Je jaarbespaarplan: Financieel fit in december

Elke maand valt er wel wat te besparen. Een heel jaar lang deel ik elke maand een handige checklist om actie te ondernemen en je portemonnee flink te spijzen, met de beste adviezen uit mijn nieuwste boek ‘Hack je budget‘, 365 tips om meer uit je geld te halen.

Je jaarbespaarplan: Zo bespaar je in december

Je jaarbespaarplan: Financieel fit in december - tips van budgetexpert Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.be

1. Stel budget op

Stel in het begin van de maand een budget op en leg vast hoeveel je dit jaareinde maximaal wilt uitgeven aan cadeaus, eten, de kerstboom, feestkledij… Houd je aan dat budget en weersta verleidingen. Zo kom je niet voor grote financiële verrassingen te staan.

2. Spaar

Spaar wat (nog) kan. Zelfs in het begin of in de loop van december kan je nog geld opzij zetten voor de feestdagen. Zet de schaar in je uitgaven: Laat bijvoorbeeld elke dag een extraatje, koop huismerken in de supermarkt, ruim je huis en kleerkast op en verkoop (online) wat nog nieuw of in goede staat is. Het geld dat je hiermee verdient of uitspaart zet je opzij voor de feestdagen.

3. Bespaar op je kerstboom

Bespaar op je kerstboom door prijzen te vergelijken, je boom rechtstreeks bij de kweker te kopen, een goedkopere variëteit te kiezen of hem pas enkele dagen voor Kerstmis te kopen.

Een namaak kerstboom kan je tweedehands of na de feestdagen aanschaffen, dan heb je hem voor een prikje.

Of zet geen kerstboom, maar schik enkele dennentakken uit je tuin (of uit de tuin van familie of vrienden) in een vaas of stop ze in een emmer of aarden pot en versier de takken.

4. Hergebruik wat je kunt

Maak een inventaris van wat je nog in huis hebt en hergebruik wat je kunt:

  • Hergebruik je kerstversiering. Wat niet stuk is, kan gerust opnieuw in de kerstboom.
  • Feestkledij hoeft niet nieuw te zijn. Je opkleden voor de feestdagen kan ook met de kleren die nu al in je kast hangen.

5. E-mail kerstwensen

Verstuur kerstkaarten per e-mail; het is gratis en je kan er bovendien een persoonlijke toets aan geven met foto’s, een filmpje of muziek.

6. Maak een boodschappenlijst

Maak een boodschappenlijstje voor je feestmaal en koop enkel wat op je lijst staat.

  • Zet geen dure producten (die vaak moeten worden overgevlogen uit verre overzeese gebieden) op het feestmenu, maar kies voor de goedkopere seizoensproducten.
  • Kijk ook in je voorraadkasten en diepvriezer wat je nog kan opgebruiken.

7. Zet een Potluck op het menu

Maak je feestmaal origineel en budgetvriendelijk met een potluck. Spreek af dat elke gast één gerecht meebrengt dat met de anderen gedeeld wordt.

Met zulk een potluck win je geld en tijd en staat er een variatie aan lekkere hapjes op tafel.

8. Secret Santa deelt geschenken uit

Koop niet voor iedereen een geschenk, maar laat een ‘onschuldige hand’ vooraf bepalen wie voor wie koopt en leg vast hoeveel het geschenk maximaal mag kosten. Of spreek af dat iedereen dit jaar enkel tweedehandsgeschenken geeft.

Cadeautjes uitdelen volgens ‘Secret Santa‘ wil zeggen dat je een naam trekt en dan een kerstcadeautje koopt voor de persoon op het briefje.

Cadeautjes uitdelen volgens ‘Secret Santa‘ wil zeggen dat je een naam trekt en dan een kerstcadeautje koopt voor de persoon op het briefje. Of je kunt ook afspreken dat iedereen een algemeen geschenkje koopt. En dan speel je een spel om uiteindelijk te zien wie van wie een cadeau krijgt.

9. Maak zelf je geschenken

Maak zelf je geschenken. Ideeën voor originele home made kerstcadeaus vind je te over op internet: Bak koekjes, maak zelf juwelen, lijst een tekening van je kind in, brei een sjaal. Of schenk wat van je tijd of iets wat je goed kan: geef een bon voor een avondje babysitten, voor klusjes of voor het organiseren van papierwerk.

10. Denk nu al aan je goede voornemens

Maak een lijst met goede voornemens: Wat ga je in het nieuwe jaar anders aanpakken om geld te kunnen besparen (in mijn boek ‘Hack je budget‘ reik ik heel wat handige en hands on inspiratie aan). Begin alvast met het opzetten van een huishoudboekje. Zo weet je precies wat je te besteden hebt en wat je grootste geldvreters zijn.

Geef een kerstcadeau dat geld opbrengt, 365 dagen lang!

Geef een nuttig boek cadeau. Eén dat een heel jaar lang opbrengt: ‘Hack je budget‘ van (bespaar)expert en coach Sara Van Wesenbeeck.

Hack je budget van budgetexperte en coach Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.be
“Elke dag dat je niets doet, ben je geld aan het verliezen” – Budgetexpert en coach Sara Van Wesenbeeck.

Met de bespaarhacks in ‘Hack je budget’:

  • Haal je meer uit je geld
  • Kun je eindelijk weer sparen
  • Word je financieel fit
  • én krijg je ook rust in je hoofd. Want dat is één van de prettige bijwerkingen als je grip op je geldzaken hebt!

Elke dag een beetje rijker, ook in crisistijd? Dit winstgevende boek zet je meteen op weg!

Bestel hier een exemplaar van ‘Hack je budget’, 365 tips om meer uit je geld te halen, voor onder de kerstboom.

Het boek is uitgegeven bij Lannoo en kost 15,99 euro.

 

Over de auteur: Sara Van Wesenbeeck is personal coach, expert in life & budgetmanagement, erkend bemiddelaar, organizing expert,  spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van 5 bestsellers: Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek, Rust in je huis en je hoofd en Hack je budget. Ze is een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor gelukkig, gezond, prettig en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) Foto: Unsplash