Budgettip Mijn Portemonnee: Handleiding zuinig autorijden

 

(Deze blogpost dateert van 18 juli 2021. Ook de links in dit artikel dateren nog van die periode.)

De vakantie is dé ideale periode om nieuwe (budget)vaardigheden te oefenen. Je auto zo weinig mogelijk gebruiken bijvoorbeeld, kan je heel wat geld opleveren, vooral nu de benzineprijs weer op het hoogste peil staat sinds zeven jaar.

Neem je toch de auto voor je verplaatsingen, en geef je altijd voluit gas en trek je graag flink op, rijd je het hele jaar door met de airco aan, of laat je je bagagebox tot in de winter op het dak van je auto zitten? Dan mis je een kans op snelle euro’s!

Een zuinige rijstijl brengt het hele jaar door op. Met deze handleiding (die je op 18 juli ook in mijn vaste budgetrubriek in De Zondag vindt) kan je meteen aan de slag.

Er is goed nieuws: zuinig autorijden kun je leren! (het is heus niet moeilijk én het brengt veel op)

Zuinig rijden kun je leren aan de hand van deze handleiding met 12 nuttige en winstgevende adviezen:

 • Kies voor een rustige rijstijl: laat de motor rustig op temperatuur komen, want een koude motor verbruikt meer dan een warme. Trek niet te snel op met een koude motor, maar rijd rustig weg.
 • Houd een constante snelheid aan en vermijd hoge snelheden, dat zorgt voor een lager brandstofverbruik. Schakel zo vroeg mogelijk: bij 2500 toeren voor een benzineauto, bij 2000 toeren voor een diesel.
 • Kijk zo ver mogelijk vooruit en anticipeer op het verkeer, zodat je een constante snelheid kan aanhouden. Als je afremt, moet je daarna weer snelheid opbouwen en dat kost extra brandstof.
 • Springt het licht op rood, haal je voet dan van het gaspedaal en laat je uitrollen, dan verbruik je niets meer.
 • Zet de motor af als je langer dan een minuut stilstaat, bijvoorbeeld bij een spoorwegovergang of een stoplicht. Dit heeft alleen effect als de motor warm is.
 • Rijd wat langzamer op de autosnelweg en probeer die snelheid aan te houden.
 • Spring bedachtzaam met de airco Dit is een centenvreter die het brandstofverbruik van je auto flink doet toenemen.
 • Een halfopen raampje kan het brandstofverbruik doen stijgen met 5 procent. Houd de ramen gesloten en zet de ventilatie aan.
 • Controleer elke maand de bandenspanning. De juiste bandenspanning zorgt voor minder brandstofverbruik en voor minder slijtage van de banden.

 

Milieucentraal.nl rekende het even voor je uit: een gemiddelde

Nederlandse automobilist die 11.600 kilometer per jaar rijdt,

bespaart met zuinig rijden 140 euro per jaar. Voor veelrijders

(gemiddeld 17.400 kilometer per jaar) loopt dit op tot 205 euro per jaar.

 

 • Vermijd ballast: maak je kofferbak leeg. Hoe harder de motor moet werken, hoe meer je auto verbruikt – rijd bijvoorbeeld niet dagenlang rond met een achterbak vol oud papier.
 • Laat de bagagebox niet tot in de winter op het dak van je auto. Een dakkoffer leidt tot een meerverbruik van 10 procent.
 • De leukste, zuinigste en milieuvriendelijkste tip: laat je auto wat vaker staan en neem de fiets of ga te voet. Begin meteen met oefenen. Voor je het weet, is het een goede gewoonte geworden die een heel jaar lang je portemonnee spijst!

(Zonder moeite) nog meer geld besparen? Schrijf je NU in voor de gratis budgettips van expert Sara Van Wesenbeeck

Mag je portemonnee best wat verdikken?

Schrijf dan NU in voor de gratis budgettips via Whatsapp van budgetexpert en coach Sara Van Wesenbeeck.

Zo word jij, zonder moeite, elke tip een beetje rijker!

 

Meer slimme budgettips: ‘Hack je budget’, 365 tips om meer uit je geld te halen

Wil je meer geld overhouden op het einde van de maand, zonder in te boeten op comfort en plezier? Dan is de bestseller ‘Hack je budget’ van (bespaar)expert Sara Van Wesenbeeck hét boek voor jou!

Met de hacks in dit boek:

 • Haal je meer uit je geld
 • Kun je eindelijk weer sparen
 • Word je financieel fit
 • én krijg je ook rust in je hoofd. Want dat is één van de prettige bijwerkingen als je grip op je geldzaken hebt!

“Elke dag dat je niets doet, ben je geld aan het verliezen” – Budgetexpert en coach Sara Van Wesenbeeck.

Elke dag een beetje rijker, ook in crisistijd? Dit winstgevende boek zet je meteen op weg!

Bestel hier een gesigneerd exemplaar van ‘Hack je budget’, 365 tips om meer uit je geld te halen.

Over de auteur: Sara Van Wesenbeeck is personal coach, erkend bemiddelaar, expert in life- en budgetmanagement, organizing-expert en -coach, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van 5 bestsellers: Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek, Rust in je huis en je hoofd en Hack je budget. Ze is ook een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland.
Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor effectief, gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet!
(c) Afbeeldingen: unsplash