Onze budgetexperte helpt jouw huishouden door de crisis: “Acht stappen volstaan om weer grip te krijgen op je budget”

Hoe hou je jouw gezinsbudget onder controle? Onze budgetexperte geeft tips.

Sara Van Wesenbeeck is een van de vijf budgetexperten van Het Laatste Nieuws. Elke woensdag geeft ze in de krant tips die jouw gezinsportemonnee spijzen, zonder dat je er veel moeite voor moet doen.

Deze week op hln.be:

Budgetexperte Sara Van Wesenbeeck helpt jouw huishouden door de crisis: “Acht stappen volstaan om weer grip te krijgen op je budget”

In een ideale wereld is er altijd genoeg geld om je rekeningen te betalen en heb je ook nog wat achter de hand voor onzekere tijden. Maar dan blijkt het leven plots minder perfect en komt de coronacrisis om de hoek kijken.

Budgetexperte Sara Van Wesenbeeck vertelt op hln.be hoe je in acht stappen ook in deze crisistijd weer grip kan krijgen op je budget, hoe je je inkomsten en uitgaven onder controle houdt én welke lessen je kan trekken voor later.

STAP 1: Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven

De coronacrisis zorgt voor veel onzekerheid, ook in je portefeuille. Hoe is het met je gezinsbudget gesteld? Dat blijft vaak gissen.

Wil je aan de slag met budgetteren, maak dan altijd eerst een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Die zullen nu anders zijn dan voor de crisis. Misschien verdien je minder? Heb je nog nauwelijks kosten voor brandstof, ontspanning en persoonlijke verzorging? Of misschien heb je veel meer dan gewoonlijk uitgegeven aan boodschappen, kledij, sportartikelen of hebbedingen die je online hebt aangekocht?

Zet je aan tafel en noteer al je inkomsten en uitgaven van de afgelopen weken. Je kan daarvoor een (gratis) online tool gebruiken, maar een overzicht op papier werkt even goed.

STAP 2: Voeg ook toekomstige inkomsten en uitgaven en je spaarbuffer aan je lijst toe

Noteer ook de (grote) inkomsten en uitgaven die je de komende tijd nog verwacht: moet je deze maand de hospitalisatieverzekering nog betalen, of heeft je auto nieuwe zomerbanden nodig? Verwacht je nog een steunpremie van de overheid of het verjaardagscadeau van je ouders?

Ga daarnaast na hoe groot je buffer is: heb je nog spaargeld achter de hand dat je eventueel kan aanspreken? Noteer het allemaal.

Lees meer op hln.be

Lees het vervolg van de budgettips van expert Sara Van Wesenbeeck in Het Laatste Nieuws van 6 mei 2020.

Gratis budgettips via Whatsapp

Heb je aan het eind van je geld vaak nog een stukje maand over? Of mag je portemonnee best wat verdikken?

Schrijf dan nu in voor de gratis budgettips van Barking Dogs!

Zo word jij, zonder moeite, elke tip een beetje rijker.

Nog meer tips om te besparen? Die vind je in ‘Het slimme budgetboek’

Het boek waarmee je 100 euro per week wint

In haar tweede bestseller toont Sara Van Wesenbeeck aan hoe je je (in tijden van crisis) een boost kunt geven, en meer geld kunt overhouden voor de leuke dingen van het leven.

Haar motto? Door slimmer te organiseren en met enkele kleine gedragsveranderingen, kun je zonder moeite heel wat extra geld verdienen, zonder daarbij aan luxe of plezier in te boeten.

‘Het slimme budgetboek’ (het boek waarmee je elke week 100 euro verdient) kost 19,99 euro en is uitgegeven bij Lannoo.

Bestel het boek hier.

 

(c) Foto: Het Laatste Nieuws