Betaal ik? Of betaal jij? Of samen? Zo verdeel je de kosten in je relatie

Zo verdeel je de kosten in je relatie. Daarover geef ik advies in mijn vaste geldrubriek in De Zondag, en ook hier op mijn geldblog:

Zo verdeel je de kosten in een relatie - advies van budgetexpert Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.be

Geen one size fits all-aanpak

“Hoe kunnen we op de beste manier de kosten in onze relatie verdelen?” Deze vraag krijg ik vaak tijdens mijn budgetcoachingtrajecten.

Omdat er geen gulden regel bestaat die voor ieder (echt)paar werkt, breng ik met deze opties alvast wat licht in de duisternis. En hopelijk leidt dat ook tot minder discussies en frustraties over de geldzaken in je gezin.

“Hoe je ook de financiën met je partner verdeelt, essentieel is dàt je er afspraken over maakt.”

Betaal ik? Of betaal jij? Zo verdeel je de kosten in je relatie

De ‘date’-rekening delen

Laten we bij het begin beginnen. Op de eerste afspraakjes met je geliefde kan het zijn dat één persoon alles betaalt, maar na enige tijd zal je hierover wellicht afspraken willen maken. Je kan er dan bijvoorbeeld voor kiezen om de rekeningen te delen, of je spreekt af dat jij de drankjes betaalt en je date de bioscoopkaartjes. Of ieder betaalt wat hij of zij besteld heeft. Is je relatie klaar voor de volgende stap, en ga je samenwonen of trouwen, blijf dan goede afspraken maken over de verdeling van de kosten. Dit zijn enkele mogelijkheden om het goed te regelen:

Individuele rekeningen

In dit model hebben zowel jij als je partner een eigen rekening. De vaste kosten worden gedeeld. Dat vraagt wel wat rekenwerk. Deze regeling heeft als voordeel dat je je eigen geld beheert en je geen verantwoording hoeft af te leggen. Dit werkt meestal goed zolang je niet samenwoont, maar als je ook de huur van een gedeelde flat moet betalen, of de gezamenlijke boodschappen, dan wordt het ingewikkelder om de kosten te verrekenen. En met kinderen wordt het nog moeilijker om zonder al te veel rekenwerk een eerlijke verdeling te vinden.

De gezamenlijke rekening

Bij deze aanpak worden beide lonen en andere inkomsten op dezelfde rekening gestort en worden alle kosten, gezinsuitgaven, schulden en spaargeld vanuit deze rekening betaald.

“Overweeg een gezamenlijke rekening om het betalen van huishoudelijke rekeningen te vergemakkelijken.”

Een gezamenlijke rekening maakt budgetteren eenvoudiger, maar kan wel tot conflicten leiden als de bestedingsgewoonten van jou en je partner erg verschillen.

Het drie-rekeningenmodel

In dit model combineer je één gezamenlijke rekening met een eigen zichtrekening voor elke partner. De gezamenlijke kosten worden dan betaald vanop de rekening die je deelt. Op die manier behoudt elke partner zijn eigen geld, en daarmee ook een stukje onafhankelijkheid. Bespreek wel altijd hoe je de gezamenlijke rekening vult:

  • Je draagt ieder de helft De gezamenlijke kosten 50-50 verdelen is het eerlijkst als jij en je partner ongeveer hetzelfde inkomen hebben.
  • Als de ene partner meer verdient dan de andere, dan kan je de gezamenlijke rekening naar rato van het inkomen Zo worden de kosten eerlijk gedragen. Als jij 70 procent van het gezamenlijke inkomen verdient, dan draag jij 70 procent bij en je partner 30 procent, of 60 en 40…
  • Je keert zakgeld Dat werkt zo: Beide salarissen (en inkomsten) worden op de gezamenlijke rekening gestort, en een vooraf vastgesteld bedrag wordt dan naar de individuele bankrekeningen overgemaakt. Zo beschikt elke partner nog steeds over zijn eigen (zak)geld, dat je zonder verantwoording kan uitgeven en/of sparen.

Doe altijd wat goed voelt voor beide partners

Welk systeem je ook kiest, doe altijd wat goed voelt voor de beide partners. zoek een oplossing waarbij niemand zich benadeeld voelt. Evalueer geregeld en stuur bij waar nodig. Succes!

Volg je mij al op Instagram?

Volg me nu ook op Instagram @mijnportemonnee.be. Zo hoef je geen enkele bespaartip te missen, en kun je je portemonnee flink spijzen.

Zonder moeite nog meer besparen? Schrijf NU in voor de (gratis) budgettips van expert Sara Van Wesenbeeck

Zo verdeel je de kosten in je relatie - advies van budgetexpert Sara Van Wesenbeeck - www.BarkingDogs.be

Mag je portemonnee best wat aankomen?
 
Schrijf dan NU in voor de gratis budgettips via Whatsapp van budgetexpert en coach Sara Van Wesenbeeck.
 
 
Met Sara’s budgettips word jij, zonder moeite, elke tip een beetje rijker!

 

(c) Foto’s: Unsplash