Werk de werkstress weg: de 10 gezondste gewoontes voor op het werk

De 10 gezondste gewoontes voor op het werk door life & business coach Sara Van Wesenbeeck

Elke week schrijf ik een artikel voor Deze Week (de vernieuwde Streekkrant), waarin ik hands on tips geef voor een gezonder en gelukkiger leven. Elke week belicht ik een ander facet van ons leven en werk en deze week gaat het over welzijn op het werk en het verminderen van werkstress.

Van de uren die je wakker bent, breng je meer tijd door op het werk dan thuis. Gezond en vitaal werken draagt dus bij aan gelukkiger leven en aan een betere levenskwaliteit.

Het verbeteren van werkplekinrichting, werkhouding, vitaliteit, werkgedrag, werkdruk en werkstress, werkorganisatie en taken, werktijd, werkenthousiasme, motivatie en appreciatie dragen allemaal bij aan het verhogen van je welzijn en geluk op het werk.

Werk de werkstress weg

Gelukkig kun je zelf gemakkelijk aan de slag om gezond en vitaal te zijn op het werk.

Met mijn 10 adviezen zit je voortaan beter in je vel, ben je fris in je hoofd, kun je productief en creatief zijn en kun je het woord ‘werkstress’ voortaan uit je woordenboek schrappen:

TIP 1 – Doe wat je graag doet

Kies voor een baan die je graag doet, waar je met plezier elke ochtend voor opstaat en niet hoeft te zeggen ‘Ik moet gaan werken’. Een job naar je hart motiveert, maakt je gelukkiger, geeft minder stress en een betere kwaliteit van leven en werken.

TIP 2 – Beweeg voldoende

Bewegen is één van de belangrijkste en eenvoudigste dingen die je kunt doen om gezond en vitaal te zijn. Zo pak je het op je werk aan: Neem altijd de trap in plaats van de lift. Parkeer je auto een eind van kantoor. Ga wandelen tijdens de lunch en doe dit samen met je collega’s, dan blijf je het zeker volhouden.

TIP 3 – (Middag)pauze werkt!

Onderbreek geregeld je werk voor (actieve) pauzes, korte en langere. Pauzeren is geen tijdverlies. Het is een oplaadmoment voor je brein. Daarna ben je des te productiever en krijg je je werk met groter gemak gedaan.

Enkele ‘pauze-tips’ voor op het werk

  • neem elk uur een actieve pauze van 5 minuten
  • ga buitenshuis lunchen
  • haal geregeld een frisse neus
  • ga ‘s middags joggen

TIP 4 – Eet gezond

Let op wat je eet en op je eetgewoontes. Breng een gezonde lunch mee van thuis of spreek met collega’s een beurtrol af om voor een gezonde lunch te zorgen. Beperk snacks en voorzie gezonde tussendoortjes zoals fruit of fruitsla. Neem de tijd om in alle rust te lunchen, eet dus geen snelle hap voor je computerscherm of uit het vuistje.

TIP 5 – Drink veel (water)

Drink veel en drink vooral water. Dehydratatie veroorzaakt concentratieverlies en stress. Vermijd ook cafeïnehoudende dranken.

TIP 6 – Let op je houding

Waak over een ergonomische werkhouding: kies de juiste zit- en werkhouding voor beeldschermwerk, werk en telefoneer staand, leer rugsparend tillen. Zo voorkom je nek- en rugklachten, pols-, arm- en nekblessures en chronische hoofdpijn. En door een ergonomische werkhouding werk je beter en kun je je langer concentreren.

TIP 7 – Leer werkstress hanteren

Stress is niet noodzakelijk ongezond, maar het gaat tegen je werken als je geen ‘herstelmomenten’ inbouwt. Kick geregeld af van je stress en werk aan je mentale gezondheid. Ken jezelf. Durf grenzen aan te geven. Laat je niet de hele dag storen door je smartphone en bouw concentratiemomenten in om je taken echt afgewerkt te krijgen. Dat helpt om je niet te laten overspoelen door het werk.

TIP 8 – Organiseer je werkplek

Een overdaad aan spullen en papieren zonder systeem heeft een negatieve invloed op je prestaties, veroorzaakt concentratieverlies en maakt dat je informatie minder goed verwerkt. Organiseer je werkplek, ruim je bureau en kasten op, zet een overzichtelijk (online) archief op… Dat werkt meteen ook een stuk prettiger.

TIP 9 – Neem de fiets naar het werk

Wie met de fiets naar het werk gaat, werkt aan zijn conditie, is minder vaak ziek en heeft minder last van stress. Woon je op minder dan 10 kilometer van je werk? Dan is dat een ideale fietsafstand. En je hebt nu geen excuus meer om de fiets thuis te laten, want de meeste werkgevers bieden een fietspremie aan, én het regent heus niet altijd in België. Kijk maar op de website van weerman Frank Deboosere (klik op ‘fiets’).

TIP 10 – Neem je vakantie op

Vakanties zijn belangrijk om gezond te blijven op het werk. Langere tijd weg van het werk geeft je de kans om je batterijen op te laden. Op vakantie verminder je stress en verzet je je zinnen. En dat doet wonderen.

Voorkom burn-out en werk werkstress weg met Barking Dogs

Eindelijk minder stress en meer werkplezier? Je realiseert het met de coaching en training of workshops van Barking Dogs!

Contacteer Barking Dogs. Een telefonisch kennismakingsgesprek, waarin we met plezier al je vragen beantwoorden, is gratis.

PS: We bijten niet!

 

Over de auteur: Life en business coach - Professional organizer Sara Van Wesenbeeck - Foto Ellen Goegebuer2Sara Van Wesenbeeck is life & business coach, erkend bemiddelaar bij arbeidsconflicten, organizing expert, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, (tand)artsen en arts-specialisten, onderwijspersoneel, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek en Rust in je huis en je hoofd. Ze is een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Op haar website en blog www.barkingdogs.be vind je meer slimme tips voor persoonlijke effectiviteit, een gezonde worklife-balans en slim tijdbeheer.