Bedwing je perfectionisme in 11 stappen

Leid je perfectionisme in goede banen - 11 tips van personal coach Sara Van Wesenbeeck

 

Als je iets doet, wil je het hoogst waarschijnlijk graag goed doen. Maar misschien ben jij wel ‘mevrouw of mijnheer Té Perfect’ voor wie het nooit goed genoeg is en die enorm hoge eisen aan zichzelf en aan zijn of haar werk stelt?

Perfectionisme kan je verlammen en beletten om aan een taak te beginnen, want het kan altijd beter, het is nooit het perfecte moment, het is nooit af. Dus waarom zou je actie ondernemen als het in jouw ogen toch niet perfect is of kan zijn?

Hoog tijd om de scherpe kantjes van je perfectionisme af te vijlen en het niet langer tegen je te laten werken, maar perfectionisme in te zetten als je bondgenoot.

Gun jezelf daarvoor tijd om te veranderen (want hardnekkige gewoontes veranderen gebeurt heus niet van de ene op de andere dag), wees mild voor jezelf en wees niet boos als je in de waan van de dag toch weer even teruggrijpt naar je oude (al te perfecte) gewoonte.

Leid je perfectionisme in goede banen met mijn 11 adviezen:

 • Focus op het proces, niet op het resultaat. De weg ernaartoe is best leuk. Neem je voor om daarvan te genieten en niet te focussen op alles wat volgens jou nog niet 100 procent in orde is.
 • Leg je innerlijke criticus het zwijgen op. Je innerlijke commentaarstem die je streng en vermanend toespreekt, legt jou beperkingen op waar je steeds tegenaan loopt. Snoer hem de mond en je zult al gauw ontdekken dat je heus niet hopeloos zult mislukken als je actie onderneemt.
 • Probeer uitstekend werk na te streven, geen perfect werk.
 • Focus op wat realistisch is in plaats van wat ideaal is.
 • Leer in te zien dat niemand van jou perfectie verwacht.
 • Vervang ‘moeten’ door ‘willen’.
 • Bepaal een tijdslimiet. Bedenk vooraf hoe lang je aan de taak bezig zult zijn. Met het resultaat dat je op dat moment hebt behaald, ben je tevreden, daar ga je het mee doen. Je weet dan dat je niet oneindig zult doorgaan en dat motiveert je om te beginnen.
 • Leer tevreden te zijn met ‘goed = goed genoeg’.
 • Leer te focussen op je successen, niet op wat er in jouw ogen verkeerd liep.
 • Beloon jezelf voor je prestaties.
 • Oefen imperfectie. Doe elke dag één ding wat minder perfect en beloon jezelf daarvoor.
Over de auteur: Life en business coach - Professional organizer Sara Van Wesenbeeck - Foto Ellen Goegebuer2Sara Van Wesenbeeck is life & business coach, erkend bemiddelaar bij arbeidsconflicten, organizing expert, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, onderwijspersoneel, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek en Het slimme budgetboek. Ze is een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Op haar website en blog www.barkingdogs.be vind je meer slimme tips voor persoonlijke effectiviteit, een gezonde worklife-balans en slim tijdbeheer.
 © Foto: Sara Van Wesenbeeck