Zen naar de zon: checklist voor een zorgeloze vakantie

Zonder vakantiestress op reis - tips van life & business coach, professional organizer, spreker, auteur Sara Van Wesenbeeck

De periode voor de vakantie is een drukke tijd, niet alleen op het werk, maar ook thuis. Voor je eindelijk kunt genieten van een welverdiende vakantie, is het wellicht druk druk druk, hol je jezelf voorbij en zit je hoofd vol. Niet gezond.

Met deze 15 tips die ik voor de krant Deze Week en op mijn blog Sara’s L!fesavers schreef, geraak je zonder moeite in zen-modus bij het voorbereiden van je vakantie én heb je alles onder controle bij het vertrek.

 1. Begin op tijd met de voorbereidingen. Niet stressen, dat is de boodschap.
 2. Noteer alles wat je voor je vakantie nog moet doen en afwerken in één notitieboekje. Met al je to do’s meteen bij de hand zit je hoofd minder vol. Overloop je lijst en bekijk wat je prioriteiten zijn en wat kan wachten.
 3. Neem een aantal dagen voor je op reis vertrekt al vrij op het werk.
 4. Zorg ook voor je vakantie voor voldoende slaap en klop geen overuren op het werk. Vermoeidheid geeft voor onnodige stress, voor en ook tijdens je vakantie.
 5. Maak een lijst met benodigdheden voor je vakantie of ga op het internet op zoek naar een vakantiechecklist en begin alles op tijd te verzamelen en klaar te leggen.
 6. Voorzie een ruimte in huis waar je alvast alle reisspullen kunt verzamelen. Sorteer ze per categorie, zoals kleding, schoonheidsproducten, dingen die je op weg naar je vakantiebestemming nodig hebt…
 7. Maak een boodschappenlijst met alles wat je nog voor je vakantie wilt aankopen. Om tijd te winnen plan je je vakantieboodschappen op eenzelfde namiddag of avond.
 8. Neem de tijd om in te pakken. Mogelijk heb je de gewoonte om de avond voor je vertrekt snelsnelsnel nog je koffers te pakken. Voeg daar nog een hele korte nachtrust aan toe en je hebt het ‘perfecte’ recept voor een slechte start van je vakantie. Pak het voortaan anders aan.
 9. Travel light. Neem niet je hele hebben en houden mee. Spullen verzwaren je leven, dus de essentiële zaken volstaan.
 10. Vraag op tijd aan de buurman, je ouders of een vriend(in) om op je huis en huisdieren te passen, de brievenbus leeg te maken, de planten water te geven, het gras af te maaien. Zet het één en ander op papier en zorg op tijd voor een goede briefing.
 11. Denk niet dat je alles alleen moet doen. Verdeel de taken: wedden dat je kinderen hun eigen kleren en vakantiespullen zelf kunnen klaarleggen en inpakken? Jong geleerd is oud gedaan.
 12. Zet je huis aan de kant voor je vertrekt: ruim op, poets, ruim de vaatwasmachine uit, verschoon het beddengoed… Dat zorgt voor een ontspannen gevoel bij het vertrek én bij thuiskomst. In een opgeruimd huis thuiskomen, zal ook je vakantiegevoel aanzienlijk verlengen.
 13. Om ten volle van je vakantie te kunnen genieten, is het slim om vooraf een aantal keuzes te maken, zoals: wat mag wel of niet met jou mee op vakantie? Gun je laptop en smartphone ook vakantie, daar zul jij je ook beter bij voelen. Begin nu al met af te kicken.
 14. Maak nu al nieuwe vakantieplannen. Een weekendje weg, bijvoorbeeld. Zo heb je meteen iets om naar uit te kijken en krijgt stress geen kans.
 15. Begin je vakantie te plannen en geniet nu al van het feit dat je binnenkort vakantie hebt, maar voorzie niet al te veel activiteiten. Vakantie dient om de batterijen op te laden, niet om weer een nieuwe ratrace te starten.

Het enige wat jij nu nog moet doen, is (slim) inpakken en wegwezen!

Meer slimme tips voor rust in je hoofd van Sara Van Wesenbeeck

Boek 'Rust in je huis en je hoofd' van Life & business coach - Professional organizer - mediator - spreker - auteur Sara Van Wesenbeeck @ Barking Dogs

 

 

 

Voorkom (vakantie)stress met personal coaching

Loop je ook op de toppen van je tenen voor je met vakantie vertrekt en wil je dat anders? Ben je op zoek naar leven en werken met minder stress en rust in je hoofd? Wil je de complexiteit van je leefomgeving beter leren hanteren? Of een burn-out voor zijn?

Barking Dogs biedt personal coaching, ondersteuning en workshops op maat voor managers, high potentials, spitsuurvrouwen, spitsuurprofessionals, medici, individuen en gezinnen.

Lees hier meer over wat Barking Dogs voor jou kan betekenen.

Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet!

Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen?

Contacteer hier Barking Dogs. Een telefonisch kennismakingsgesprek is gratis.

En… we bijten niet.

 

Over de auteur: Life & business coach - Professional organizer - mediator - spreker - auteur Sara Van Wesenbeeck @ Barking DogsSara Van Wesenbeeck is life & business coach, erkend bemiddelaar bij arbeidsconflicten, professional organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, onderwijspersoneel, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek en Rust in je huis en je hoofd en een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor effectief, gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.