Examenstress: ook voor (spitsuur)ouders! 8 tips om de stress te milderen.

Voel je haar ook: de examenkoorts? Tja, ze is weer in het land, want in de laatste rechte lijn naar de zomervakantie moeten onze kinderen – én hun ouders 😉 – eerst nog door die helse examenperiode.

Ouders met examenstress? Het bestaat!

Als moeder van twee adolescenten loop ik dezer dagen rusteloos en nagelbijtend door het leven. En jij? Misschien slaap je minder goed of kan er echt geen lach meer van af? Ouders met examenstress? Het bestaat!

En we zijn niet de enigen die er last van hebben, want uit een enquête van kinderbijslagfonds Partena (die ik ook citeerde in ‘Het handboek voor de spitsuurvrouw’) blijkt dat maar liefst 77 procent van de ouders (7 op de 10!) angstiger en onrustiger is tijdens de examenperiode. En dat gevoel zet zich ook door op het werk.

Partena vroeg aan ruim 900 Belgische ouders hoe zij de examenperiode beleven, hoe ze hun kinderen begeleiden en dit combineren met hun beroepsactiviteit. Dit zijn enkele interessante bevindingen en cijfers uit de enquête:

 • 77 procent van de ouders voelen zich bang en onrustig tijdens de examenperiode.
 • 33 procent van de mama’s en papa’s heeft last van slaapstoornissen.
 • 19 procent van de ouders is gejaagd en minder geduldig.
 • Met meer kinderen ervaar je ook meer stress: met 3 kinderen stijgt het stressgevoel naar 73 procent, tegenover 68 procent met 1 kind.
 • Ouders lopen tijdens de examenperiode thuis en op het werk meer humeurig rond en hebben vaak last van lichamelijke kwaaltjes.
 • En de examenperiode verstoort de work-life balans van 2 op 3 ouders.

Goede intenties

Liefst van al willen we tijdens de examenperiode meer tijd vrijmaken voor je kinderen. Van de groep ouders die Partena bevroeg, past nagenoeg de helft het werkritme aan, door vakantie op te nemen of door gebruik te maken van een flexibele uurregeling.

Ook het pamperen en in de watten leggen van de kinderen hoort er voor de meeste ouders bij. Ook dat wordt door het onderzoek bevestigd, want blijkt dat ouders goede intenties hebben om hun kinderen te ondersteunen. Nagenoeg alle ouders (99 procent) willen hun kind vooral positief aanmoedigen en voor hen een rustig studieklimaat creëren.

Tot slot besteden de meeste ouders tijdens de examenperiode extra aandacht aan een gezonde levenswijze – ik hoef er geen tekeningetje bij te maken: iets lekkers maar gezonds koken, fruitsla maken, je kinderen geregeld een glas versgeperst sinaassap voorzetten (opgesmukt met een rietje en een takje munt)… En dat alles onderstrepen we steevast met enkele bemoedigende woorden 😉 .

8 tips voor minder examenstress voor spitsuurouders (én voor onze kinderen)

Zou het niet prettig zijn om tijdens de examenperiode wat minder humeurig te zijn, beter te kunnen slapen of je wat minder ‘spitsuurouder’ te voelen? Dat brengt op, niet alleen voor jou, maar ook voor je kinderen. Met deze tips kun je alvast aan de slag om de (examen)pijn te milderen:

 • TIP 1Plan en maak op voorhand goede afspraken over wie zich over de kinderen ontfermt en wanneer. Verdeel de taken met je partner of schakel een hulplijn in, bijvoorbeeld de grootouders.
 • TIP 2 – Ga samen met je kinderen op tijd naar bed. Daar worden niet alleen je kinderen beter van (wist je dat voldoende slaap bijdraagt tot betere studieresultaten?), maar jij doet er ook je voordeel mee: je zult tijdens de dag rustiger zijn, productiever en beter geluimd.
 • TIP 3 – Zorg voor ochtenden zonder stress. Bereid je ochtenden ’s avonds voor: leg je kleren en spullen voor de volgende dag klaar, dek de ontbijttafel, geef je sleutelbos een vaste plaats… – niemand heeft baat bij hollende en roepende spitsuurouders en zeker niet op de ochtend van een examendag.
 • TIP 4 – Zorg dat je tijdens de examenperiode slim werkt en meer gedaan krijgt op minder tijd: voorzie tijd om op je werkplek ongestoord aan één stuk te kunnen doorwerken, zet je smartphone en mailbox uit en kies voor single tasken in plaats van multitasken. Daar win je heel wat tijd mee en dat laat je toe om zonder stress op tijd naar huis te kunnen vertrekken.
 • TIP 5 – Ook thuis geef je best het goede voorbeeld door je ‘stoorzenders’, zoals je smartphone, uit te schakelen. Jij wordt er rustiger van en je kinderen kunnen zich beter concentreren op het studeren (in het beste geval volgen ze ook jouw voorbeeld 😉 ).
 • TIP 6 – Probeer te genieten van het feit dat je thuis bent en even tijd voor jezelf kunt nemen. Maak van de gelegenheid gebruik om lichte klussen aan te pakken die je had uitgesteld, zoals bijvoorbeeld je kleerkast organiseren of het onkruid wieden in de moestuin.
 • TIP 7 – Moedig je kinderen aan om het hele jaar door goed te studeren, dat maakt de druk voor iedereen tijdens de examenperiode minder groot.
 • TIP 8 – Last but not least: projecteer je eigen stress niet op je studerende kinderen! Zorg voor meer rust voor jezelf, want stress is besmettelijk. Leef je uit in de fitnessclub, ga eens wat vaker met de hond wandelen of rijd met de fiets naar het werk.

Meer lezen?

Bekijk hier alle resultaten van de enquête over ouders en examenstress  van kinderbijslagfonds Partena.

________________________________________________________________________________

Life en business coach - Professional organizer Sara Van Wesenbeeck - Foto Ellen Goegebuer2Sara Van Wesenbeeck is life & business coach, erkend bemiddelaar-mediator, professional organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, ondernemers en individuen bij het realiseren van een leven met minder stress en meer kwali-tijd. Sara is auteur van Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek en Het slimme budgetboek en ze is een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Op haar website www.plusorganizing.be en haar blog ‘Sara’s L!fesavers’ vind je meer slimme tips voor persoonlijke effectiviteit, een gezonde work-life balans en slim tijdbeheer.

________________________________________________________________________________

(c) Foto: Shutterstock