Eindejaarsstress onder controle

Krijg in december alles makkelijk rond – 9 tips voor meer rust in je hoofd

Eindejaarsstress onder controle - tips van life & business coach en professional organizer Sara Van Wesenbeeck - barkingdogs.be

Nu Sinterklaas zijn plicht vervuld heeft, komen de feestdagen in het visier. Ook dit jaar heb je beslist nog veel te doen, maar oh zo weinig tijd. Met deze slimme tips (die je ook in de krant Deze Week kunt lezen) krijg je zonder druk en eindejaarstress alles rond en kun je met volle teugen genieten van de feestdagen.

1. Begin op tijd

Als je een relaxt eindejaar wil, zonder stress, dan is het vooral belangrijk om op tijd te beginnen met de voorbereidingen. Doe meteen wat je binnen de drie minuten kunt doen en stel vanaf nu niets meer uit.

2. Doseer

Deze periode van het jaar zul je je vast en zeker niet vervelen. Laad daarom niet meer op je bord dan nodig is. Bewaak dit streng. Bepaal wat jij belangrijk vindt en maak keuzes in functie van jouw prioriteiten. Durf ook zonder schuldgevoel ‘nee’ te zeggen als het er niet meer bij kan.

3. Noteer alles

Schaf een notitieboekje aan en noteer alles voor de feestdagen op die ene plaats: to do’s, afspraken, (cadeau)ideeën, recepten, tips… Houd het notitieboekje altijd bij de hand en vul het aan. Alles opschrijven maakt je hoofd leeg en brengt rust in je hoofd.

4. Plan

Bereid je feestdagen goed voor. Begin vandaag nog met plannen. Noteer:

  • Wat er moet gebeuren, wanneer het klaar moet zijn en welke acties je moet ondernemen om je doel te bereiken.
  • Welke feestdagen ga je vieren? Waar breng je ze door? Op welke dagen? Wie nodig je uit?
  • Zijn de kinderen tijdens de feestdagen bij jou of bij de andere ouder?
  • Hoe wordt het geven van cadeaus geregeld?
  • Wie zorgt voor de feestmaaltijden?
  • En noem maar op.

Leg eerst de grote lijnen vast, de details volgen later.

5. Delegeer

Denk niet dat je alles alleen moet doen voor en tijdens de feestdagen. Zoek hulp, delegeer, geef je huisgenoten ook een taak en zorg dat iedereen zijn steentje bijdraagt tot het welslagen van de feesten. Vraag bijvoorbeeld ook aan je gasten om elk een deel van het feestmaal mee te brengen.

Laat ook je kinderen helpen. De eindejaarsperiode is immers een ideale gelegenheid waarop kinderen iets kunnen (bij-)leren over organiseren, budgetteren en plannen.

6. Leg een eindejaarsbudget vast

De eindejaarsperiode is een dure periode. Om budgetstress te vermijden, is het handig dat je een budget maakt: bepaal vooraf hoeveel je wil uitgeven aan eten, kledij, cadeaus, kerstboom… Houd je aan dat budget en weersta aan verleidingen.

7. Maak een lijst met cadeau-ideeën

Geven maakt gelukkig, maar net dat kan je tijdens de eindejaarsperiode ook heel wat stress bezorgen. Maak een lijst met cadeau-ideeën voor je gezin, familie en vrienden (doe dit bij voorkeur het hele jaar door). Eens je lijst klaar is, kun je gericht en rustig op zoek gaan naar het ideale geschenk.

8. Begin zo snel mogelijk met winkelen

Nu is het nog vrij rustig in de winkels. Maak dus van de gelegenheid gebruik om nu al je eindejaarsaankopen te doen. Zo vermijd je besluiteloosheid en lange files in overvolle shops.

9. Vergeet de kerstboom niet

Trek er op tijd op uit om een kerstboom te kopen. Nu heb je nog veel keus en kun je de tijd nemen om prijzen te vergelijken. En vergeet niet om je tijd te nemen om hem samen met je geliefden te versieren. Ook dat is een weldoend en waardevol moment in drukke tijden!

Lees meer in Deze Week

Je vindt dit artikel ook in de rubriek ‘Gezond‘ in Deze Week, de krant die elke week gratis in elke brievenbus in Vlaanderen valt.

Lees hier het artikel ‘Eindejaarsstress onder controle’.

Maak al je goede voornemens waar met Barking Dogs Coaching

Wil je meer rustpunten in je drukke dagschema inbouwen? Van je chronische stress af geraken? Meer tijd voor datgene wat er echt toe doet? Wil je gezonder door het leven?

Dan coach ik je met plezier bij het bereiken van al je doelen!

Op de ‘we coach’-pagina van Barking Dogs maak je kennis met onze unieke coachingsprogramma’s.

Contacteer Barking Dogs. We bijten niet!

Wil je weten hoe een coachingstraject bij Barking Dogs verloopt? Of heb je nog andere vragen?

Contacteer Barking Dogs. Een telefonisch kennismakingsgesprek is gratis.

En, we bijten niet!

 

Life & business coach, erkend mediator, professional organizer, spreker en auteur Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.beOver de auteur: Sara Van Wesenbeeck is life & business coach, erkend bemiddelaar bij arbeidsconflicten, professional organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, onderwijspersoneel, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek en Rust in je huis en je hoofd en een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor effectief, gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) Foto: Unsplash – Denise Johnson