En ze leefden nog lang en gelukkig: 10 verrassende ‘happy together-tips’

Ben jij voortdurend in de weer met het oprapen van de kleren, sokken en boxershorts die je man overal laat rondslingeren? Krijg je het op je heupen als je vrouw voor de zoveelste keer vraagt ‘of jij weet waar haar bril of sleutels liggen’? Valt de hele organisatie van je gezin in duigen omdat jij graag met todo-lijstjes en een agenda werkt, maar je partner daar helemaal geen boodschap aan heeft?

Een partner met een andere organisatiestijl kan je heel wat grijze haren en stress en conflicten bezorgen. Toch hoeft een andere organisatiestijl in een relatie echt geen punt van discussie te zijn.

Voortaan wordt samenleven met elkaar leuk en ontspannend: Organiseer je partner! En doe het aan de hand van deze 10 ‘happy together-tips’:

  • L!FESAVER 1: Wees tolerant. Laat dat je leidraad zijn bij het samenleven met je partner.

Denk niet dat je (de organisatiestijl van) je partner kunt veranderen. Probeer daarom compromissen te sluiten in plaats van te discussiëren of te argumenteren.

  • L!FESAVER 2: Inspireer je partner of geef het goede voorbeeld.

Je kunt altijd iets van elkaar leren. Laat je door elkaar inspireren bij het updaten en verbeteren van de organisatie van je leven, gezin en werk. Kijk hoe je partner het doet of vraag hoe hij/zij het aanpakt. Of geef gewoon het goede voorbeeld en hoop dat je partner er iets van opsteekt.

  • L!FESAVER 3: Word niet elkaars butler.

Als jij altijd zijn/haar spullen opruimt, dan heeft hij/zij geen enkele reden om het zelf te doen, of om eraan te denken dat het bij zijn of haar takenlijst hoort.

  • L!FESAVER 4: Herbekijk de taakverdeling in functie van je talenten en wensen.

Taakverdeling in een koppel of gezin groeit doorheen de jaren vaak ‘organisch’; er worden meestal geen of vage afspraken rond gemaakt.

Maak de taakverdeling bespreekbaar en herbekijk ze in functie van wat je graag doet en waar je goed in bent. Zo zullen de taken een pak sneller afgewerkt zijn, zul je heel wat kostbare tijd winnen en allebei meer kwali-tijd en fun in het leven hebben, ook bij het afhandelen van je (huishoudelijke) klussen.

  • L!FESAVER 5: Verdeel de taken eerlijk onder elkaar.

Jij maakt de kinderen ’s ochtends klaar voor school, je partner vangt ze ’s avonds op. Je geeft een feestje? Jij doet de inkopen, je partner kookt. Maak dus ook over de taakverdeling goede en duidelijke afspraken.

  • L!FESAVER 6: Organiseer geregeld een meeting met je partner.

Steek geregeld de koppen bij elkaar om de gang van zaken in je relatie of gezin te bespreken: wat staat er volgende week op de (gezins)agenda? Loopt alles zoals je het wenst (bespreek zeker ook de budgetzaken)? Ben je tevreden met de taakverdeling zoals die nu is, wat kun je bijsturen zodat iedereen (nog meer) tevreden is en jullie organisatie voortaan op wieltjes loopt?

Laat je hierbij inspireren door mijn blogpost ‘Organiseer een gezinsvergadering in 5 stappen’.

  • L!FESAVER 7: Houd elkaar op de hoogte van veranderingen in de organisatie van je gezin.

Deel veranderingen in de organisatie en planning meteen mee: vertel waar spullen hun vaste plaats hebben, waarom je de schaar van plaats hebt veranderd, dat de winterkleren in de kleerkast nu plaats hebben gemaakt voor de zomerkleren, dat je dochter op woensdag zwemles volgt en niet langer op zaterdag…

Voortaan geen onaangename verrassingen en frustraties meer of eindeloze zoektochten naar de schaar of naar je favoriete Hawaï-hemd.

  • L!FESAVER 8: Geef je partner een ruimte waar zijn of haar (andere) organisatiegewoontes jou het minst storen.

Zorg dat je elk een eigen bureau of bureautafel hebt, een eigen kleerkast of zelfs een eigen reiskoffer. Zo kun je ongestoord en naar believen je spullen organiseren en ordenen zonder dat je partner er last van heeft.

  • L!FESAVER 9: Moedig elkaar aan.

Laat je partner geregeld weten dat je blij bent met zijn/haar inzet.

  • L!FESAVER 10: Gebruik humor, relativeer.

Kijk voortaan door een andere (bijvoorbeeld een roze) bril naar de zogenoemde ‘mankementen’ in de organisatiestijl van je partner. Je zal zeker ook positieve dingen ontdekken. Of… je zal je voortaan minder storen aan het gedrag van je partner.

Happy Valentine’s day!

 

 

 

(c) Foto: Shutterstock Mukhina Viktoriia