9 tips voor een zachte landing op het werk na je vakantie

Aan alle mooie liedjes komt een eind, ook aan de vakantie. Na een verkwikkende vakantie ben je nu wellicht helemaal klaar voor het vervolg.

Liefst wil je nog lang profijt hebben van de opgedane energie, maar meestal loopt het anders: de eerste dagen op het werk word je overvallen door een tsunami van e-mails, to do’s, verplichtingen, vergaderingen… Voor je het weet, zit je weer volop in het spitsuur.

Het vakantiegevoel op het werk verlengen? Je doet het aan de hand van de 9 nuttige tips van personal coach, professional organizer, spreker en auteur Sara Van Wesenbeeck:

TIP 1 – Zorg voor een zachte landing

De eerste dagen heb je heel wat te doen: e-mails en post doornemen, bijpraten met je collega’s, plannen. Gelukkig heb je dit moment voor je vakantie al voorbereid, heb je de eerste dag een lege agenda en staat je afwezigheidsassistent nog aan.

Gun je lichaam en geest minstens één dag om in je dagelijkse routine te komen. Geniet van het feit dat je gefocust en zonder al te veel stoorzenders aan je eerste werkdagen kunt beginnen. En waak erover dat je alle goede voornemens die je tijdens je vakantie hebt gemaakt niet meteen aan de kant schuift.

TIP 2 – Bepaal je prioriteiten

Op je eerste werkdag lijkt alles even druk. De kunst bestaat erin om het gevoel van urgentie geen kans te geven. Neem de tijd om overzicht te krijgen en bepaal dan wat je eerst gaat aanpakken. Je kunt nu eenmaal niet alles tegelijk doen, ook niet met een uitgeruste geest.

TIP 3 – Maak een praatje

Schiet niet meteen in de drukdrukdruk-modus waarbij je alles en iedereen straal voorbijloopt. Bijpraten met collega’s, medewerkers en je baas is belangrijk. Na het uitwisselen van de vakantieverhalen kun je ook even informeren naar de gebeurtenissen op kantoor. Zo ben je op korte tijd weer bij.

TIP 4 – Stel niet uit wat je meteen kunt doen

De eerste dag na je vakantie reserveer je om je e-mails te lezen, je post door te nemen en telefoontjes te plegen. Best moeilijk om je tot deze acties te beperken, nietwaar?

Een gulden regel waarmee je die eerste dag(en) op het werk heel wat tijd kunt winnen: stel niet uit wat je meteen kunt afhandelen. Mails en post die wat meer tijd vragen, plan je in je agenda.

TIP 5 – Stel een werkplanning op

Neem je to do-lijst en je prioriteitenlijst (die je voor je vakantie hebt opgesteld) door en leg vast wat je wanneer gaat doen. Breng je inzichten en ideeën van je vakantie samen met het werk dat er nog lag.

Kom niet in de verleiding om meteen grote zaken aan te pakken of overuren te maken. Plan goed, dat geeft grip op je tijd. De dag(en) erop kun je opgeruimd, goed georganiseerd en met opgeladen batterijen aan de slag.

TIP 6 – Geef je agenda ademruimte

De verleiding is groot om na je vakantie meteen alles te willen inhalen. Plan echter niet je hele agenda onmiddellijk vol. Het is immers niet de bedoeling dat je binnen de kortste keren weer van taak naar taak holt en dat je boordevol stress zit.

(Wil je goed leren agenderen? Lees ook mijn blogpost ‘Haal je agenda uit de reanimatiekamer’)

TIP 7 – Vergeet je ideeënlijst niet

Neem de tijd om de aantekeningen die je tijdens je vakantie gemaakt hebt door te nemen (het is immers slim om ook tijdens je vakantie je hoofd leeg te maken door alles te noteren). Breng de to do’s of ideeën voor het werk op één lijst samen en ga ermee aan de slag.

De zaken voor thuis zet je op een andere lijst en zul je eventueel met je partner en andere huisgenoten moeten bespreken en aanpakken.

TIP 8 – Houd het vakantiegevoel vast

Zet een souvenir op je bureau, ga lunchen bij de pizzeria of de Spaanse tapasbar om de hoek, of neem van thuis een heerlijk Grieks slaatje mee. Zo houd je het vakantiegevoel langer vast en zal je nog lange tijd fit kunnen werken werken.

TIP 9 – Plan meteen een nieuwe vakantie

Leuk toch, dat vooruitzicht op een nieuwe vakantie? Je hoeft er niet per se weer vakantiedagen voor op te nemen of veel geld aan te besteden, wees creatief. Een weekendje weg kan ook. Leg deze ‘grote kei’ alvast in je agenda, dan ben je tenminste zeker dat je deze ’treat’ niet zult moeten missen.

Zo heb je meteen iets om naar uit te kijken en zal stress geen kans krijgen!

Over de auteur: Life en business coach - Professional organizer Sara Van Wesenbeeck - Foto Ellen Goegebuer2Sara Van Wesenbeeck is life & business coach, erkend bemiddelaar bij arbeidsconflicten, organizing expert, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, onderwijspersoneel, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek en Het slimme budgetboek. Ze is een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Op haar website en blog www.barkingdogs.be vind je meer slimme tips voor persoonlijke effectiviteit, een gezonde worklife-balans en slim tijdbeheer.
(c) tekening: Shutterstock – Qvasimodo Art