Betaalpijn spijst je portemonnee

Cashloos betalen moet overal kunnen. Dat kondigde de regering deze week aan. Ze gaat er snel werk van maken zodat we voortaan in alle winkels altijd met onze bankkaart of smartphone kunnen betalen.

Binnenkort hoef je dus geen cash meer op zak te hebben als je naar de winkel gaat. Makkelijk, veilig en handig, zul je denken, maar wist je dat elektronisch betalen voor jou als consument ook een keerzijde heeft? En dat je portemonnee sneller leeg is als je vaak elektronisch betaalt? Wat is hiervoor de verklaring? Ik leg het je graag even uit.

Betaalpijn

Wie zijn budget beter onder controle wil houden en geld wil besparen, laat het elektronisch betalen best voor wat het is en kiest voor cash.

Neurologisch onderzoek heeft aangetoond dat je hersenen, elke keer dat je met cash geld betaalt, een soort ‘pijn’ registreren. Deze zogenoemde ‘betaalpijn’ vind je niet prettig en wil je liefst vermijden.

De betaalpijn bederft als het ware de pret van het consumeren en daardoor zal je je geld minder makkelijk uitgeven. Als je je aankopen met de kaart of via een app of sms doet, dan voel je de betaalpijn bijna niet en zal je het geld dus makkelijker laten rollen.

Bespaar met grote biljetten

Als je met cash geld betaalt, kan je ook maar beter grote biljetten gebruiken. Die zijn nog effectiever dan de kleine, want een briefje van 100 euro aanbreken doet veel meer ‘pijn’ dan een van vijf euro. Om die reden zal je twee keer nadenken voor je je biljet van 100 euro uitgeeft.

Prettige bijwerkingen

Met cash betalen heeft nog andere prettige bijwerkingen die je niet hebt als je met de kaart betaalt. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen die met de betaalkaart betalen over het algemeen meer producten kopen, en dat ze meer ongezonde producten kopen, dan wanneer ze cash betalen.

Met cash geld betalen, en de betaalpijn die daarmee samengaat, stimuleren je dus ook om gezondere keuzes te maken.

Mijn (budget)advies

Wil je geld besparen, durf dan de ‘betaalpijn’ toe te laten en betaal (als de coronaperikelen achter de rug zijn) wat vaker met cash geld. Je portemonnee zal er blij mee zijn en je gezondheid ook. Twee vliegen in één klap!

Je vindt mijn budgettips ook elke week in De Zondag.

(Zonder moeite) nog meer geld besparen? Schrijf nu in voor de gratis budgettips van expert Sara Van Wesenbeeck

Mag je portemonnee best wat verdikken?

Schrijf dan NU in voor de gratis budgettips via Whatsapp van budgetexpert en coach Sara Van Wesenbeeck.

Zo word jij, zonder moeite, elke tip een beetje rijker!

Financieel fit zijn én blijven? Het kàn, met ‘Hack je budget’

Hack je budget van budgetexperte en coach Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.be365 tips om meer  uit je geld te halen. Dat vind je in het gloednieuwe boek ‘Hack je budget’ van (bespaar)expert en coach Sara Van Wesenbeeck.

Wil je meer geld overhouden op het einde van de maand, zonder in te boeten op comfort en plezier? Dan is ‘Hack je budget’ hét boek voor jou!

365 beproefde en slimme budgettips

(Budget)experte en coach Sara Van Wesenbeeck weet als geen ander waar we – ook in tijden van crisis – op een snelle en makkelijke manier euro’s kunnen winnen.

Sara selecteerde 365 beproefde en slimme tips en combineert deze met handige stappenplannen die je meteen geld zullen opleveren.

  • Van kleine slimme acties die je portemonnee met een extra euro spijzen
  • tot budgetkrakers die je 100 euro of meer opleveren.

Met de hacks in dit boek:

  • Haal je meer uit je geld
  • Kun je eindelijk weer sparen
  • Word je financieel fit
  • én krijg je ook rust in je hoofd. Want dat is één van de prettige bijwerkingen als je grip op je geldzaken hebt!

“Elke dag dat je niets doet, ben je geld aan het verliezen. Het kost niets en brengt alleen maar op, dus waar wacht je nog op?” voegt Sara er nog aan toe.

Elke dag een beetje rijker, ook in crisistijd? Dit winstgevende boek zet je meteen op weg!

Bestel hier een gesigneerd exemplaar van ‘Hack je budget’, 365 tips om meer uit je geld te halen.

 

Life & business coach, bemiddelaar, professional organizer, budgetexpert Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.beOver de auteur: Sara Van Wesenbeeck is life & business coach, erkend bemiddelaar, professional organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek, Rust in je huis en je hoofd en Hack je budget en ze is een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor effectief, gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.