Zo word je een succesvolle doener: 4 gouden tips

word-een-succesvolle-doener-met-tips-van-coach-sara-van-wesenbeeck

‘Ik hoop het te realiseren…’, ‘Ik zou het willen doen…’, ‘Binnenkort zal ik…’, ‘Ik plan om het morgen te doen…’

If and When were planted, and Nothing grew, zegt het Engelse spreekwoord. Als je maar lang genoeg ‘als’ en ‘ooit’ roept, blijf je uitstellen en kom je niet verder dan dagdromen. En dat is zonde, vind je ook niet?

Als en (n)ooit

Gebruik jij ook ‘als’ en ‘ooit’ als het gaat om het realiseren van je doelen? Meestal sta je er niet bij stil hoe je dingen zegt, maar dat bepaalt vaak wel of je actie gaat ondernemen en of je uiteindelijk iets voor elkaar krijgt.

De oplossing zit hem in het bewust observeren van je taalgebruik. Je zal beter zicht krijgen op wat zich in je hoofd afspeelt en dat bepaalt uiteindelijk of je met succes je plannen realiseert.

Praters en doeners

Om het eenvoudig te houden deel ik mensen die een plan willen realiseren in twee categorieën in: de praters en de doeners.

Praters bespreken hun doelen op een passieve manier: ‘Ik zou willen…’ ‘Ik denk eraan om…’ ‘Ik zou ooit nog eens…’ ‘Ik probeer om…’ Op deze manier blíjf je uitstellen.

Om een doener te worden, praat je best zoveel mogelijk in de tegenwoordige tijd. Dat zorgt voor actieve gedachten die je aanzetten om actie te ondernemen en je doelen te realiseren:

‘Ik doe het!’

‘Ik kan het!’

‘Ik realiseer het!’

De kans dat je gaat beginnen en je plannen realiseert, is op deze manier een stuk groter.

Kortom: praat en denk op de juiste manier en je gedrag zal volgen.

Zeg nu zelf, wie kan jou het best overtuigen, de prater of de doener?

Van prater naar doener

Zo word je een succesvolle doener die al zijn/haar plannen realiseert:

  • Vervang vage, passieve taal door concrete, actieve taal. Verander ‘ik zou’ meteen in ‘ik ga’.
  • Verander ‘ooit zal ik het doen’ in concrete termen, zoals ‘maandag om tien uur’.
  • Denk in oplossingen en niet in problemen.
  • Geloof in jezelf: je kunt het!

Ga aan de slag met je persoonlijke coach

Wil je voorgoed komaf maken met je uitstelgedrag? ‘De kunst van het starten’ onder de knie krijgen? Barking Dogs coacht je met kennis van zaken bij het aanpakken van je uitstelgedrag en bij het veranderen van je gewoontes.

Neem hier contact op met Barking Dogs en personal coach Sara Van Wesenbeeck voor gratis kennismakingsgesprek of voor het opstarten van een coachingstraject, op het werk of in je thuisomgeving. We bijten niet.

 

Over de auteur: Life en business coach - Professional organizer Sara Van Wesenbeeck - Foto Ellen Goegebuer2Sara Van Wesenbeeck is life & business coach, erkend bemiddelaar bij arbeidsconflicten, organizing expert, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, onderwijspersoneel, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek en Het slimme budgetboek. Ze is een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Op haar website en blog barkingdogs.be vind je meer slimme tips voor persoonlijke effectiviteit, een gezonde worklife-balans en slim tijdbeheer.
© Foto: Shutterstock