van Sara Van Wesenbeeck hét boek voor jou!

Budgetexperte Sara Van Wesenbeeck selecteerde 365 beproefde en slimme tips en combineert deze met handige stappenplannen die je meteen geld zullen opleveren.

Hack je budget van budgetexperte en coach Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.be

Met de hacks in dit boek:

 • Haal je meer uit je geld
 • Kun je eindelijk weer sparen
 • Word je financieel fit
 • én krijg je ook rust in je hoofd. Want dat is één van de prettige bijwerkingen als je grip op je geldzaken hebt!

“Elke dag dat je niets doet, ben je geld aan het verliezen. Het kost niets en brengt alleen maar op, dus waar wacht je nog op?” – Budgetexpert en coach Sara Van Wesenbeeck.

Elke dag een beetje rijker, ook in crisistijd? Dit winstgevende boek zet je meteen op weg!

Bestel hier een gesigneerd exemplaar van ‘Hack je budget’, 365 tips om meer uit je geld te halen.

Over de auteur: Sara Van Wesenbeeck is life & business coach, erkend bemiddelaar, personal organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van de vijf bestsellers Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek, Rust in je huis en je hoofd en Hack je budget en ze is een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor gelukkig, gezond, productief en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) Foto: Unsplash