Zo maak je in 2015 je goede voornemens écht waar

In 2015 ga ik… meer tijd vrijmaken voor mijn gezin en voor mezelf, vaker ‘nee’ zeggen, meer van het leven genieten, stoppen met roken, minder piekeren, meer aan sport doen, onafgewerkte zaken aanpakken, een eigen zaak starten, een boek schrijven, meer prioriteiten stellen…

Herkenbaar?

Heb jij al voornemens voor het nieuwe jaar gemaakt? En wil je er begin januari ook vol goede moed mee aan de slag?

Maar… stel je elk jaar aan het eind van januari vast dat het water voor jou veel te diep blijkt tussen het maken van voornemens en het waarmaken ervan?

Dat heb je liever anders!

De kunst van het volhouden

Wil je in 2015 met succes werk maken van je (goede) voornemens, je dromen of dagdagelijkse plannen waarmaken, je doelen bereiken en trots zijn op jezelf? Kies dan voor een aanpak mét resultaat. En een weg ernaartoe die je kunt volhouden.

Checklist voor het waarmaken van je goede voornemens

Laat je leiden door deze checklist. Zo zul je eind 2015 tevreden terugblikken omdat je meer hebt gerealiseerd dan je voor mogelijk hield.

 o Ik begin er vandaag nog aan

Van uitstel komt afstel. Het is nooit te laat (of te vroeg) om goede voornemens (waar) te maken. Vandaag is het ideale moment om er meteen werk van te maken!

o Ik stel mezelf één doel

Kies uit je lijst één enkel voornemen dat je écht wilt realiseren. Integreer en veranker eerst dit voornemen in je leven, maak er een routine van, voor je een ander aanpakt. Alleen dan zul je erin slagen om je doe ook écht te halen.

o Ik maak mijn doel ‘SMART’

  • Is het SPECIFIEK? Mijn doel is concreet en ondubbelzinnig.
  • Is het MEETBAAR? Over een meetbaar doel valt niet te discussiëren. Een meetbaar doel maakt je vooruitgang zichtbaar.
  • Is het ACCEPTABEL? Je moet weten waarom dit doel belangrijk is voor jou, zo zul je het onderweg minder makkelijk opgeven.
  • Is het REALISTSICH? Alleen een voor jou haalbaar doel geeft je kans op slagen.
  • Is het TIJDGEBONDEN? Zet een deadline op je voornemen. Een droom met een deadline is een doel en een doel kun je stap voor stap bereiken.

o Ik verander mijn goed voornemen in een ‘belofte’ aan mezelf

Een belofte aan jezelf is meteen een stuk minder vrijblijvend.

o Ik schrijf mijn ‘belofte’ op

Noteer je ‘belofte’ en vooral ook de weg ernaartoe, je eerstvolgende acties.

o Ik herinner mezelf aan mijn belofte

Help jezelf regelmatig aan je belofte te herinneren. Bevestig je voornemen op een goed zichtbare plaats zodat je het constant voor ogen houdt: in je agenda, op het bureaublad van de computer, in de auto, op de deur van de koelkast en – waarom niet – op je hoofdkussen…

o Ik noteer op voorhand wat ik ga doen als het moeilijk wordt om vol te houden

Dit is mijn favoriete tip om je goede voornemens écht waar te kunnen maken: noteer op voorhand op welke momenten jij het zou kunnen opgeven, met andere woorden noteer vooraf wat jouw ‘momenten van zwakte’ zouden kunnen zijn.

Ga dan ook meteen op zoek naar acties om jezelf op die ‘momenten van zwakte’ te motiveren zodat je je goede voornemen kunt blijven waarmaken.

o Ik deel mijn goed voornemen met iedereen

Houd je goed voornemen niet voor jezelf, maar deel het gul met je familie, vrienden en vriendinnen, collega’s. Bel, mail, blog erover.

Als je weet dat anderen je vorderingen op de voet volgen, wordt het voor jou heel wat moeilijker om af te haken en er niet voor te blijven gaan.

 o Ik zoek een coach

Vraag iemand – je partner, vriend(in), buur, collega – om je coach te zijn. Kies alleen mensen die je écht willen zien slagen. Als je motivatie begint te wankelen kunnen zij je een duwtje in de rug geven.

Of neem een expert, een persoonlijke coach, in de arm.

o Ik houd vol en volg daarbij de stap-voor-stap-aanpak

Niet opgeven is nu de boodschap! Knip je goede voornemen op in kleinere stukken: tussendoelen die ‘dichterbij’ liggen zijn makkelijk te bereiken en dat motiveert je om gezwind door te gaan op weg naar je einddoel.

Het bereiken van je tussendoelen geeft ‘succeservaringen’, vele duwtjes in je rug om je einddoel uiteindelijk met succes te bereiken.

o Ik beloon mezelf

Vergeet niet om jezelf te belonen voor je behaalde (tussen)doelen! Maak een lijst met dingen waarmee je jezelf kunt belonen. Zo heb je meteen iets om naar uit te kijken.

 Om onderweg naar je doel zeker niet te vergeten:

  • Ik geef mezelf tijd.
  • Ik volg mijn eigen tempo.
  • Ik evalueer regelmatig.
  • Ik blijf optimistisch.
  • Ik beloon mezelf.

Veel succes!

Lees meer

In ‘Het handboek voor de spitsuurvrouw’ vind je inspiratie om goede voornemens te maken én om ze in 2015 ook écht waar te maken.

Lees ook mijn artikel ‘Zo lukt het wél je goede voornemens waar te maken’ op gezondheidsnet.nl.