Last van uitstelgedrag? Dan is Expeditus je reddende engel

Alles wat je in je leven en werk wilt realiseren of in beweging wilt zetten, vraagt om een ‘eerste stap’. Zonder die eerste stap krijgt geen enkele van je dromen of plannen vorm en kun je niet groeien.

Logisch toch, maar… waarom zit je op Facebook als je een deadline moet halen? Waarom laat je de rekeningen opstapelen terwijl je weet dat er aanmaningen – en dus ook extra kosten – zullen volgen? Waarom heb je die afspraak met de tandarts nog altijd niet gemaakt? Waarom begint diëten altijd morgen? Waarom blijf je ’s avonds voor de buis hangen, terwijl je morgenvroeg een sollicitatiegesprek hebt?

Waarom begin je niet gewoon, terwijl je weet dat dit meanderen en rond de pot draaien je geen stap verder brengt?

Niets zo moeilijk als starten

Niets zo moeilijk als starten. Dat heb je zonder twijfel ook al meermaals aan den lijve kunnen ondervinden. De eerste woorden van een rapport neerschrijven, je werkdag aanvatten, de voorbereiding van een productpresentatie beginnen, je btw-aangifte doen, strijken, een beslissing nemen, een lastig gesprek voeren met een medewerker…

Hoe vaak draai je er niet in grote cirkels omheen en ga je eerst nog even je mails lezen of wat staan prullen in de badkamer of een babbeltje slaan voor je ‘misschien ooit’ de koe bij de horens zult vatten?

Stop met lezen en ga terug aan het werk!

Uitstellen doen we allemaal. De Oude Grieken noemden het ook wel ‘akrasia’, waarbij ‘a’ staat voor ‘zonder’ en ‘kratos’ voor ‘kracht’. Leed je aan akrasia, dan handelde je tegen beter weten in. Vaak werd het in verband gebracht met wilszwakte, maar dat is het dus niet – het is, gelukkig maar, een gewoonte die je kunt afleren.

Mocht het een troost zijn: uitstelgedrag is van alle tijden en culturen. Jong en oud en zelfs dieren doen het. Volgens Piers Steel, Canadees hoogleraar en auteur van het boek ‘The procrastination equation’ die over de hele wereld jarenlang onderzoek heeft gedaan naar uitstelgedrag, is het net zo gewoon als ’s morgens een kop koffie drinken.

Steel zegt dat 95 procent van de mensen met uitstelgedrag te maken heeft en dat het voor één op de vijf mensen een echt probleem is.

Wie uitstelt, schuift taken waarvan je eigenlijk vindt dat je ze moet doen, bewust voor zich uit – jou wellicht ook bekend ;-).

Pak uitstellen aan (ook met de hulp van de heilige Expeditus ;-))

Aan de slag

Om tijd te winnen, productiever te worden, zul je moeten afrekenen met je uitstelgedrag. Ga aan de slag met de tips uit mijn blogpost ‘Stop met uitstellen, leer de kunst van het starten’.

Expeditus, patroonheilige van de uitstellers

En als al deze tips hun doel gemist hebben, kun je nog altijd de hulp inroepen van ‘Expeditus’, patroonheilige van de uitstellers, die op 19 april zijn feestdag heeft.

 

Volgens de legende (*) bekeerde Expeditus zich tot het christendom omdat hij diep geraakt was door de houding van de christenen in het zicht van hun dood.

Op het moment dat hij zich wilde bekeren, verscheen er een raaf – het zinnebeeld van gemakzucht en uitstel – die hem van zijn bekering af wilde houden. De raaf schreeuwde hem ‘cras, cras, cras’ toe, het Latijnse woord voor ‘morgen’, waarop Expeditus de raaf doodtrapte en uitriep: ‘Vandaag! Geen sprake van uitstel!’

De naam ‘Expeditus’ geeft ook aan waar deze heilige martelaar voor staat: direct hulp bieden op een slagvaardige manier. Stel niet uit tot morgen, wat je vandaag nog kunt doen.

Dus, als je morgen weer eens taak voor je uit wil schuiven, geef jouw ‘kraai’ dan een flinke duw en neem je toevlucht tot de heilige Expeditus, de patroonheilige voor efficiënte oplossingen én uitstelgedrag.

Voor 23,75 dollar is hij van jou…

Koop je eigen Expeditus bij Amazon.com. Voor 23,75 dollar is hij van jou!

Nooit meer uitstellen met Barking Dogs coaching

Wil je ‘de kunst van het starten’ onder de knie krijgen? Voorgoed komaf maken met je uitstelgedrag?

Barking Dogs en life & businesscoach en organizing expert Sara Van Wesenbeeck coachen je met plezier – en met kennis van zaken – bij het veranderen van je gewoontes.

Neem hier contact op met Barking Dogs voor een gratis kennismakingsgesprek.

We bijten niet!

 

Over de auteur: Life & business coach - Professional organizer - mediator - spreker - auteur Sara Van Wesenbeeck @ Barking DogsSara Van Wesenbeeck is life & business coach, erkend bemiddelaar bij arbeidsconflicten, professional organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, onderwijspersoneel, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek en Rust in je huis en je hoofd en een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor effectief, gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.

 

(*) Bron: kathedraal van Rotterdam – (c) Foto Heilige Expeditus: Amazon.com