Maak geldzaken in je gezin bespreekbaar en maak (veel) winst

Maak geldzaken in je gezin bespreekbaar. Dat brengt op.

Haar mooie ogen, zijn humor?

Weet jij nog waarom je destijds (of recent) verliefd werd op je partner? Om haar mooie ogen, haar gevatte opmerkingen, haar vrolijke lach? Om de kuiltjes in zijn wangen, zijn humor of zijn kontje?

De kans is klein dat je head over heels was omdat jullie allebei hetzelfde dachten over het managen van het budget.

Toch zal eensgezindheid over geld en geldzaken in je gezin je heel wat geld opleveren, en dat zien we wel eens over het hoofd.

Geldzaken: daar hebben we het niet over…

… en we kibbelen vaak over geld.

Wist je dat:

 • ook 70% van de koppels ruzie maakt over geld?
 • En dat er meer over geld gekibbeld wordt dan over het huishouden of de kinderen?
 • En dat de ruzies vooral gaan over het bestedingspatroon van de vrouw?

(De cijfers haalde ik uit een onderzoek van het Nibud, het Nederlands kenniscentrum in verband met huishoudfinanciën)

Maar, geen nood: Met deze tips raak je het met je partner eens over geld.

Werk aan een budgetvriendelijk gezin en maak winst

Ook daar waar je het niet verwacht, kun je een ruimer budget creëren, in je gezin bijvoorbeeld. Ik deel graag enkele adviezen met jou:

 • Maak geldzaken bespreekbaar in je gezin.
 • Zorg voor eensgezindheid over geld(zaken). Zet je met je partner op dezelfde golflengte wat normen en waarden over geld betreft.
 • Maak met je partner goede afspraken over wie wat doet: wie brengt het geld binnen, wie verwerkt de post en doet de betalingen, wie doet de boodschappen…
 • Leer ook je kinderen met geld omgaan door eenvoudigweg het goede voorbeeld te geven.
 • Leer je kinderen slim met geld om te gaan door hen zakgeld te geven.

LEES MEER: 8 tips om je kinderen een mooie financiële toekomst te geven (met ook een antwoord op de vragen: ‘Geef ik zakgeld?’ en ‘Hoeveel zakgeld geef ik?’).

 • Bespreek geldzaken bijvoorbeeld in een ‘gezinsvergadering’: zit één keer per week samen met je partner of met je gezin en bespreek de organisatie en planning van het gezin, maar evengoed de budgetzaken. Zo zal het hele gezin enthousiast en betrokken meewerken aan een gezond budget.

Met je budget aan de slag

Voor wie met zijn budget aan de slag wil, schreef ik twee boeken, veel blogposts boordevol tips en geef ik ook workshops:

 • Lees ook mijn twee budgetboeken ‘Hack je budget’ (365 tips om meer uit je geld te halen) en  ‘Het slimme budgetboek’ (het boek waarmee je elke week minstens 100 euro winst maakt, zonder moeite en zonder in te boeten aan comfort of plezier)

 • Makkelijk je budget vergroten? Ga aan de slag met de 10 eenvoudige tips uit mijn artikel ‘Je 10 slimste budgetgewoontes voor 2015’
 • Of neem deel aan een van mijn budgetworkshops: ‘1 + 1 = 3, een ruimer gezinsbudget zonder moeite’ en ‘budgetteren@home’ (in het kader van Markant Budget). Binnenkort onder meer nog in Hasselt, Gent, Ternat, Lennik, Gaasbeek, Oudenaarde, Leuven… (deze informatie dateert van 2015, voor deze workshops kun je niet meer inschrijven).

Spijs je gezinsbudget zonder moeite: Schrijf NU in voor de gratis budgettips van expert Sara Van Wesenbeeck

Vul je gezinsportemonnee: schrijf in voor de gratis budgettips van budgetexpert Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.be

Mag je portemonnee best nog wat aankomen? Schrijf dan NU in voor de gratis budgettips via Whatsapp van budgetexpert en coach Sara Van Wesenbeeck.

Zo word jij, zonder moeite, elke tip een beetje rijker!

Volg Sara Van Wesenbeeck, de eerste Belgische financefluencer, op de socials: ook dat brengt op!

 • Wist je dat budgetexpert Sara Van Wesenbeeck de eerste Belgische financefluencer is? Op Instagram geeft Sara tips en tricks voor een rijker leven dat je zonder moeite bereikt. Volg Sara ook op Instagram en bespaar nog meer!
 • Ook op ‘MijnPortemonnee.be’ op Facebook vind je gratis budgettips van Sara Van Wesenbeeck, aangevuld met budgettips uit de media (artikels zonder betaalmuur) en brandstofalerts (stijging- en daling van de benzine- en dieselprijzen). Liken mag!

Met de slimme budgettips spijs je je portemonnee het hele jaar door zonder moeite.   

 

Over de auteur: Sara Van Wesenbeeck is personal coach, erkend bemiddelaar, expert life- en budgetmanagement, personal organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van vijf bestsellers, Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek, Rust in je huis en je hoofd en Hack je budget, en een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en het team van Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) Foto’s: Unsplash