Liefde is… elkaar organiseren

Organiseer je partner - tips van Sara Van Wesenbeeck - Valentijndag - www.barkingdogs.be

Jarenlang gelukkig met elkaar samenleven, dat wens ik je toe. Maar wat doe je als je partner een andere organisatiestijl heeft dan jij? Dat brengt grijze haren, stress en conflicten met zich mee. Toch hoeft dit in een relatie geen punt van discussie te zijn.

Vanaf nu wordt samenleven met elkaar leuk en ontspannend. Ga aan de slag met deze 10 verrassende ‘happy together’-tips.

10 verrassende Valentijntips (voor partners met een andere organisatiestijl)

Zo blijf je ook de 364 andere dagen na Valentijndag prettig en gelukkig samenleven met je partner:

Wees tolerant

Laat dat je leidraad zijn bij het samenleven met je partner. Denk niet dat je (de organisatiestijl van) je partner kunt veranderen. Probeer daarom compromissen te sluiten in plaats van te discussiëren of te argumenteren.

Inspireer je partner of geef het goede voorbeeld

Je kunt altijd iets van elkaar leren. Laat je door elkaar inspireren bij het updaten en verbeteren van de organisatie van je leven, gezin en werk. Kijk hoe je partner het doet of vraag hoe hij/zij het aanpakt. Of geef gewoon het goede voorbeeld en hoop dat je partner er iets van opsteekt.

Word niet elkaars butler

Als jij altijd zijn/haar spullen opruimt, dan heeft hij/zij geen enkele reden om het zelf te doen, of om eraan te denken dat het bij zijn of haar takenlijst hoort.

Herbekijk de taakverdeling in functie van je talenten en wensen

Taakverdeling in een koppel of gezin groeit doorheen de jaren vaak ‘organisch’; er worden meestal geen of vage afspraken rond gemaakt. Maak de taakverdeling bespreekbaar en herbekijk ze in functie van wat je graag doet en waar je goed in bent. Maak goede afspraken. Zo geraken klussen sneller afgewerkt, win je tijd die je dan voor leuke dingen kunt gebruiken.

Organiseer een meeting met je partner

Steek geregeld de koppen bij elkaar om de gang van zaken in je relatie of gezin te bespreken: Loopt alles zoals je het wenst? Wat kun je bijsturen zodat iedereen (nog meer) tevreden is en jullie organisatie en planning voortaan op wieltjes loopt?

(Lees ook mijn blogpost Op het menu: de gezinsvergadering)

Houd elkaar op de hoogte van veranderingen in de organisatie van je gezin

Deel veranderingen in de organisatie en planning meteen mee: vertel waar spullen hun vaste plaats hebben, dat de winterkleren in de kleerkast nu plaats hebben gemaakt voor de zomerkleren, dat je dochter op woensdag zwemles volgt en niet langer op zaterdag… Voortaan geen onaangename verrassingen en frustraties meer of eindeloze zoektochten naar de schaar of naar je favoriete Hawaï-hemd.

Geef je partner een ruimte waar zijn of haar (andere) organisatiegewoontes jou het minst storen

Zorg dat je elk een eigen bureau of bureautafel hebt, een eigen kleerkast of zelfs een eigen reiskoffer. Zo kun je ongestoord en naar believen je spullen organiseren en ordenen zonder dat je partner er last van heeft.

Moedig elkaar aan

Laat je partner geregeld weten dat je blij bent met zijn/haar inzet.

Gebruik humor en relativeer

Kijk voortaan door een andere (bijvoorbeeld een roze) bril naar de zogenoemde ‘mankementen’ in de organisatiestijl van je partner. Je zal zeker ook positieve dingen ontdekken. Of… je zal je voortaan minder storen aan het gedrag van je partner.

Happy Valentine’s day!

Krijg je eenden (eindelijk) op een rij met Barking Dogs coaching

Maak van dit jaar je beste ooit. Zet samen met de Barking Dogs coach de eerste stap op weg naar verandering. In een coachingstraject maken we je nieuwe goede gewoontes, en de weg ernaar toe, ook haalbaar én duurzaam.

Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet.

PS: Een telefonisch kennismakingsgesprek is gratis.

 

Over de auteur: Sara Van Wesenbeeck is life & business coach, erkend bemiddelaar, personal organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, medici, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek, Rust in je huis en je hoofd en Hack je budget en ze is een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor effectief, gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(Dit artikel van life & business coach en professional organizer Sara Van Wesenbeeck werd voor het eerst gepubliceerd op 14 februari 2011).
(c) Foto: Shutterstock