20 energietips die opbrengen

Laat de stijgende energieprijzen niet aan je budget knabbelen!

20 slimme energietips die opbrengen.

 

 

Gisteren vernamen we dat de elektriciteitsrekening van de gezinnen volgend jaar fors gaat stijgen. Volgens de Vlaamse energieregulator VREG wordt een gemiddelde stijging van ruim 8 procent verwacht. Opnieuw slecht nieuws voor je budget.

 

Maar wist je dat ook heel makkelijk zelf aan de slag kunt om je energieuitgaven* te beperken (altijd goed om daar nog eens aan herinnerd te worden ;))? Enkele kleine, eenvoudige acties kunnen je heel wat winst opleveren zonder dat je daarvoor moet inboeten aan luxe of comfort.

 

Met deze 20 budgettips uit ‘Het slimme budgetboek’ (Lannoo) van life & business coach, professional organizer en budgetcoach Sara Van Wesenbeeck kun je je energieuitgaven onder controle houden en ze zelfs flink laten dalen. Het kost niets en brengt alleen maar op, dus waar wacht je nog op?

 

(*) Op een jaarlijks uitgavenbudget van 34.801 euro geeft een Belgisch gezin gemiddeld 2.204 euro uit aan verwarming, verlichting en water (bron: huishoudbudgetonderzoek van de overheid, 2010).

 

Elektriciteit

 

TIP 1 – Maak gebruik van het goedkopere nacht- en weekendtarief. Plan je was- en strijkbeurten en het opladen van je toestellen op basis van dat goedkopere tarief.

 

TIP 2 – Let op voor sluipverbruik, dat is een grote centenvreter! Een voorbeeld: de meeste tv-toestellen verbruiken nog altijd 85% wanneer de stand-by knop aanstaat (bron: Bond Beter Leefmilieu). Wees slim en zorg voor minder waaklampjes, zet alle toestellen na gebruik volledig uit, laat ze niet op stand by staan. Sluit je toestellen daarvoor aan op stekkerdozen met schakelaar. Met één druk op de knop zet je ze allemaal af.

 

De top 5 van de sluipverbruikers (cijfers: milieucentraal):

  • 1. Randapparatuur bij tv’s, opnameapparaten en decoders voor digitale tv: door ze uit te zetten win je 10 tot 50 euro per jaar.
  • 2. Computer met randapparatuur: je winst bedraagt 30 euro per jaar.
  • 3. Warmhoudstand koffiemachines: 6 tot 16 euro/jaar.
  • 4. Stereoset/losse audioapparatuur: 6 tot 10 euro/jaar.
  • 5. (Combi)magnetron of oven met display/klok: 6 tot 10 euro/jaar.

 

TIP 3 – Laad je mobiel, kruimeldief, tandenborstel en scheerapparaat alleen op als het nodig is. Haal de toestellen uit het stopcontact als ze opgeladen zijn (en laad ze op bij het daltarief).

 

TIP 4 – Laat toestellen en lampen niet aan als je ze niet gebruikt. Doe het licht uit en zet de televisie af als je de kamer verlaat, laat een ventilator niet urenlang draaien als je niet in de ruimte bent.

 

TIP 5 – Gebruik spaarlampen, die verbruiken gemiddeld 75% minder stroom dan gloeilampen.

 

TIP 6 – Ontdooi je vriesvak of diepvriezer. Zodra er zich een ijslaag van meer dan 2mm heeft gevormd, gaat je diepvriezer meer energie verbruiken. Ontdooien brengt je 10 tot 20 euro per jaar op (cijfers: Bond Beter Leefmilieu).

 

Verwarming

 

TIP 7 – Zet de thermostaat altijd 1 graad lager dan je gewend bent. Ook dan komen trui en pantoffels goed van pas. Zo win je elk jaar tot 7% op je verwarmingskosten.

 

TIP 8 – Zet de verwarming niet meteen aan als het een beetje afkoelt in huis. Trek eerst een extra trui of kamerjas aan.

 

TIP 9 – Sluit de deuren van de kamers waar je niet bent of nauwelijks komt.

 

TIP 10 – Zet de verwarming uit in de kamers waar je niet bent.

 

TIP 11 – Zet de verwarming een halfuur voor je het huis verlaat uit, en doe dat ook ’s avonds voordat je naar bed gaat.

 

Kleine wasjes, grote wasjes

 

TIP 12 – Plan je was-, droog- en strijkbeurten slim: laat je (vaat)wasmachine alleen draaien als hij vol is. Dat scheelt 10 euro per jaar (bron: electrabel.nl). Strijk niet elke dag één kledingstuk, maar plan bijvoorbeeld één strijkbeurt per week.

 

TIP 13 – Laat je vaatwasmachine en wasdroger ’s avonds of ’s nachts draaien als je goedkope stroom hebt.

 

TIP 14 – Was je wasgoed minder heet. Op 40 in plaats van 60 graden kan je per jaar 20 euro schelen, en je was is even schoon. Hang je was daarna aan de waslijn en je wint nog eens 30 euro per jaar! (cijfers: electrabel.nl)

 

TIP 15 – Een T-shirt of overhemd één keer gedragen? Hang het een nachtje aan een hanger. Zorg voor een droogrek in de badkamer om je handdoeken te laten drogen. Zo hoef je ze niet meteen te wassen. Je kleren en handdoeken zullen bovendien minder snel slijten en je wastrommel zit minder snel vol. Dat spaart energie en water.

 

Waterwinst

 

TIP 16 – Ga bij voorkeur onder de douche in plaats van in bad, je zult een pak minder water verspillen.

 

TIP 17 – Ga wat korter onder de douche door samen met je ‘douchecoach’ te gaan – dat is een eenvoudige zandloper die de tijd aangeeft en dus je water- en energieverbruik limiteert. Je kunt er ook het alarm van je mobieltje voor zetten.

 

TIP 18 – Gebruik een waterzuinige douchekop.

 

TIP 19 – Laat de (warm)waterkraan niet langer lopen dan nodig, bijvoorbeeld bij het handen wassen of tanden poetsen. Gebruik een bekertje of een glas bij het tanden poetsen.

 

TIP 20 – Herstel alle lekkende kranen.

 

Tot slot

Bedenk wel dat het niet economisch is energie te sparen door vroeg naar bed te gaan als het resultaat een tweeling is. (Uit: Meer doen met minder van Hanneke van Veen en Rob van Eeden.)

 

LEES MEER

 

Haar motto? Door slimmer te organiseren, kun je zonder moeite heel wat extra geld verdienen, zonder daarbij aan luxe of plezier in te boeten. Dankzij 10 kant-en-klare budgetrecepten en talloze slimme budgettips win je met haar boek elke week makkelijk 100 euro. Wie wil daar niet voor tekenen in crisistijd? Bovendien zul je ook heel wat persoonlijke winst boeken: meer overzicht, minder stress en meer tijd!

 

‘Het slimme budgetboek’ is uitgegeven bij Lannoo. Je kunt een door Sara gesigneerd (en thuis toegestuurd) exemplaar van ‘Het slimme budgetboek’ hier bestellen.

 

 

 

WORKSHOPS

Wil je je gezinsbudget vergroten, zonder dat je daarvoor moet inboeten aan comfort of plezier? Woon dan een van Sara’s workshops bij, ook in 2015 in heel Vlaanderen:

 

 

 

CONTACT

Contacteer life & business coach, bemiddelaar, professional organizer en spreker Sara Van Wesenbeeck en Plus Organizing®:

  • +32 (0)470 52 70 52
  • info@plusorganizing.be