Budgettip Mijn Portemonnee: In 7 stappen je diepvriezer ijsvrij (= geld besparen)

Nu de energieprijzen de pan uit swingen, is elke bespaaractie welkom om je energierekening naar beneden te halen. Maak je diepvriezer ijsvrij en schrap zo een energievreter van de lijst.

In deze blogpost vertel ik je hoe je dit efficiënt en duurzaam aanpakt (je leest mijn tips ook in De Zondag van 23 januari 2022).

Diepvriezer ijsvrij = geld besparen

Vooraleer we beginnen, nog even dit: een laagje van slechts twee millimeter ijs op de vrieselementen in je diepvriezer zorgt er al voor dat je 10% meer energie verbruikt. Op jaarbasis tikt dat aan op je energiefactuur. Ga dus zo snel als mogelijk aan de slag, en laat je door de koude winterdagen een handje helpen.

In 7 stappen je diepvriezer ijsvrij

Dit doe je vooraf: Bij voorkeur heb je in de weken voor deze actie je vrieskast lichter gemaakt door diepvriesproducten in je weekmenu’s te verwerken.

 • STAP 1: Ontdooi je vrieskast bij voorkeur op een koude winterdag of -avond. Kan dat niet, vraag dan of je je diepvriesproducten tijdelijk bij familie of buren kunt onderbrengen.
 • STAP 2: Maak je diepvriezer leeg. Stop de inhoud in diepvrieszakken of in een frigobox en zet ze buiten. Als het voldoende hard vriest, zal er niets ontdooien en hoef je niets weg te gooien.
 • STAP 3: Schakel het toestel uit en leg voldoende (propere) dweilen of handdoeken in en rond de vrieskast en laat de onderste lade in het toestel om het smeltwater op te vangen.
 • STAP 4: Plaats één of twee kommen met heet water in de vrieskast en sluit de deur. Of vul een plantenspuit met heet water en spuit dat op de vrieselementen. Opgelet: Gebruik nooit scherpe voorwerpen om het ijs te verwijderen, want daarmee kun je de vrieselementen beschadigen.

“Een volle vrieskast verbruikt minder dan een lege.”

 • STAP 5: Als al het ijs gesmolten is, poets je de binnenkant. Zorg dat alles daarna goed droogt.
 • STAP 6: Vul nu eerst de vrieskast voor je het toestel weer aan zet. Zo voorkom je dat er weer een ijslaag ontstaat omdat de deur tijdens het vullen lang open heeft gestaan. Is er nog plaats over? Vul die dan op met lege plastic dozen of een blok piepschuim. Een volle vrieskast verbruikt minder dan een lege.

“Beloon jezelf met een ijsje (uit je eigen vrieskast)!”

 • STAP 7: Sluit de deur en stop de stekker weer in het stopcontact.

Om zeker niet over te slaan als je diepvriezer weer ijsvrij is: Beloon jezelf met een ijsje (uit je eigen vrieskast)!

Voorkomen is beter dan genezen

Zo vermijd je dat er zich in je diepvriezer in de toekomst snel weer ijs opbouwt en/of dat hij extra verbruikt:

 • Open je vrieskast nooit langer dan nodig.
 • Ontdooi je diepvriezer op tijd als de ijslaag weer aangroeit
 • Check ook of de rubbers aan de deur nog genoeg afsluiten.
 • En omdat het verbruik van een diepvriezer afhangt van het verschil met de externe temperatuur, plaats je diepvriezer best ook in een koele of niet-verwarmde ruimte of niet vlakbij een warmtebron.

(Zonder moeite) nog meer geld besparen? Schrijf nu in voor de gratis budgettips van expert Sara Van Wesenbeeck

Gratis budgettips van budgetexpert Sara Van Wesenbeeck: schrijf nu in via Whatsapp - www.barkingdogs.beMag je portemonnee best wat aankomen?

Schrijf dan NU in voor de gratis budgettips van budgetexpert en coach Sara Van Wesenbeeck.

Zo word jij, zonder moeite, elke tip een beetje rijker!

 

 

Expert in life- en budgetmanagement Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.beOver de auteur: Sara Van Wesenbeeck is personal coach, expert in life & budgetmanagement, erkend bemiddelaar, organizing expert,  spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van 5 bestsellers: Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek, Rust in je huis en je hoofd en Hack je budget. Ze is een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor gelukkig, gezond, prettig en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) Foto’s: Unsplash