Voor een prikje terug naar school

Zonder stress terug naar school met de tips van life & business coach, personal organizer en budgetcoach Sara Van Wesenbeeck @ Barking DogsNog zeven keer slapen en dan begint het nieuwe schooljaar. September is traditiegetrouw een dure maand voor wie schoolgaande kinderen heeft. Dat legt vaak extra druk op je budget én op je schouders.

Zonder (budget)stress terug naar school

Met deze slimme budgettips vermijd je stress en een gat in je portemonnee.

1. Hergebruik

Voor je erop uit trekt om nieuwe spullen aan te kopen, verzamel je eerst al het schoolmateriaal van vorig jaar. Ga na wat nog in goede staat is, dat hoef je dan al niet meer aan te kopen of dubbel te kopen. Je hebt zeker een heleboel spullen die nog in uitstekende staat zijn en gerust nog een schooljaar mee kunnen. Dat is alvast heel wat geld uitgespaard!

2. Maak een boodschappenlijst

Na het verzamelen van je spullen stel je een boodschappenlijst op die je overal meeneemt. Belangrijk: koop enkel wat op de lijst staat. Je zult heel wat minder impulsaankopen doen en wint zo heel wat geld.

3. Leg een maximum budget vast

Bepaal op voorhand hoeveel geld je wilt of kunt uitgeven aan schoolspullen en houd je aan dat maximum budget. Zo heb je controle over je budget en geef je niet meer uit dan voorzien of haalbaar is.

4. Koop niet meer dan nodig

Koop enkel wat écht nodig is. Laat je daarbij onder meer leiden door de lijst met benodigdheden die je kind van de school mee krijgt. Lagere scholen zijn trouwens verplicht om het schoolmateriaal voor je kind gratis te leveren. En stel jezelf ook de vraag of je kind echt elk jaar een nieuwe schooltas of pennenzak nodig heeft? Wellicht kunnen die van vorig jaar nog een schooljaar mee.

5. Vermijd merkproducten

Vermijd (dure) merkproducten, zoals bijvoorbeeld schooltassen, kaftpapier, schrijfgerief. Wat nu ‘in’ is, kost een pak meer en is over enkele maanden toch alweer uit de mode. Ook merkkledij is een pak duurder. Je vindt heus wel leuke alternatieven aan een betere prijs.

6. Doe je aankopen in de goedkoopste winkel

Kies de goedkoopste winkel om je aankopen te doen. Winkels vergelijken kan je heel wat geld opbrengen. Gebruik daarvoor onder meer het internet. Je zult versteld staan van de grote prijsverschillen. Loop zeker ook langs bij de tweedehands- of hergebruikwinkel. Ook daar vind je leuke spullen voor een prikje.

7. Groepeer je aankopen

Groepeer je aankopen: voor grote(re) aantallen krijg je meestal korting, of kun je gerust korting vragen.

8. Plan je aankopen

Loop niet elke dag – of meerdere keren per dag – in alle haast naar de winkel. Onder tijdsdruk inkopen doen, kost je altijd meer geld. Je komt in de verleiding om impulsaankopen te doen en dat zijn grote geldvreters. Plan ook om de schooloutfits voor je kinderen tijdens de koopjesperiode aan te kopen. De aankoop van een nieuwe winterjas kan vast en zeker nog wachten tot je hem veel goedkoper kunt krijgen.

9. Laat je kinderen thuis als je gaat winkelen

Kinderen willen liefst van al zélf kiezen welke mappen of kaftpapier ze voor school willen en je vindt het beslist moeilijk om aan hun smeekbeden te weerstaan. Doe je aankopen zo veel mogelijk zonder de kinderen en zoek een gulden middenweg tussen hun vaak (dure) wensen en het budget dat je voor schoolspullen hebt vastgelegd. Koop bijvoorbeeld wel dat leuke design-kaftpapier, maar schaf daarnaast goedkope cursusmappen aan – en die zijn er heus ook in leuke kleuren. Zo kan iedereen het nieuwe schooljaar met een goed gevoel aanvatten.

10. Maak zelf je lunchpakket

Elke middag een broodje in de cafetaria van de school kost veel geld. Als je met het hele gezin een lunchpakket van thuis meeneemt, kun je heel wat geld besparen. Trek er ’s ochtends voldoende tijd voor uit.

11. Neem de fiets

Moeten je kinderen echt elke dag met de auto naar school gebracht en afgehaald worden? Met de fiets bespaar je heel wat op brandstof, want wist je dat elke kilometer met de auto je al gauw een halve euro kost (all in). Neem de fiets voor elke verplaatsing korter dan 5 kilometer, dat loont zowel voor je gezondheid als voor je portemonnee.

Lees meer: Het slimme budgetboek

Naast ‘Rust in je huis en je hoofd’ en ‘Het handboek voor de spitsuurvrouw’, schreef Sara Van Wesenbeeck life & business coach, personal organizer, mediator, spreker en auteur Sara Van Wesenbeeck in 2013 ook ‘Het slimme budgetboek’ (het boek waarmee je elke dag minstens 100 euro wint).

Bestel het boek hier.

 

Contacteer Barking Dogs voor een afspraak. Een telefonisch kennismakingsgesprek is gratis.

En… we bijten niet!

Dit artikel: ook in Deze Week!

Je vindt de tips van life & business coach, personal organizer, budgetcoach Sara Van Wesenbeeck deze week ook in de krant Deze Week.

Lees hier de budgettips van Sara Van Wesenbeeck: ‘Voor een prikje terug naar school’.

 

Over de auteur: Sara Van Wesenbeeck is life & business coach, erkend bemiddelaar bij arbeidsconflicten, professional organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, onderwijspersoneel, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek en Rust in je huis en je hoofd en een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor effectief, gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(Deze blogpost werd voor het eerst gepubliceerd op 28 augustus 2013)