Eindejaar zonder stress: 10 nuttige tips

Relaxte feestdagen, daar kun je niet vroeg genoeg aan beginnen

Nu december uit de startblokken is en de Sint zijn plicht vervuld heeft, komen de feestdagen stilaan ‘in the picture’. Geen sinecure om alles gedaan te krijgen in de eindejaarsperiode waarin nog zoveel moet afgerond worden, zoveel werk verzet moet worden en er zo weinig tijd is. De gedachte alleen al bezorgt je stress, stress, stress.

Als je een relaxt eindejaar wil, zonder stress, dan is het zaak om op tijd te beginnen met de voorbereidingen. Zo kun je met volle teugen genieten van de feestdagen.

Eindejaarsstress onder controle

Eindejaarsstress onder controle? Dat kan! Met deze 10 (+ 1) slimme tips kun je dat doel alvast met succes bereiken.

TIP 1 – Noteer alles

Schaf een notitieboekje aan en noteer alles voor de feestdagen op die ene plaats: to do’s, afspraken, (cadeau)ideeën, recepten, tips… Houd het notitieboekje altijd bij de hand en vul aan telkens je een to do of een idee hebt.

Alles opschrijven maakt je hoofd lichter en leeg en geeft je een pak minder stress.

TIP 2 – Plan

Bereid de feestdagen goed voor. Begin vandaag nog met plannen. Bewaak dat je planning realistisch is: is het haalbaar?

  • Schrijf op wat er moet gebeuren, wanneer het klaar moet zijn en welke acties je moet ondernemen om je doel te bereiken.
  • Welke feestdagen ga je vieren? Waar breng je ze door? Op welke dagen?
  • Wie nodig je uit?
  • Zijn je kinderen tijdens de feestdagen bij jou of bij de andere ouder?
  • Wie moet een cadeau krijgen? Hoe wordt het geven van cadeaus geregeld?
  • Wie zorgt voor de feestmaaltijden?

Leg de grote lijnen nu al vast, de details volgen later.

TIP 3 – Leg een eindejaarsbudget vast en bespaar

De eindejaarsperiode is een dure tijd. Om geen geldzorgen te hebben en om niet meer uit te geven dan gepland, is het handig dat je vooraf een budget maakt: hoeveel wil je uitgeven aan cadeaus, eten, kleren… Maak een raming, dan kom je niet voor grote (financiële) verrassingen te staan.

TIP 4 – Maak een lijst met cadeau-ideeën

Elk jaar is het weer een zoektocht en moeilijk kiezen wat je voor je geliefden gaat kopen. Creëer rust in je hoofd en maak een lijst met cadeau-ideeën voor je gezin, familie en vrienden. Bij voorkeur doe je dat tijdens het jaar al. Eens je lijst klaar is, kun je gericht en rustig op zoek gaan naar het ideale geschenk.

TIP 5 – Begin zo snel mogelijk met winkelen

Nu is het nog (vrij) rustig in de winkels. Maak van de gelegenheid gebruik om nu al je eindejaarsaankopen te doen. Zo vermijd je besluiteloosheid en lange files in overvolle shops. Vergeet niet om je budget bij te houden én om je boodschappenlijstje mee te nemen, ook voor de aankoop van geschenken.

TIP 6 – Vergeet de kerstboom niet

Trek er op tijd op uit om een kerstboom te kopen. Nu heb je nog de meeste keus en kun je de tijd nemen om prijzen te vergelijken. Koop je kerstboom bij voorkeur bij de kweker zelf, dat scheelt hem heel wat euro’s.

 

TIP 7 – Organiseer jezelf en je omgeving

Het is uiteraard niet de bedoeling dat je jezelf extra stress op de hals haalt om op enkele weken tijd je huis opgeruimd en aan de kant te krijgen. Begin er vandaag nog aan.

  • Geef eerst de kamers waar je met de feestdagen bezoek ontvangt een opruimbeurt, begin met het ordenen en wegdoen van alle spullen die rondslingeren.
  • Verzamel al je kerstversiering. Bij voorkeur bewaar je al je kerstspullen op eenzelfde plaats, in één doos bijvoorbeeld, dan hoef je niet langer naar je kerstspullen te zoeken. Kijk wat je nog hebt van vorig jaar en probeer zoveel mogelijk spullen te hergebruiken. Goed voor je portemonnee en voor het milieu.

TIP 8 – Delegeer

Denk niet dat je alles alleen moet doen voor en tijdens de feestdagen. Zoek hulp, delegeer, geef je huisgenoten ook een taak en zorg dat iedereen zijn steentje bijdraagt tot het welslagen van de feesten.

  • Vraag bijvoorbeeld ook aan je gasten om elk een deel van het feestmaal mee te brengen, of voor de drank te zorgen.
  • Laat ook je kinderen helpen. De eindejaarsperiode is een ideale gelegenheid waarop kinderen iets kunnen (bij-)leren over organiseren, budgetteren en plannen.

TIP 9 – Durf ‘nee’ te zeggen

 

Niet makkelijk om tijdens het jaareinde nee te zeggen, maar het is wel nuttig als je de stress wil beperken. Je hoeft heus niet op elke uitnodiging in te gaan, of je verplicht te voelen om het kerstfeest (inclusief al het werk dat er bij hoort) ook dit jaar bij jou thuis te laten plaatsvinden, zoals de traditie in jouw familie het voorschrijft. Durf nee te zeggen als het er niet meer bij kan. Daar is niets mis mee. Vertel er ook bij waarom het nu te veel voor je is.

TIP 10 – Maak tijd voor me-time

Er is in de eindejaarsperiode heel wat te doen. Voor je er erg in hebt, ben je jezelf aan het voorbij hollen. Plan je agenda niet vol. Neem vooral al tijdens het drukke jaareinde ook tijd voor jezelf: geniet van een warm bad, duik in een boek, maak tijd voor je partner en kinderen of voor een van je guilty pleasures… Zo kun je met opgeladen batterijen het nieuwe jaar aanvatten.

Extra tip: Denk nu al na over je ‘goede voornemens’

 

Maak een lijstje met je goede voornemens voor het nieuwe jaar, kies er een uit die je het meest belangrijk vindt en ga er in het nieuwe jaar voor.

Je goede voornemens waarmaken, levert je heel wat op: een leven met minder stress, meer evenwicht, een ruimer budget en meer tijd voor de leuke dingen van het leven.

We wensen je hartverwarmende feestdagen!

Maak van dit jaar je beste ooit! Realiseer het samen met Barking Dogs.

Maak van dit jaar je beste ooit! Realiseer het samen met Barking Dogs en life & business coach, bemiddelaar, personal organizer, spreker en auteur Sara Van Wesenbeeck.

Barking Dogs coacht managers, executives, ondernemers, spitsuurvrouwen, spitsuurprofessionals, gezinnen en individuen. Op maat en met kennis van zaken!

Bekijk hier wat we voor jou kunnen betekenen:

Contacteer Barking Dogs. Een telefonisch kennismakingsgesprek is gratis.

En, we bijten niet!

 

Over de auteur: Sara Van Wesenbeeck is life & business coach, erkend bemiddelaar bij arbeidsconflicten, professional organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, onderwijspersoneel, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek en Rust in je huis en je hoofd en een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor effectief, gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) Foto: Unsplash