Spaar 1300 euro (en meer) zonder moeite: Ga aan de slag met deze speelse spaarchallenges

Is ‘meer sparen’ één van je goede voornemens voor het nieuwe jaar? Dan zal je dit jaar écht slagen met mijn speelse en beproefde spaarchallenges. Start op 1 januari, houd vol en vul je spaarvarken zonder moeite.

Sparen zonder moeite doe je zo

Uit onderzoek van gedragseconomen blijkt dat hoe meer handelingen je moet treffen en hoe meer je moet nadenken over het sparen, hoe hoger de drempel voor jezelf wordt.

De oplossing is simpel: Maak sparen zo makkelijk mogelijk.

Eindelijk sparen doe je met deze leuke spaarchallenges

Vele kleintjes maken één grote. Met deze missie gaan we aan de slag om je spaarvoornemen in 2022 waar te maken.

Zet elke dag of week een klein bedrag opzij en je hebt aan het eind van het jaar, zonder dat je er erg in hebt, een mooie som geld bijeen gespaard:

  • voor onvoorziene uitgaven
  • voor een reis
  • als bijdrage aan de renovatie van je huis
  • of gewoon als appeltje voor de dorst.

Veel succes!

Spaar zonder moeite met deze leuke spaarchallenges

SPAARCHALLENGE 1 – De kleingeld-challenge: zo spaar je 365 euro

Spaar elke dag één euro. Het brengt 365 euro op. Of kies voor 50 cent elke dag, dan heb je op het eind van het jaar 182,50 euro gespaard. Bij voorkeur stop je de gespaarde muntstukken in een doorzichtige (spaar)pot, dan zie je je winst letterlijk aangroeien.

TIP: Vul je spaargeld nog aan door al het wisselgeld dat je in de winkel ontvangt, of de munten die je in huis, in je broekzak of handtas vindt telkens ook aan je spaarpot toe te voegen.

“Een leuke spaaruitdaging werkt extra motiverend.”

SPAARCHALLENGE 2 – De 52 weken-challenge: zo spaar je 1378 euro

Zet elke week van het jaar een bedrag opzij, dat is de essentie van deze spaaractie. Zo werkt het: De eerste week van 2022 spaar je 1 euro, de tweede week 2 euro, in week 3 gaat er 3 euro naar je spaarrekening, tot je uiteindelijk in week 52 ook 52 euro opzij zet. Eind december 2022 heb je dan maar liefst 1378 euro op je spaarrekening staan!

TIP: Je kan deze spaarchallenge ook achterstevoren uitvoeren: de eerste week van januari spaar je 52 euro, de tweede week 51 euro en zo tel je af tot 1 euro in de laatste week van 2022. Dit heeft als voordeel dat je in de dure decembermaand nog slechts kleine geldbedragen opzij hoeft te zetten.

SPAARCHALLENGE 3 – De omslagen challenge: je spaart tot 1378 euro

Maak de vorige spaarchallenge nog wat leuker: Neem 52 omslagen (kies voor gebruikte omslagen, die kosten je niets), en geef ze een nummer van 1 tot 52. Schud de omslagen door elkaar en bewaar ze in een (schoen)doos. Elke week kies je een willekeurige omslag uit de stapel en stop je het geldbedrag dat bij het nummer hoort in de envelop. Spelenderwijs brengt je dat meer dan 1300 euro op.

“Je spaarchallenge volhouden en nog meer sparen dan gepland?

Houd de tussenstand van je spaaracties bij. Het zien aangroeien van het bedrag

motiveert om het nog beter te doen.”

SPAARCHALLENGE 4 – De Latte-challenge: je spaart 300 euro en meer

Laat jij je ook snel verleiden tot het kopen van extraatjes, zoals een designerkoffie-on-the-go (een ‘Latte’ bijvoorbeeld), een zoete zonde, een tijdschrift, of een frisdrank uit de automaat? Dat tikt aardig aan. Als je elke (week)dag of elke week één of meerdere extraatjes laat, ben je op het eind van het jaar een mooie spaarcent rijker. Het geld dat je uitspaart zet je telkens op je spaarrekening. Stel dat je 3 keer per week een extraatje van 2 euro laat, dan brengt je dat na een jaar ruim 300 euro op.

SPAARCHALLENGE 5 – De kaasschaafmethode: je spaart veel

Voor deze methode ga je aan de slag met je zichtrekening en ‘schaaf’ je het saldo op je zichtrekening telkens af tot een rond bedrag. Bedraagt het rekeningsaldo bijvoorbeeld 1514, 33 euro, dan schrijf je 0,33 euro over naar je spaarrekening. Maar je kunt ook afronden naar tientallen en honderdtallen. In dat geval gaat er ofwel 4,33 euro naar je spaarboek, ofwel 14,33 euro.Weer een makkelijke manier om je spaarvarken te spijzen!

SPAARCHALLENGE 6 – De weer-challenge: je spaart verrassend veel

Dat geld sparen echt niet saai hoeft te zijn, bewijst deze challenge: Eén keer per week, telkens op dezelfde dag van de week, spaar je het bedrag dat overeenkomt met de maximumtemperatuur van die dag. Een nu maar hopen dat 2022 een warm jaar wordt!

SPAARCHALLENGE 7 – De vaatwasser-challenge: je spaart zonder moeite veel

Nog een speelse spaarchallenge: Elke keer dat je de vaatwasser laat draaien, stop je een bedrag in een spaarpot (of plaats je het op je spaarrekening). Leg vooraf het bedrag vast, klein of groter. Je zult versteld staan van het bedrag dat je met deze challenge op het eind van het jaar bij elkaar gespaard hebt.

(Zonder moeite) nog meer geld besparen? Schrijf nu in voor de gratis budgettips van expert Sara Van Wesenbeeck

Gratis budgettips van budgetexpert Sara Van Wesenbeeck: schrijf nu in via Whatsapp - www.barkingdogs.beMag je portemonnee best wat verdikken?

Schrijf dan NU in voor de gratis budgettips van budgetexpert en coach Sara Van Wesenbeeck.

Zo word jij, zonder moeite, elke tip een beetje rijker!

 

 

Expert in life- en budgetmanagement Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.beOver de auteur: Sara Van Wesenbeeck is personal coach, expert in life & budgetmanagement, erkend bemiddelaar, organizing expert,  spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van 5 bestsellers: Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek, Rust in je huis en je hoofd en Hack je budget. Ze is een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor gelukkig, gezond, prettig en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) Foto’s: Unsplash