De Warmste Week: Geven maakt gelukkig

Gisteren ging De Warmste Week 2020 van start. Zoals elk jaar staat ‘geven’ centraal: Geef een warme babbel, een helpende hand en maak anderen gelukkig.

Wist je dat je door te geven niet alleen anderen, maar ook jezelf gelukkig maakt? Zo eenvoudig is het. Ook jij kunt ‘de kunst van het geven’ oefenen en cultiveren. Ik geef je op mijn blog alvast met plezier een reeks tips en inspiratie om nog genereuzer te worden en dus ook gelukkiger en gezonder te zijn.

Geven maakt gelukkig

Cultiveer altruïsme

Altruïsme is de basis(houding) voor al wie zich de kunst van het geven eigen wil maken. Geef en deel, help anderen en zet daarbij je eigenbelang opzij. Doe het onbaatzuchtig en belangeloos. Dat is de juiste levenshouding voor wie als gulle (geluks)gever door het leven wil!

Geven is geluk verspreiden

Als gever deel je een stuk van je rijkdom, je tijd, je talent, je kennis, je geluk… Als je belangeloos geeft, zonder er iets voor terug te willen, zal degene die van jou iets ontvangt zich bijzonder en speciaal voelen. Je maakt de ander gelukkig en daar geniet jij ook van.

Geven is goed voor je gezondheid

Uit studies blijkt dat ‘generositeit’ direct gelinkt kan worden met een betere gezondheid. Onderzoekers stellen zelfs dat ‘geven’ je lichamelijke gezondheid bevordert en de kansen op een lang leven vergroot. Door te geven gaat je stress-niveau dalen en dat heeft een positieve invloed op de rest van je lichaam en geest.

Geven moet niet, maar mag

Geven doe je vrijwillig, zonder verplichting. Het is meer dan een verplicht nummer dat bij het eindejaar hoort. Er is geen ‘moeten’ aan verbonden. Net dat maakt geven zo bijzonder.

Geven kan altijd

December is de geef-maand bij uitstek, maar geven kun je altijd, het hele jaar door. Geven heeft de grootste impact als je het doet wanneer anderen het niet verwachten. Zo maak je de persoon die je geschenk ontvangt, des te gelukkiger.

Gul zijn werkt aanstekelijk

Door genereus te zijn, maak je niet enkel de persoon die je geschenk ontvangt gelukkig, maar studies tonen aan dat je tijdens het geven meteen ook de omstaanders inspireert om hetzelfde te gaan doen. Meer nog: onderzoek heeft aangetoond dat deze vorm van altruïsme zich zelfs drie stappen verder verspreid: van persoon, tot persoon, tot persoon. Wees dus gul en verspreid zo zonder moeite generositeit in je brede omgeving.

Geven hoeft niets te kosten

Geven hoeft niet noodzakelijk geld te kosten. Vaak zijn de meest waardevolle dingen gratis en worden ze het meest door de ontvanger geapprecieerd.

Wat kun je geven zonder dat het je een euro kost, maar waar je wel heel wat voor terugkrijgt? Hier is alvast een lijst met inspiratie:

  • Geef een welgemeend compliment
  • Geef persoonlijke aandacht
  • Bied een luisterend oor
  • Geef een schouderklopje
  • Bied een helpende hand
  • Geef een knuffel of een zoen
  • Geef bloed: met deze gift kun je vele levens redden
  • Geef wat van je tijd aan iemand die je hulp kan gebruiken, of word vrijwilliger
  • Geef ervaringen en kweek zo mooie herinneringen die een leven lang bijblijven
  • Deel je vindingrijkheid of je passie: geef iets wat je zelfgemaakt heb, schrijf een persoonlijke tekst op een kaart, bak een taart… Zelfgemaakt en recht uit het hart. Dat zal zijn effect niet missen!

Begin je eigen ‘Givolution’

De Givolution-beweging ontstond in 2010 in de VS (inspiratoren waren de bezielers achter het ijsmerk Ben & Jerry’s) en wil zoveel mogelijk mensen het plezier van het geven laten ervaren met de ‘giving chain’. Ontketen je eigen revolutie en geef iets weg, zonder dat je er iets voor terug wil. Zo draag je zonder moeite bij aan een betere wereld!

Geef jezelf coaching cadeau

Heb je een duwtje in de rug nodig, op de werkplek of in je privé-situatie? Wees genereus en geef jezelf, je bedrijf of je team een coachingstraject op maat of workshop van Barking Dogs cadeau.

Je geeft jezelf niet alleen tools voor een succesvolle toekomst, maar je maakt jezelf ook gelukkig.

Contacteer Barking Dogs. Een telefonisch kennismakingsgesprek is gratis.

En, we bijten niet!

Of geef een boek dat een heel jaar lang opbrengt: ‘Hack je budget’

Bestel nu een exemplaar van ‘Hack je budget‘, het gloednieuwe boek van budgetexpert en coach Sara Van Wesenbeeck. Met ‘Hack je budget’ is de ontvanger van jouw geschenk een jaar lang financieel fit.

Kijk mee in ‘Hack je budget’:

Bestel hier een gesigneerd exemplaar van ‘Hack je budget, 365 tips om meer uit je geld te halen’ van expert en coach Sara Van Wesenbeeck, en maak iemand anders (en jezelf) gelukkig.

 

Over de auteur: Sara Van Wesenbeeck is life & business coach, erkend bemiddelaar, professional organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, onderwijspersoneel, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is bestsellerauteur van Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek en Rust in je huis en je hoofd en Hack je budget en een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor effectief, gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.