Zo voorkom je dat deeltijds werken je net meer stress oplevert: nuttige tips van coach Sara Van Wesenbeeck op Nina.ne

Deeltijds werk verhoogt de tijdsdruk bij vrouwen. Dat blijkt uit een studie van de VUB die het Instituut voor de gelijkheid van Vrouwen en Mannen liet uitvoeren.

Uit het nationale tijdsbestedingsonderzoek dat om de vijf jaar gehouden wordt, blijkt dat vrouwen nog steeds 1 uur en 20 minuten per dag meer aan het huishouden en de zorg voor de kinderen besteden dan de man. Bij vrouwen die deeltijds werken, stijgt dat verschil tot meer dan 2 uur per dag.

“Dat vrouwen naast die extra rol die ze opnemen ook meer tijdsdruk ervaren komt onder meer omdat vrouwen de tijd die ze niet aan betaald werk besteden opvullen met zorgtaken”, dat vertelt life & business coach en auteur van ‘Het handboek voor de spitsuurvrouw’ Sara Van Wesenbeeck aan NINA.be. “Die ‘zorgtijd’ is vooral gericht op anderen en flexibiliteit staat dan centraal. De zorgtaken zijn heel versnipperd en net dat geeft stress. Het lijkt alsof je nooit iets afkrijgt, alsof je de hele week met huishoudelijk werk bezig bent.”
Sara Van Wesenbeeck op NINA.be: “Nochtans is het wél haalbaar om dankzij deeltijds werk, meer kwali-tijd voor je gezin vrij te maken. Je zal daarvoor wel enkele hardnekkige gewoontes moeten veranderen, maar laat dat je niet afschrikken, het loont de moeite voor het hele gezin.”

Ziehier enkele nuttige adviezen van coach Sara Van Wesenbeeck voor minder stress voor (deeltijds werkende) spitsuurvrouwen:

  • Durf los te laten en te delegeren (zonder te controleren).
  • Tracht de gezinstaken te (her)verdelen (organiseer daarvoor een wekelijkse gezinsvergadering).
  • Plan, ook de tijd die je besteedt aan niet betaalde arbeid.

Lees het interview en de tips van coach Sara Van Wesenbeeck op NINA.be…

Volg ook De workshop voor de spitsuurvrouw’ van life & business coach Sara Van Wesenbeeck. Schrijf je nu in!