De kunst van het cocoonen in Deze Week

Stressmanagement: 13 tips om heerlijk te cocoonen - tips van life & business coach, professional organizer en auteur Sara Van Wesenbeeck13 tips om heerlijk te ontstressen

Wist je dat de vaak donkere en natte dagen van februari ook een leuke kant hebben? Het is dé ideale gelegenheid om te cocoonen. Even wegkruipen in je eigen veilige en gezellige cocon om daar te bekomen van de stress van alledag en lichaam en geest tot rust te brengen. Met deze cocoon-tips (die je ook in de krant Deze Week in mijn rubriek ‘Gezond’ vindt) tank je energie in drukke tijden.

 1. Grijp elke gelegenheid aan om je even in je cocon terug te trekken en er je batterijen op te laden, de boel de boel te laten en niks te hoeven. Gun jezelf deze cocoon-momenten en maak er bewust tijd voor. Heb je een druk leven, dan plan je best je cocoon-tijd ook in je agenda. Zo hoef je geen enkel weldoend moment te missen.
 2. Wat is het ideale moment om te cocoonen? Dat bepaal je helemaal zelf! Toch zijn donkere, natte, winderige en koude dagen uitgelezen momenten om je terug te trekken in je cocon en daar intens te genieten.
 3. Om het meeste effect te bereiken, beslis je zelf hoe je gaat huismussen. Wil je een boek lezen, onder je tv-dekentje een romantische film bekijken, knuffelen met je partner en kinderen, een middagdutje doen, de hele dag in bed blijven… De keuze is aan jou. Vergeet niet waar het bij cocoonen om draait: doen wat jou tot rust
 4. Cocoonen, daar hoort de buitenwereld even niet bij. Om echt tot rust te komen, laat je je door niets of niemand storen of afleiden. Hou je smartphone en computer ver uit de buurt en ook de deurbel negeer je bewust.
 5. Kies een plek in huis waar je volledig tot rust kunt komen en kunt ontspannen. Om te cocoonen heb je niet veel plaats nodig: een hoek in de woonkamer, een schommelstoel bij de haard, een plekje op de zetel, in je bed…
 6. Ruim op, want rust in je huis brengt rust in je hoofd. Zorg dat de plek waar je cocoont netjes en zen is: laat niets rondslingeren, doe overbodige spullen weg, geef je spullen een vaste plaats, gebruik de fruitschaal enkel waarvoor ze dient…
 7. Creëer sfeer: donkere dagen vul je met licht. Bij cocoonen horen geen ‘koude’ elektrische lampen, maar wel kaarsen of het licht van een knisperend haardvuur.
 8. Cocoonen doe je bij voorkeur in een warme omgeving. Een zacht tv-dekentje, een open haard, een kersenpitkussen of een schapenvacht mogen dus niet ontbreken.
 9. En je draagt uiteraard ook een comfortabele outfit. Je hoeft hiervoor de laatste modetrends niet te volgen. Lekker los en oversized is wat je nodig hebt: een slobbertrui, een onesie, een badjas, een oversized hemd, een joggingbroek, warme en zachte sokken, pantoffels gevoerd met schapenwol…
 10. Beluister muziek tijdens het cocoonen, want daarmee hou je stress uit je lijf en creëer je rust in je hoofd. Bij het beluisteren van je lievelingsmuziek maken de hersenen dopamine aan, daar krijg je vrijwel meteen een geluksgevoel van.
 11. Ook lekkere geuren zullen je ontspanningsmoment extra onderlijnen en gezelligheid brengen.
 12. Maak je cocoon-moment af met comfort food: Comfort food is rustgevend en hartverwarmend, het is eten waar je blij van wordt. Wat dacht je van warme wafels of een heerlijke warme chocolademelk?

Extra tip

Maak het hyggelig

‘Hygge’ is het Deense woord voor gezelligheid, behaaglijkheid, geborgenheid en nestwarmte. Maak het tijdens het cocoonen extra knus en gezellig. Voor een hyggelige omgeving heb je niet veel nodig: een ruimte die rust en warmte uitstraalt, kaarsen, een tv-dekentje… Maak een lijst met zaken die bij jouw hyggelig anti-stressmoment zeker niet mogen ontbreken.

Leven en werken met minder stress, dat realiseer je samen met Barking Dogs

Stress beter leren hanteren? Tot rust komen met een immer drukke agenda? Grip op je agenda krijgen? Een leefbaar evenwicht vinden tussen werk en je privéleven? Een oplossing vinden voor je tijdgebrek en stapels papier en rommel? Meer efficiëntie op je werkplek realiseren?

Barking Dogs en life & business coach, erkend bemiddelaar, professional organizer, spreker en auteur Sara Van Wesenbeeck coachen je om dit duurzaam te kunnen hanteren en managen, thuis en op je werkplek.

Pak je onafgewerkte zaken eindelijk aan. Zo wordt dit jaar zonder twijfel je beste jaar ooit!

Realiseer het samen met Barking Dogs

 • Bekijk hier wat Barking Dogs voor jou kan betekenen.
 • Contacteer Barking Dogs hier (een telefonisch kennismakingsgesprek is gratis).

We bijten niet!

 

Life & business coach, professional organizer, mediator, spreker en auteur Sara Van Wesenbeeck - barkingdogs.beOver de auteur: Sara Van Wesenbeeck is personal coach, erkend bemiddelaar, expert in budget- en lifemanagement, organizing expert, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen, schooldirecteurs, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van 5 bestsellers, waaronder Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Hack je budget en Rust in je huis en je hoofd . Ze is een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor gelukkig, gezond en prettig leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) Foto: Unsplash