Mediteren kun je leren

Wil je zonder moeite (innerlijke) rust vinden, spanningen kunnen loslaten, het herstel van je lichaam bevorderen, je bloeddruk verlagen, je vaker happy voelen, zorgelozer kunnen zijn? Dat kan. Gun jezelf meer van dit alles en leer mediteren.

Mediteren kun je leren

Hoe begin je eraan? Start alvast met mijn tips om stap voor stap te leren mediteren en lees ze met volle aandacht.

Mediteren is…

Voor je met iets nieuws begint, is het altijd goed te weten wat het inhoudt. Mediteren is in de eerste plaats iets van en voor jezelf. Het is een korte onderhoudsbeurt voor je lichaam en geest waar je veel profijt uit haalt. Het is een techniek waarbij je je aandacht richt op wat er zich op dit moment afspeelt. Luisteren naar het fluiten van de vogels, is mediteren. Zolang dit vrij is van enige andere afleiding in je hoofd, is het een effectieve meditatie.

Goede gewoonte

Iets wat goed voor je is, daar maak je best een goede gewoonte van. Elke dag enkele minuten mediteren heeft vrijwel meteen een positief effect op je gezondheid. Begin er vandaag nog mee. Enkel zo kan het routine worden en zul je stap voor stap een gezonder mens kunnen worden.

Niet goed en niet slecht

Mediteren kun je niet goed of verkeerd doen, of beter of slechter dan de dag ervoor. Beschouw het vooral als een moment dat van jou en van jou alleen is, en mediteer op de manier die jou het beste ligt. Zonder druk op je schouders te leggen, zonder iets te moeten of te verwachten.

Voor iedereen, altijd en overal

Iedereen kan mediteren, het kan altijd en overal. Om te mediteren, heb je niets nodig: geen speciale outfit of vaste plaats. Al kan bijvoorbeeld een speciale plek wel helpen om in de juiste stemming te komen.

De ideale houding

Zitten of liggen, rondlopen of stilzitten? Bij mediteren is de ene houding niet beter of slechter dan de andere. Kies vooral een houding waar je je goed bij voelt.

Begin klein en hou vol

Begin klein, en weet dat zelfs enkele minuten per dag hun effect niet zullen missen. Verleng de duur van je meditatiemoment enkel als je er klaar voor bent. Hou vol, zelfs al loopt het in het begin niet zo vlot als je verwacht had. Dat hoort erbij en is best oké.

Focus op één ding

Start met mediteren door te focussen op één enkel ding of voorwerp. Dat geeft je geest de kans om alle andere zaken even te laten voor wat ze zijn. Focus bijvoorbeeld op je ademhaling en ervaar daarbij bewust hoe de lucht in en uit je longen stroomt en hoe je buik zich uitzet en weer intrekt. Focus op het fluiten van de vogels. Of richt je aandacht op één van je zintuigen of zelfs op je gedachten.

Zoek je weg

Er zijn vele vormen van meditatie. Kies degene waar je je het best bij voelt, of wissel af. Enkele voorbeelden:

  • Mantra-meditatie: meditatie waar je telkens eenzelfde woord of zin uitspreekt.
  • Tel-meditatie: tel iedere in- en uitademing tot je bijvoorbeeld aan 100 bent.
  • Bodyscan meditatie: verplaats je aandacht heel bewust stap voor stap over je volledige lichaam, van je tenen naar je kruin.

Bijkomende tip: Beditatie

Mediteren toevoegen aan je dagelijkse routine? Doe het met ‘beditatie’. Mediteer 5 of 10 minuten in, op of rond je bed. Mediteer na het opstaan en/of voor het slapen gaan. Daar pluk je dag en nacht de vruchten van.

Proficiat!

Proficiat, het is je gelukt om je volle aandacht bij het lezen van dit artikel te houden! Je eerste meditatiemoment is nu bij wijze van spreken al een feit. Op naar het volgende.

Lees meer in Deze Week

Je vindt dit artikel ook in Deze Week, de krant die elke week gratis in elke brievenbus in Vlaanderen valt.

Lees hier het artikel ‘Mediteren kun je leren’.

Maak al je goede voornemens waar met Barking Dogs Coaching

Wil je meer rustpunten in je drukke dagschema inbouwen? Van je chronische stress af geraken? Meer tijd voor datgene wat er echt toe doet? Wil je gezonder door het leven?

Dan coach ik je met plezier bij het bereiken van al je doelen!

Op de ‘we coach’-pagina van Barking Dogs maak je kennis met onze coachingprogramma’s.

Contacteer Barking Dogs. We bijten niet!

Wil je weten hoe een coachingstraject bij Barking Dogs verloopt? Of heb je nog andere vragen?

Contacteer Barking Dogs. Een telefonisch kennismakingsgesprek is gratis.

En, we bijten niet!

 

Life & business coach, erkend mediator, professional organizer, spreker en auteur Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.beOver de auteur: Sara Van Wesenbeeck is life & business coach, erkend bemiddelaar bij arbeidsconflicten, professional organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, onderwijspersoneel, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek en Rust in je huis en je hoofd en een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor effectief, gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.