De ideale work-out @ work

Je ideale work-out op het werk - tips personal coach Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.be

Is ‘stoelplakken’ je favoriete bezigheid tijdens je werkdag? Niet echt een goede gewoonte, want het veroorzaakt heel wat ongezonde bijwerkingen zoals hart- en vaatziekten, boelemie, afname van je productiviteit (om er maar enkele te noemen).

Introduceer een portie beweging in de routine van elke werkdag. Dat houdt je alert en gefocust, productief en gezond. Waar wacht je nog op: Let’s work-out!

PS: Houd je het graag ludiek? Probeer dan zeker de Fred & Ginger eens uit.

De ideale work-out @ work

Gezond en productief op het werk met mijn 10 tips voor een leuke en makkelijke dagelijkse work-out op het werk:

De Woonwerkwork-out

Verrijk je pendeltocht naar het werk met meer beweging: neem de fiets of ga te voet. Dat heb je dan al gehad, zonder dat het extra tijd of moeite kost. En er zijn nog andere voordelen: tijdwinst, geen file of parkeerstress.

Ver-verder-verst

Niets zo makkelijk als met één hink-stap-sprong vanuit je auto op kantoor te landen. Doorbreek dit ongezonde patroon: parkeer je auto een eind van je werkplek en gun jezelf een ochtend- en avondwandeling. Bouw het op: parkeer je auto elke week een eindje verder. Met deze dagelijkse gewoonte vul je je energie-tank en begint en eindigt je werkdag met een fris hoofd.

De Trap-stap

Vervang het babbeltje in de lift door een gezond alternatief: neem de trap! En doe het zo vaak als je kan. Bevindt je kantoor zich op de bovenste verdieping? Ook dan heb je geen excuus om het traplopen over te slaan: verleg je grenzen, verdieping per verdieping. Of daag jezelf uit en neem twee treden tegelijk.

De Pauzepakker

Bouw bewust korte, actieve pauzes in. Strek elk uur gedurende 5 minuten de benen: ga op ‘ontdekkingstocht’ in je eigen kantoorgebouw, loop tussen 2 vergaderingen een blokje om, maak een ommetje als je naar de cafetaria gaat.

Deze Pauzepakker-oefening raad ik je vooral ook aan voor echt drukke dagen.

De Sta-op-op-op

Gemiddeld 5 tot 8 uur aan een stuk stilzitten op kantoor is niet gezond: het kan hartziekten, diabetes, depressie, obesitas veroorzaken. Doe wat meer rechtopstaand: wissel zitten en staan af, wandel rond tijdens het telefoneren, vergader staand of houd wandelmeetings in het park.

De Veer-op

Niemand in de buurt? Maak dan tijd voor de ‘veer-op’: sta recht en ga meteen weer zitten. herhaal dit 5 of 10 keer na elkaar. Nu het bloed weer door je aders stroomt, krijgt ook je brein meer zuurstof en zal je productiviteit stijgen. Herhaal dit verschillende keren per dag en je vertrekt vanaf nu elke dag op tijd naar huis.

De Dreamteamer

Organiseer een dagelijks work-outmoment met je team, het hele kantoor of afdeling. Maak het ludiek: doe de stoelendans, of om ter snelst boven aan de trap.

De aanwezigheid van anderen motiveert je om eraan te beginnen en vol te houden.

Stop met e-mailen

Gedaan met het versturen van ‘luie’ e-mails naar je collega die twee deuren verder zit! Voortaan lever jij je bericht persoonlijk af met de ‘benenwagen’.

Prettige bijwerkingen: je houdt je hoofd fris, je hart gezond, je vermagert én je gaat beter samenwerken met je collega’s.

Toestelturnen

De kopieermachine, waterbron en drankautomaat zijn ideale plaatsen om (tijdens het wachten) een korte work-out te doen:

  • leg je handen op het kopieerapparaat en ga zo lang door de knieën tot je rapport gekopieerd is
  • kies voor de versnapering helemaal onderaan de automaat
  • buk en strek, til 10 keer je hielen van de grond tijdens het vullen van je kop koffie

De Fred & Ginger

Maak de Fred Astaire of de Ginger Rogers in jezelf wakker. Deze oefening speelt zich af onder je bureel: Trappel heel snel met je tenen op de vloer. Maak het nog leuker door er een echt tapdansje van te maken. Niemand die het ziet, maar voor jou wel een gezonde en leuke gewoonte!

Lees meer in Deze Week

Je vindt dit artikel ook in Deze Week, de krant die elke week gratis in elke brievenbus in Vlaanderen valt.

Lees hier het artikel ‘De ideale work-out @ work’.

Maak al je goede voornemens waar met Barking Dogs Coaching

Wil je eindelijk elke dag op tijd naar huis vertrekken? Niet enkel drukdrukdruk bezig zijn, maar je werk ook écht gedaan krijgen? Volg dan een van de coachingprogramma’s van Barking Dogs.

Wil je weten hoe Barking Dogs je coachingstraject aanpakt? Of heb je nog vragen? Contacteer Barking Dogs. Een telefonisch kennismakingsgesprek is gratis.

We bijten niet!

 

Life & business coach, erkend mediator, professional organizer, spreker en auteur Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.beOver de auteur: Sara Van Wesenbeeck is life & business coach, erkend bemiddelaar bij arbeidsconflicten, professional organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, onderwijspersoneel, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek en Rust in je huis en je hoofd en een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor effectief, gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) Foto: Shutterstock – Luis Louro