Weg met miskoopjes: 8 slimme tips om bewuster te kopen en geld te sparen

Miskoopjes vermijden? Pak het aan met mijn tips!

8 tips van budgetexpert Sara Van Wesenbeeck om miskoopjes te vermijden - www.mijnportemonnee.be - www.barkingdogs.be

Miskoopjes vermijden: 8 tips om bewuster te kopen

Het overkomt ons allemaal: Je komt enthousiast thuis met een aankoop die later een miskoop blijkt te zijn. Met mijn 8 tips zal je voortaan bewuster kopen en miskopen kunnen vermijden.

8 tips om bewuster te kopen en miskoopjes te vermijden

1. Weet wat je in huis hebt

Begin eerst met het ordenen en organiseren van je spullen. Dat geeft een goed overzicht van alle handige, mooie en nog bruikbare dingen die je nog in huis hebt. Je komt dan minder makkelijk in de verleiding om nog iets nieuws te kopen, omdat je denkt dat je het nodig hebt. En je weet ook wat er nog ontbreekt. Je kunt dus veel gerichter je aankopen plannen.

2. Winkel niet als ‘therapie’

De stad in trekken om je verdriet, frustratie of boosheid te genezen of te compenseren is verleidelijk, maar leidt altijd tot miskopen. Heel even zal je je beter of opgewekter voelen, maar dat is altijd van korte duur. Als het uitgewerkt is, blijft enkel het zoveelste (dure) miskoopje over.

3. Ken je zwakke plekken

Voor welke dingen open je zonder nadenken je portemonnee? Is het doe-het-zelf gereedschap of boeken, tuinplanten, interieurspullen of zoete zondes? Ga bij jezelf na wat je ‘zwakke plekken’ en centenvreters zijn en wees er alert voor.

4. Opgelet voor koopjes

Iets dat je met korting of voor een prikje kunt kopen, vindt snel zijn weg naar je winkelkar of boodschappentas. Koopjes zijn verleidelijk. Je kan er wel je voordeel mee doen, maar enkel als je het item op dat moment écht nodig hebt en je het nu goedkoper kan aanschaffen. Anders wordt het je zoveelste miskoopje.

5. Eerst passen en meten

Kleding, schoenen, meubels of andere spullen ‘blindelings’ kopen, leidt vaak tot miskoopjes. Mijn advies: Koop zo weinig mogelijk zonder het eerst te passen of de maten te kennen.

6. Handig: een boodschappenlijst

Maak trouw een boodschappenlijst waar je niet van afwijkt. Volg je je lijst dan kom je minder makkelijk in de verleiding om impulsaankopen en miskoopjes te doen. Maak een lijst voor de supermarkt, maar ook een voor de interieurzaak, voor winkelen in de stad of in het plantencenter.

7. Laat je niet overhalen

Heeft de verkoper je verteld dat dit (mantel)pak ‘je als gegoten zit’? Heeft je vriend(in) je aangepraat dat je die espressomachine zéker in huis moet hebben? Of koop je iets omdat je kinderen het zo graag willen? Niet slim. Wees kritisch en laat je niet zomaar overhalen.

8. Geef jezelf een time out

Sta je misschien op het punt om een miskoop te doen? Stel jezelf een aantal vragen die je uit de kooproes halen: Heb ik dit écht nodig? Past deze aankoop in mijn budget? Heb ik me door een vreemd argument laten misleiden? Koop ik dit omdat ik me slecht voel? Kan ik zonder leven? Zou ik er niet beter nog een nachtje over slapen?

Happy end voor al je miskopen

En wat met je miskopen uit het verleden? Laat ze ‘opbrengen’, in de brede betekenis van het woord: Ga rond in huis en verzamel al je miskopen. Maak een plan: Wat ga je er mee doen?

  • Retourneren?
  • Weggeven aan familie of vrienden en hen blij maken?
  • Doneren aan een goed doel?
  • Verkopen in de tweedehandswinkel?

Pak het aan. Zo krijgen je miskoopjes toch nog een happy end.

Nu te koop: ‘Een betaalbaar jaar’

Vanaf nu is het mijn derde budgetboek ‘Een betaalbaar jaar’, rijker leven met het grote jaarspaarplan te koop in de (online) boekhandel!

8 tips van budgetexpert Sara Van Wesenbeeck om miskoopjes te vermijden - www.mijnportemonnee.be - www.barkingdogs.be  
‘Een betaalbaar jaar’, derde budgetboek van budgetexpert en -coach Sara Van Wesenbeeck
 
In dit unieke boek bundel ik al mijn knowhow en slimme geldreflexen voor een gebalanceerd budget, met de nodige mildheid en ruimte voor extraatjes.
 
Met mijn jaarspaarplan spaar je minstens 100 euro per week, zonder te beknibbelen. Dit jaarspaarplan is handig opgedeeld in de seizoenen, maanden en weken, met concrete tips voor feestdagen en andere geijkte momenten door het hele jaar.
 
In mijn boek krik je niet alleen je financiële geletterdheid op, je brengt ook rust in je hoofd, je agenda en je huis. En dat elk jaar opnieuw.

Koop hier je exemplaar van ‘Een betaalbaar jaar’

  • ‘Een betaalbaar jaar’ is uitgegeven bij Lannoo.
  • Het telt 240 pagina’s.
  • Het boek kost en kost 25,99 euro (dit bedrag verdien je meteen terug als je met het boek aan de slag gaat!)

Wil je 365 dagen besparen zonder te beknibbelen? Koop dan hier je exemplaar van ‘Een betaalbaar jaar! Ik koop nu een exemplaar van ‘Een betaalbaar jaar’!

Zonder moeite nog meer besparen? Schrijf NU in voor mijn gratis budgettips via Whatsapp

Nooit meer geld terugboeken van de spaarrekening: 4 slimme tips van budgetexpert Sara Van Wesenbeeck - www.mijnportemonnee.be
8 tips van budgetexpert Sara Van Wesenbeeck om miskoopjes te vermijden – www.mijnportemonnee.be – www.barkingdogs.be  

Mag je portemonnee best nog wat aankomen?

Schrijf dan NU in voor de gratis budgettips via Whatsapp van budgetexpert en coach Sara Van Wesenbeeck.

Ik wil geen enkele budgettip missen en schrijf meteen in!

Met Sara’s budgettips word jij, zonder moeite, elke tip een beetje rijker!

 

(c) Foto’s: Unsplash