Nooit meer geld terugboeken van je spaarrekening: 4 slimme tips

Geld terugboeken van je spaarrekening. Overkomt het je ook wel eens? Frustrerend, he?

Lees zeker verder, want vandaag deel ik hier (en in De Zondag) mijn slimme tips om dit te voorkomen.

Nooit meer geld terugboeken van je spaarrekening: 4 tips

Sparen doe je bij voorkeur aan het begin van de maand, meteen nadat je je loon ontvangen hebt. Dat geld staat dan niet meer op je zichtrekening en zal je deze maand dus niet uitgeven, maar wel sparen.

Tenzij… er dringende ‘onvoorziene’ uitgaven zijn, of je je koopdrang niet hebt kunnen bedwingen terwijl daar niet genoeg ruimte voor is in je budget. ‘Gelukkig’ is daar nog je spaargeld dat je kan aanspreken, denk je dan, hoewel dat niet de bedoeling is.

Op die manier groeit je spaargeld niet aan.

Het kan anders met deze 4 tips:

TIP 1 – Maak het jezelf moeilijk om aan je spaargeld te komen

Zet je spaargeld op een aparte rekening bij voorkeur bij een andere bank. Je kan het geld dan niet met één druk op de knop overzetten naar je zichtrekening. Het wordt dan moeilijker om impulsaankopen te doen.

LEES MEER: Sparen doe je zo

TIP 2 – Zorg voor heldere spaardoelen

Leg vast waarvoor je je spaargeld wil gebruiken. Je spaart bijvoorbeeld voor een reis, of voor de kinderen, of je hebt een potje voor een nieuwe auto. Geef die spaarrekeningen ook elk een aparte naam. Dat geld zal je dan minder makkelijk terugboeken, want anders kan je je mooie plannen niet realiseren en kan je je spaargeld niet uitgeven aan datgene waarvoor het bedoeld is. LEES MEER: Sparen doe je zo

TIP 3 – Ken je ‘onverwachte’ uitgaven

Er zijn heel wat uitgaven die onverwacht lijken maar het eigenlijk niet zijn, zoals bijvoorbeeld de kost voor je hospitalisatieverzekering of een jaarabonnement voor de trein. Vaak worden de uitgaven die je niet elke maand doet, maar bijvoorbeeld slechts één keer per jaar of per kwartaal gezien als ‘onverwachte’ uitgaven.

“Het geld op je spaarrekening dient voor je spaardoelen, niet om het terug te boeken voor impulsaankopen.”

Neem die kosten voortaan ook mee in je jaarbudget. Je kan dan anticiperen en er geld voor apart houden. Zo hoef je niet bij elke ‘onverwachte’ uitgave geld van je spaarrekening te halen.

TIP 4 – Boek je vaak geld terug van je spaarrekening? Verlaag dan je spaarbedrag

Fijn dat je een enthousiaste spaarder bent, maar wellicht is je budget voor je uitgaven daardoor wat te krap bemeten en is het bedrag dat je spaart niet realistisch. Spaar liever wat minder dan het spaargeld telkens te moeten terugboeken.

Ook met kleine(re) bedragen kun je een mooie spaarbuffer bijeen sparen en heb je de zekerheid dat het geld ook op je spaarrekening blijft.

“Ook met kleine bedragen kun je een mooie spaarbuffer bijeen sparen en heb je de zekerheid dat het geld ook op je spaarrekening blijft.”

Coming soon: Mijn derde budgetboek, ‘Een betaalbaar jaar’

Vanaf begin november 2023 is mijn derde budgetboek ‘Een betaalbaar jaar’, rijker leven met het grote jaarspaarplan te koop in de (online) boekhandel!

Nooit meer geld terugboeken van de spaarrekening: 4 slimme tips van budgetexpert Sara Van Wesenbeeck - www.mijnportemonnee.be
‘Een betaalbaar jaar’, derde budgetboek van budgetexpert en -coach Sara Van Wesenbeeck

In dit unieke boek bundel ik al mijn knowhow en slimme geldreflexen voor een gebalanceerd budget, met de nodige mildheid en ruimte voor extraatjes.

Spaar gemakkelijk 100 euro per week:

  • door elementaire gewoontes te kweken – ‘controleer elke maand je bandenspanning’
  • door je uitgaven te timen – ‘schaf je kerstballen aan in januari’
  • en meer inzicht te krijgen in je consumptiegedrag – ‘donkere dagen doen kopen’.

Dit jaarspaarplan is handig opgedeeld in de seizoenen, maanden en weken, met concrete tips voor feestdagen en andere geijkte momenten door het hele jaar.

Krik niet alleen je financiële geletterdheid op, breng ook orde op zaken in je hoofd, je huis en je papierwerk. En dat elk jaar opnieuw.

‘Een betaalbaar jaar’ is een onmisbare gids voor een rijker leven, crisistijd of niet.

Reserveer hier je gesigneerd exemplaar

Een betaalbaar jaar is uitgegeven bij Lannoo en kost 25,99 euro (dit bedrag verdien je meteen terug als je met het boek aan de slag gaat!)

Reserveer hier een door mij gesigneerd exemplaar, en bespaar 365 dagen lang zonder te beknibbelen.

Zonder moeite nog meer besparen? Schrijf NU in voor mijn gratis budgettips via Whatsapp

Nooit meer geld terugboeken van de spaarrekening: 4 slimme tips van budgetexpert Sara Van Wesenbeeck - www.mijnportemonnee.be

Mag je portemonnee best nog wat aankomen?

Schrijf dan NU in voor de gratis budgettips via Whatsapp van budgetexpert en coach Sara Van Wesenbeeck.

Ik wil geen enkele budgettip missen en schrijf meteen in!

Met Sara’s budgettips word jij, zonder moeite, elke tip een beetje rijker!

 

Ga impulsaankopen tegen met twee slimme regels van budgetexpert Sara Van Wesenbeeck: de 30-dagenregel en de 10-minutenregel. www.mijnportemonnee.beOver de auteur: Sara Van Wesenbeeck is personal coach, erkend bemiddelaar, expert life- en budgetmanagement, personal organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van vijf bestsellers, Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek, Rust in je huis en je hoofd en Hack je budget, en een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en het team van Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.

Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) Foto’s: Unsplash