Stressvrij op reis met kinderen

“Mama, zijn we er al?” Wie met (kleine) kinderen reist, weet dat hij zich binnen tien minuten na vertrek aan deze vraag kan verwachten. Maar dit hoeft echt niet het startschot te zijn van een vakantie boordevol stress.

Met deze 10 slimme tips in je reiskoffer ga je stressvrij op reis met kinderen en wordt elke vakantie samen met je lieverds een succes.

1. Ga ervoor!

Wil je op vakantie met je kinderen? Laat je dan vooral niet ontmoedigen door (de gedachte aan) het werk vooraf en door de stress die reizen met kinderen met zich kan meebrengen. Ga vooral niet doemdenken. Pak je dreumessen onder de arm en doe het gewoon. Je gaat het je niet beklagen.

2. Leg de lat niet te hoog

Stel geen al te hoge verwachtingen aan je vakantie. Focus vooral op genieten, gezellig samen-zijn, even weg zijn van huis. Wil je een geslaagde vakantie? Neem dan in elk geval je kinderen mee, maar laat ‘Mijnheer of Mevrouw te perfect’ thuis.

3. Bereid jezelf goed voor

Een vakantie zonder stress begint altijd met een goede voorbereiding. Van alles en nog wat op het allerlaatste moment regelen, komt je innerlijke rust niet ten goede. Begin dus ruim op tijd met het plannen van je reis en met de voorbereidingen: maak een checklist, vraag op tijd identiteitsbewijzen of visa aan, doe inkopen, leg alles vooraf klaar in een aparte ruimte.

4. Kies een haalbare bestemming

Kies een vakantiebestemming die voor jouw gezin haalbaar is. Weeg de voor- en nadelen af en laat je vooral niets aanpraten door anderen. Enkel jij weet wat voor jouw gezin het beste werkt. En wat dit jaar nog niet lukt omdat je kinderen bijvoorbeeld nog te klein zijn, lukt beslist over enkele jaren wel.

5. Laat tieners mee beslissen

Laat je grotere kinderen mee beslissen over de reisbestemming en -route. Vraag hen om zelf voorstellen te doen, verdeel de taken. Ook inpakken kunnen ze zelf, zo haal je weer een extra taak van je bord.

6. Rustig op reis met de auto

Dag en nacht doorrijden om je bestemming te bereiken, is niet alleen voor jou vermoeiend, maar ook voor je kinderen best een beproeving. Dat zullen ze je dan ook snel duidelijk maken. Best rijd je in meerdere dagen naar je bestemming en bouw je onderweg veel actieve rustpauzes in.

7. Een rustige vlucht

Kies een vlucht tijdens de week. Het is dan minder druk op de luchthaven. Probeer zonder al te veel tussenlandingen op je bestemming te geraken. Of boek een avondvlucht, dan zullen je kinderen onderweg rustig slapen.

8. Haal je trukendoos boven

Op weg naar de bestemming kan het nodig zijn dat je je trukendoos moet bovenhalen. Bereid je daarop voor: maak een lijst met spelletjes voor onderweg, leg boeken klaar, knuffels, eventueel een tablet. Verras je kinderen met wat speelgoed dat je als verrassing hebt meegenomen. Lekkere tussendoortjes zijn ook onontbeerlijk, maar hou het wel gezond, want suiker maakt kinderen hyperactief.

9. Je vakantie begint… in de speeltuin

Joelende kinderen op de achterbank kunnen je heel wat stress bezorgen. Begin je vakantie daarom… in de speeltuin, want daar kunnen je (kleine) kinderen hun energie kwijt. De verplaatsing naar je vakantiebestemming zal daarna een pak vlotter verlopen.

10. Last but not least: geniet!

Ga met de stroom mee, geniet van het samen-zijn en beschouw alle extraatjes die op je pad komen als een geschenk. Zo kan het hele gezin met volle teugen genieten van een welverdiende vakantie!

Meer slimme tips van Sara Van Wesenbeeck

Boek 'Rust in je huis en je hoofd' van Life & business coach - Professional organizer - mediator - spreker - auteur Sara Van Wesenbeeck @ Barking Dogs

 

 

 

Op zoek naar meer (kwali)tijd en minder stress?

Wil je ook meer leven en werken alsof het elke dag vakantie is? Ben je op zoek naar minder stress en meer rust in je hoofd? Droom je van meer tijd voor datgene wat je écht belangrijk vindt? Wil je de complexiteit van je leefomgeving beter leren hanteren? Of een burn-out voor zijn?

Barking Dogs biedt personal coaching, ondersteuning en workshops op maat voor: managers, high potentials, spitsuurvrouwen, spitsuurprofessionals, medici, individuen en gezinnen.

Lees hier meer over wat Barking Dogs voor jou kan betekenen.

Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet!

Contacteer hier Barking Dogs. Een telefonisch kennismakingsgesprek is gratis.

En… we bijten niet.

 

Over de auteur: Life & business coach - Professional organizer - mediator - spreker - auteur Sara Van Wesenbeeck @ Barking DogsSara Van Wesenbeeck is life & business coach, erkend bemiddelaar bij arbeidsconflicten, professional organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, onderwijspersoneel, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek en Rust in je huis en je hoofd en een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor effectief, gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) Foto: Shutterstock – Callahan