17 gezonde gewoontes voor het jaareinde

Gezonde feestdagen – Ook voor jou haalbare kaart met deze 17 tips voor gezonder leven

17 gezonde gewoontes voor de feestdagen - life & business coach, professional organizer, spreker en auteur Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.be

Nog heel even en dan zetten we een feestelijk punt achter 2017. Maar tijdens die feestelijkheden staat ‘gezond’ meestal niet in je woordenboek. Met deze tips zonder vervaldatum (die je ook in de krant Deze Week kunt lezen) houd je het niet enkel met Kerst en Nieuw gezond, maar ook lang daarna.

17 gezonde gewoontes voor het jaareinde

 1. Ga op tijd naar bed. Voldoende slaap is belangrijk, ook in deze tijd van het jaar. Maak het jezelf makkelijk en kruip zoveel mogelijk op hetzelfde uur onder de wol en sta op hetzelfde uur op. Vermijd voor het slapengaan zware maaltijden, te veel suiker en alcohol.
 2. Breng structuur in je dag. Noteer in je agenda wat je elke dag gaat doen, eet op vaste tijdstippen, pauzeer geregeld. Structuur biedt houvast en dat geeft groot en klein tijdens het eindejaar de nodige rust.
 3. Maak elke dag tijd voor jezelf. Druk op tijd op de pauzeknop en doe iets leuks voor en met jezelf. Zo kun je ontspannen genieten van alles wat deze tijd van het jaar te bieden heeft.
 4. Vaar je eigen koers. Wat vind jij belangrijk in deze periode van het jaar? Waar wil je meer van hebben? Durf ook te kiezen voor je eigen prioriteiten, zelfs al moet je daarvoor soms tegen de stroom in varen.
 5. Fouten maken mag. Is de kalkoen overgaar, heb je enkele cadeaus verwisseld? Leg de lat wat minder hoog en aanvaard dat niet alles perfect is of hoeft te zijn.
 6. Vraag hulp. Denk niet dat je alles alleen moet doen. Laat anderen een handje helpen. Zo heb jij minder op je bord én is er minder druk op je schouders.
 7. Voel je je eenzaam? Zoek familie op, neem terug contact op met vrienden, neem deel aan een kerst- en nieuwsjaardiner bij een vereniging bij jou in de buurt.
 8. Strek de benen: Beweeg, laat de hond uit, maak een kerstwandeling met de familie, organiseer een zoektocht voor je kinderen en hun vrienden… Zoek ook op frisse en donkere winterdagen de buitenlucht op. Daglicht vult je vitamine D reserves aan en geeft energie in deze donkere dagen.
 9. Zet ‘gezond’ op de feestdis. Wees creatief en kies voor gezonde(re) alternatieven met veel groenten en weinig vet, magere vlees- en vissoorten…
 10. Ga niet met een lege maag naar een feest, maar eet nog iets voor je de deur uitgaat. Zo vermijd je (ongezonde) overdaad.
 11. Blijf een armlengte uit de buurt van chips en andere hapjes. Je zult er beslist veel minder van eten.
 12. Schep je bord slechts één keer vol, vul je bord altijd voor een derde met groenten, kies voor niet te vet en niet te veel zoet.
 13. Giet jezelf niet gedachteloos vol, maar spreek met jezelf voor een feest af hoeveel alcohol je gaat drinken en houd je daaraan. Drink (meer) water tijdens de (feest)maaltijden.
 14. Eet tussen de feestdagen door voldoende fruit. Vitamine C geeft meteen meer weerstand voor donkere en koude dagen.
 15. Geniet! Vergeet niet te genieten, ook van de dingen die nu eenmaal bij deze periode van het jaar horen, zoals boodschappen doen, kokerellen of familiebezoeken. Maak er een feest van terwijl je er mee bezig bent.
 16. En last but not least: zondigen mag. Maar doe het met mate. Ook dat is een gezonde gewoonte!

EXTRA TIP

Zing ‘Jingle Bells’

Wist je dat zingen goed is voor je gezondheid? Het versterkt je immuunsysteem, ontspant je spieren, brengt je tot rust, maakt endorfines vrij waardoor je je gelukkiger voelt en het brengt mensen samen. Zing dus ‘Jingle Bells’ of ‘I’m dreaming of a White Christmas’, het is weldadig voor je gezondheid!

Lees meer in Deze Week

Je leest mijn tips ook in mijn rubriek ‘Gezond’ in de krant Deze Week: ‘Gezond kerst en nieuw – survivalgids voor de eindejaarsfeesten – 16 heilzame tips’.

Maak van dit jaar je beste ooit met Barking Dogs coaching

Maak van dit jaar je beste ooit met Barking Dogs coaching! Zo bereik je al je doelen en creëer je een leven met minder stress en meer tijd voor datgene wat er echt toe doet.

Neem hier contact op met Barking Dogs voor een gratis kennismakingsgesprek.

We bijten niet!

 

Over de auteur: Life & business coach - Professional organizer - mediator - spreker - auteur Sara Van Wesenbeeck @ Barking DogsSara Van Wesenbeeck is life & business coach, erkend bemiddelaar bij arbeidsconflicten, professional organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, onderwijspersoneel, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek en Rust in je huis en je hoofd en een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor effectief, gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.