Elke dag een beetje rijker met goede gewoontes: zo win je makkelijk 30 euro

‘Elke dag een beetje rijker met goede gewoontes’. Het is vandaag de titel van mijn wekelijks artikel in De Zondag. Wil je weten welke goede gewoontes nuttig zijn om je portemonnee te laten aankomen? Lees dan zeker verder.

“Nieuwe goede gewoontes kweken of oude geldvretende gewoontes bijsturen, daarmee spijs je je portemonnee.”

Zo win je makkelijk 30 euro

Wist je dat goede gewoontes aan de basis liggen van een gezond budget? Hoe meer goede (geld)gewoontes, hoe voller je portemonnee.

Hoe werkt dat in de praktijk? Ik toon het je graag in deze situatieschets, uit het leven gegrepen, win je vandaag zonder moeite 30 euro.

Ontbijt

Je vertrekt thuis zonder te ontbijten en koopt bij het tankstation twee koffiekoeken waarvan je er later één in de vuilnisbak gooit – en een meeneemkoffie die je maar voor de helft opdrinkt. Uitgegeven: 6,50 euro, waarvan 2 euro letterlijk wordt weggegooid. Kostprijs van een gezond ontbijt thuis: 2,50 euro. Te veel uitgegeven: 4 euro.

TIP: Bereid je ochtend ‘s avonds al voor: Leg je kleren klaar, dek de tafel. Zo win je ’s ochtends tijd om te ontbijten en een lunchpakket klaar te maken.

Tanken

Onderweg naar het werk tank je op de autosnelweg, waar de benzineprijs veel hoger is dan elders. Te veel uitgegeven: ongeveer 2 euro op een tank van 50 liter. 

TIP: Plan je tankbeurten en ga via carbu.com zoek naar het goedkoopste tankstation bij jou in de buurt.

Hongertje

Op kantoor koop je bij de automaat een chocoladereep en een frisdrank, om je ‘hongertje’ te stillen. Kostprijs: 3,50 euro.

TIP: Voor de prijs van een frisdrank en versnapering die je in de automaat koopt, heb je er twee van elk als je ze van thuis meebrengt. Neem thuis ook een stevig ontbijt, dan vermijd je (dure) ‘hongertjes’.

Lunch

Als lunch koop je een belegd broodje met een drankje in de kantine. Dit kost je 5 euro.

TIP: Een lunchpakket dat je van thuis meebrengt, is voordeliger. Je winst: minstens 2 euro, per persoon, per dag – dit brengt je, met een gezin van vier, makkelijk 1200 euro per jaar op.

“Geef alle gezinsleden een lunchpakket mee. Met een gezin van vier spaar je zo makkelijk 1200 euro per jaar uit.”

LEES MEER: Je meest winstgevende budgetgewoonte voor dit (school)jaar

De tussenstand

De tussenstand: het is middag en je hebt al bijna 10 euro winst gemaakt! Wat brengt de namiddag?

Na het werk

Na het werk pik je je dochter op aan de school en ‘vlieg’ je naar de supermarkt. Je stopt er snel, snel, snel je kar vol. Dochterlief heeft ook nog een geschenk voor een verjaardagsfeestje nodig. Dat haal je – even vlug – in een veel te dure winkel. Je koopt er ook een duur handtasje dat je dochter zo graag wilde hebben. Zo kom je van je schuldgevoel af omdat je vindt dat je veel te weinig tijd met haar kunt doorbrengen. Resultaat: je honger en haast hebben je zeker 10 euro extra gekost. Je schuldgevoel verhoogde de rekening met nog eens 20 euro.

TIP: Zorg voor minder haast en stress in je leven, stel een boodschappenlijstje op, plan je aankopen. En maak tijd voor je prioriteiten. Zo kom je van dat (kostelijke) schuldgevoel af.

LEES MEER: 7 voordelen van een boodschappenlijst

Hobby’s

’s Avonds in de fitnessclub koop je twee flesjes water voor tijdens je work-outsessie, en drink je een biertje.

TIP: Misschien kan sporten ook in het bos of het park? Daar is het gratis. Vraag aan je vrienden om met je mee te gaan. Dat motiveert en is fun. Je winst: 20 euro per maand of 0,50 euro per dag. Voorzie ook alles voor je sportsessie, zoals water om je dorst te lessen.

Maar een echte vrek hoef je uiteraard niet te worden: dat biertje erna heb je meer dan verdiend.

Tel je winst

Tijd om je winst te tellen: meer dan 30 euro op één dag. En dat hoeft je niet veel moeite te kosten. Je gewoontes eventjes bijsturen is nog zo dom niet!

PS: Je leest mijn artikel vandaag ook in mijn wekelijkse budgetrubriek in De Zondag.

Zonder moeite nog meer besparen, een heel jaar lang? Schrijf NU in voor de gratis budgettips van budgetexpert Sara Van Wesenbeeck

Mag je portemonnee best wat aankomen? Schrijf dan NU in voor de gratis budgettips via Whatsapp van budgetexpert en coach Sara Van Wesenbeeck.

Ik wil geen enkele budgettip missen en schrijf meteen in!

Met Sara’s budgettips word jij, zonder moeite, elke tip een beetje rijker!

Volg Sara Van Wesenbeeck, de eerste Belgische financefluencer, op de socials: ook dat brengt voor jou geld in het laatje!

Wist je dat budgetexpert Sara Van Wesenbeeck de eerste financefluencer van België is? Op Instagram geeft Sara tips en tricks voor een rijker leven dat je zonder moeite bereikt.

  • Ook op ‘MijnPortemonnee.be’ op Facebook vind je gratis budgettips van Sara Van Wesenbeeck, aangevuld met budgettips uit de media (artikels zonder betaalmuur) en brandstofalerts (stijging- en daling van de benzine- en dieselprijzen). Liken mag altijd!

Zo spijs je zonder moeite je portemonnee.  

Over de auteur: Sara Van Wesenbeeck is personal coach, erkend bemiddelaar, expert life- en budgetmanagement, personal organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van vijf bestsellers, Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek, Rust in je huis en je hoofd en Hack je budget, en een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en het team van Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.

Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) Foto’s: Unsplash